用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 漢華中學(小學部)
樓主: chenille_c
go

漢華中學(小學部)

chenille_c 發表於 17-9-28 17:09
為什麼咁講?老師很恐怖?

未至於恐怖,但大部份唔會好有愛心
前幾年資料:
功課量唔算多,初小算輕鬆,活動教學,
英文,ok啦,
普通話,會有好大進步(但普教中,其實對我個女學中文係唔理想),
普通話日及英語日,唔會太貫徹實行,成效不大,
ECA一定要一體一藝(唔知依家係咪)
好處係硬件好,(但同中學共用,阿女小三時試過路過操場俾中學生打波"省"中近雞心位,多年後的今天有時仲會唔舒服)
有band 2龍做back up,
好多band 1生升中會過隔離中華基金,唔多去band 1官津及其他一線直私(可能係地理因素)
考慮吓俾嘅學費換嘅嘢係唔係自己想要嘅,俾我再揀一次,可能會揀隔離

p.s. 只係前用家分享,或者學校現在有改善,不喜勿……

siumicmic 發表於 17-9-29 00:19
未至於恐怖,但大部份唔會好有愛心
前幾年資料:
功課量唔算多,初小算輕鬆,活動教學,

請問隔離小學係邊間?漢華升中好似不太好,又有幾%升上band one中學?請問小朋友最后升中去左邊間?

bebebo 發表於 17-9-29 08:12
請問隔離小學係邊間?漢華升中好似不太好,又有幾%升上band one中學?請問小朋友最后升中去左邊間?
...

隔離係培僑

rkowsoakna 發表於 17-9-28 21:37
功課多唔多?

唔多,小一大約5,6樣,但每樣抄寫唔多,同埋有一半喺導修堂已完成

monchibibi 發表於 17-9-28 19:55
返了1個月,個人感覺:學校資源多,很多活動給家長和學生。每日也有導修堂,可以完成1半功課回家再做。入 ...

我仔小二,d老師好nice,有個别主任级嚴d,但唔覺無爱心。