用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

Hellomimi112 發表於 17-9-29 16:56
我應該唔係你估果間,因為我哋個指揮只係指我哋一間。而阿指揮就係阿仔小号老師,遇到呢個魔鬼教練,改變 ...
哦.....咁唔係喇, 我個指揮係小提加中提, 都係阿仔的私人老師, 有時好鬼惡死, 會閙走啲學生

王家爸爸 發表於 17-9-29 16:09
我都係成日叫人睇 School Report,唔好相信坊間吹水,但係信既人唔多,始終香港興即食文化。 ...

大家心照不宣,好易在EK误導家長,道听途说,以訛传讹,十分普遍!五句真,五句假的,问你死未!

我倾向用官方资料为本,再问真正用家的意见,然后用EK版本作一些参考对照!

但EK文化是,我三姨妈四叔个契仔个孫的例子最权威,反而正式的资讯乏人问津!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-29 19:06
大家心照不宣,好易在EK误導家長,道听途说,以訛传讹,十分普遍!五句真,五句假的,问你死未!

我倾向 ...
講得啱,將個別例子當常態,其實好危險。

王家爸爸 發表於 17-9-28 10:29
運動好既只係好少部分人,就好似大部分天鵝係白色,唔會因為有一、兩隻黑天鵝令到其他天鵝變成黑色。

...

符合面試條件嘅都係白天鵝,最實際嘅莫過於系父或兄在兩間學校讀過嘅,如果唔系嘅話識到人最緊要。

王家爸爸    發表於 17-10-7 00:06

mcl203 發表於 17-9-28 11:30
DBS 可以寄宿~~~

總共得200嘅床位

Hellomimi112 發表於 17-9-29 13:47
江湖傳聞九龍區如宣X、SFX……之類,9月已操兵咁上DB面試,收咗一堆。之後應該係其他學校推薦生,又收一堆 ...
百年老校,校友滿香江,校友仔仔都唔夠分啦。

bb630 發表於 17-9-29 11:45
我都覺得LS係成績行先,所以先猶疑,阿仔violin雖好,但成績不是很top, 只屬band 1 中,或許呈二努力一下, ...

如果凈系band 1 中冇其它特長或冇人推薦,咁就冇嘥咗自行嘅名額啦。有小朋友舊年band 1AA,樂器八級,兩間都有面試,但系都入唔到呀,根本都唔知乜原因。

golfwu 發表於 17-10-6 23:08
如果凈系band 1 中冇其它特長或冇人推薦,咁就冇嘥咗自行嘅名額啦。有小朋友舊年band 1AA,樂器八級,兩間 ...

八級不算甚麼,呢D學校的小學部學生好多小三四已考。

kennyklt 發表於 17-9-28 12:09
我理解係少部分同學運動叻,唔會因此影響到全部同學都愛上運動。

男拔的体育课程要求比一般中学要求高,在田径,游泳,各项球颊都有要求!学校设施完善,亦直接鼓励同学参与不同运动!

就算同学不是校隊,亦可以参加计时隊,多了解,多参与,所以比一般男仔更了解各项运动,易于观赏。

saiwanho    發表於 17-10-9 01:09
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Hellomimi112 發表於 17-9-28 10:28
Band 1成績 +運動勁 or Band 1成績+音樂勁 or Band 1aa成績,相信有以上條件應有面試機會。
...

(emoji)(emoji)(emoji)

王家爸爸 發表於 17-9-28 13:25
同當年我喺英國讀書時,啲新加坡、馬來西亞同學問我香港係唔係成日有鎗戰一樣(當年香港興警匪片,又拍得好 ...

點解唔問,係咪型仔先入到 LSC, DBS?

retriever 發表於 17-10-8 09:03
點解唔問,係咪型仔先入到 LSC, DBS?

應該唔使,係入咗去之後的 value add

RunningPig 發表於 17-10-8 09:11
應該唔使,係入咗去之後的 value add
其實近年招外校生都注重咗成績,尤其係中文。

golfwu 發表於 17-10-6 22:59
百年老校,校友滿香江,校友仔仔都唔夠分啦。
校友滿香江,其實即係普通校友無分加,除非係田少、馬官之類名校友既仔。

王家爸爸 發表於 17-10-8 10:09
校友滿香江,其實即係普通校友無分加,除非係田少、馬官之類名校友既仔。 ...

我識個別校友,一直在學校有不同貢獻,我指的是落手落腳,不是捐錢,學校都會欣賞他們的貢獻!

個小朋友過到第一輪,第二輪才有分加。他們的孩子,又真係幾精靈嘅!

ANChan59 發表於 17-10-8 11:02
我識個別校友,一直在學校有不同貢獻,我指的是落手落腳,不是捐錢,學校都會欣賞他們的貢獻!

個小朋友 ...
咁又係,如果 everything being equal 既情況,願意為學校付出既校友應該都有啲優勢,假如係同一宗教,會更好。

個小朋友 ...

同意考小學係可以有分加,中學就應該冇乜機會。眼見朋友兩公婆在小學全程投入,奈何成績唔到都係要望門輕嘆

Rattie 發表於 17-10-8 12:35
同意考小學係可以有分加,中學就應該冇乜機會。眼見朋友兩公婆在小學全程投入,奈何成績唔到都係要望門輕 ...
You are right, I mean primary division.

個小朋友 ...

確實『貢獻』這兩字真的好關鍵,有啲人以為容易。同是LXX PTA Committee members (其實都已經唔易入), 相若成績,有人叩門先過到對面馬路,但一樣有啲人唔得。
‹ 上一主題|下一主題