用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

Hellomimi112 發表於 17-9-29 10:09
仔小學時,每個星期會有管弦練習,朝早D小學生將D樂器好似垃圾咁掉哂喺禮堂,果度閒閒地百幾二百萬……
...

大家同一間小學畢業,我明白

回覆樓主:

朋友孩子演奏级是兩種楽器,在以上兩間附近行10分鐘到,家中三角琴,上堂费不菲,冇錢萬萬不能

kennyklt 發表於 17-9-29 10:20
大家同一間小學畢業,我明白

下……我揚咗⊙﹏⊙∥

FATSHIT 發表於 17-9-29 09:50
又想請問一下,若只是普通中產,入到去會否融入唔到?(唔好意思,我太多問題)
家住太子,兩間路程差不多
我相信大部分名校生都係出生於普通中產,反而如果你係「高產」,你需要頭痕點樣定位自己。

王家爸爸 發表於 17-9-29 10:38
我相信大部分名校生都係出生於普通中產,反而如果你係「高產」,你需要頭痕點樣定位自己。 ...

名校生仲有分中或小,已經好唔同~~~

Hellomimi112 發表於 17-9-29 10:28
下……我揚咗⊙﹏⊙∥

哈哈,DBS轉QC,同學當然知道啦

Hellomimi112 發表於 17-9-29 10:01
我仔吹小号的,上屆升中個market
幾喝,我真有運除了DB還有機會選擇。
我仔都係吹小號,當年同老師講明唔入樂團。

kennyklt 發表於 17-9-29 10:41
哈哈,DBS轉QC,同學當然知道啦

(emoji)

Delete

Delete

章太郎 發表於 17-9-29 10:44
都有其他學校都有同學DBS轉QC的

話時話,我仔最近喺學校八卦到真係仲有已入DB的吹管人最後也入了QC……原來QC到叩門階段仍不留手去羅致學生。

bb630 發表於 17-9-29 01:25
請問那外來生係玩咩樂器呢?   阿仔玩緊一個街團, 識咗個朋友仔都係讀喇小, 有玩校內團, grade 8 都未考,  ...

據知係一位玩管樂既学生。不過小学還小学,中学還中学,中學係唔係要吸納某项人才要好睇當時中學需要。如果您对囝仔係小提琴咁有信心而成绩又係B1就應該放膽一試,不過面試时有机会需要即場表演去测试能力。至於器材價值真係豐技巧唔好就算用幾靚器材冇用,評選人應該会懂得分别出表演者既能力

王家爸爸 發表於 17-9-29 10:43
我仔都係吹小號,當年同老師講明唔入樂團。

小号在管弦聲部很重要,一炒粉是死罪,比指揮爆到開花。不入樂團冇咁大壓力。

王家爸爸    發表於 17-9-29 11:10

FATSHIT 發表於 17-9-29 10:45
謝謝"王家爸爸"和各位的寶貴意見我兒沒有演奏級,真心覺得已擁有演奏級的小朋友好勁,無論多少分,我相信合 ...
如果係咁,其實無排名對你更有利。建議面試時叫小朋友唔好集中講點考級,因為呢個其實係佢既弱點,反而集中講從學習小提琴中得到什麼樂趣、有嘜得著、得到啲嘜啟發,表現出為興趣而學,無考級,可能更加有機會成功。

又想請問一下,若只是普通中產,入到去會否融入唔到?(唔好意思,我太多問題)
家住太子,兩間路程差不多

將相見慣也平常,何况DB仔,喇沙仔而己。

DB,喇沙這些學校,都有大把課外活動俾學生參與,甲游水勁嘅,可能不怎會拉琴的乙,乙又可能跑步不及丙,丁嘅不游水、又不拉琴、跑步又不怎樣,可能打波又勁過佢地。天生我才必有用,大家不用比較,正是這類名校的優點。

當然,這两家學校文化、教學方法都有所不同。DB分精英班(己不再分set),LS平均分配但有補底。

個人覺得,如成績好但音楽冇咁勁嘅,入LS好啲,有得玩落去機會大啲。大體上,LS更重成績。

如DB收了,可註冊先再報LS,睇睇有冇second in,有second in再取回註冊。

王家爸爸    發表於 17-9-29 11:24

Hellomimi112 發表於 17-9-29 11:01
話時話,我仔最近喺學校八卦到真係仲有已入DB的吹管人最後也入了QC……原來QC到叩門階段仍不留手去羅致學 ...
叩門階段間間都係不留手去羅致好既學生,無例外。只係有啲校長老實講明,一啲鬼鼠(可能因為某啲私下協定,唔可以明做)。

Hellomimi112 發表於 17-9-29 11:05
小号在管弦聲部很重要,一炒粉是死罪,比指揮爆到開花。不入樂團冇咁大壓力。
...

小號真係好大壓力,就算吹second一爆音都好明顯,實俾指揮鬧爆
不過玩管弦樂唔夾band,一個人拉或吹都幾悶,好容易冇學落去嘅動力。

Soundervolt 發表於 17-9-29 11:05
據知係一位玩管樂既学生。不過小学還小学,中学還中学,中學係唔係要吸納某项人才要好睇當時中學需要。如 ...
我就係希望有audition, 唔好只係interview, 因為阿仔一拉起琴係判若兩人來的。但係LS自行嘅interview一向聽人講考中、英讀篇野,問吓問題咁,朋友講佢唔見有人帶埋樂器去,唔確定有無得即時audition, 我真係寧願佢audition我仔
至於琴的價值,你說得對呀,技巧唔夠跟本發揮唔到個琴,我仔試拉過佢老師貴我地十倍的琴(其實也不是超级貴),聲好好多,所以大家技巧差不多的情況下,可能輸喺部琴,現實就是這樣…所以阿仔上年校際只拿亞軍,怎跟人家借的琴比?

bb630 發表於 17-9-29 01:25
請問那外來生係玩咩樂器呢?   阿仔玩緊一個街團, 識咗個朋友仔都係讀喇小, 有玩校內團, grade 8 都未考,  ...
唔使驚,已經升中一喇!

Pitch perfect: Hong Kong prodigy Hannah Tam Wan-ching wins international violin competition

Hard work, talent and determination make her first from city to win Kulturstiftung Hohenlohe

譚允靜

香港
小提琴

譚允靜現年12歲,就讀於聖保羅男女中學。5歲入讀香港演藝學院青少年音樂課程。允靜獲演藝學院頒發全額獎學金,現時隨馬忠為教授繼續習琴,同時與池明珍老師學習鋼琴。

允靜自6歲開始於各大比賽獲獎。2012年在日本香港音樂國際音樂比賽勝出。在2015年贏得香港學校音樂節小提琴協奏曲組別(19歲或以下)冠軍。去年,她於第六屆香港國際小提琴大賽(少年專業組)獲得第一名,以及於意大利舉行的安德烈亞.鮑思達契尼國際小提琴大賽第一名和最終大獎。此外,允靜於聖地牙哥的喝采!國際小提琴比賽勝出,獲得全額獎學金在2017年暑假參與喝采!國際音樂節。近期,允靜獲邀到意大利維羅納與意大利名家室樂團以獨奏者的身份演出。

允靜所用的1826年普瑞森達(Joannes Franciscus Pressenda)小提琴由阿菲度柏馬費拉(Alfredo Primavera)先生慷慨借出。

judy 發表於 17-9-29 11:10
將相見慣也平常,何况DB仔,喇沙仔而己。

DB,喇沙這些學校,都有大把課外活動俾學生參與,甲游水勁嘅, ...
我都覺得LS係成績行先,所以先猶疑,阿仔violin雖好,但成績不是很top, 只屬band 1 中,或許呈二努力一下,再作打算!

Hellomimi112 發表於 17-9-29 11:01
話時話,我仔最近喺學校八卦到真係仲有已入DB的吹管人最後也入了QC……原來QC到叩門階段仍不留手去羅致學 ...

(emoji)
‹ 上一主題|下一主題