用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted  

bb630 發表於 17-9-29 11:34
我就係希望有audition, 唔好只係interview, 因為阿仔一拉起琴係判若兩人來的。但係LS自行嘅interview一向聽 ...

Audition同interview係分開由唔同老師負責,audition好多時係music department嘅head或者指揮負責,甚至還有樂團大師兄參於。留意audition唔係淨係表演自選曲目,一樣有問答環節。

b3410 發表於 17-9-29 11:44
唔使驚,已經升中一喇!

Pitch perfect: Hong Kong prodigy Hannah Tam Wan-ching wins international vio ...
咁叻嘅你……
不過我唔係講呢個,仲有一個,亦已升中……

還有一個今年升中……

全是女孩……

我都覺得LS係成績行先,所以先猶疑,阿仔violin雖好,但成績不是很top, 只屬band 1 中,或許呈二努力一下,再作打算!

報DB先。DB好早通知(唔記得早唔早得過津校递表)。

kennyklt 發表於 17-9-29 11:50
Audition同interview係分開由唔同老師負責,audition好多時係music department嘅head或者指揮負責,甚至還 ...
多謝資訊,我知一般audition不只拉自選,但真的不知有答問環節呢!問音樂上知識?可否透露多少少?

judy 發表於 17-9-29 11:55
報DB先。DB好早通知(唔記得早唔早得過津校递表)。

(emoji)

Delete

王家爸爸 發表於 17-9-29 11:10
如果係咁,其實無排名對你更有利。建議面試時叫小朋友唔好集中講點考級,因為呢個其實係佢既弱點,反而集中

Delete

回覆樓主

大家看看這個教務報告,男拔繼續分十個 streams 即是以前的 sets,不要被塘邊鶴誤導!

http://www.dbs.edu.hk/administration/2014%20-%202015%20School%20Report.pdf

看p16,learning diversity. 一看就明白!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Delete

judy 發表於 17-9-29 11:10
將相見慣也平常,何况DB仔,喇沙仔而己。

DB,喇沙這些學校,都有大把課外活動俾學生參與,甲游水勁嘅, ...

Delete

章太郎 發表於 17-9-29 12:10
自行一月要報名, DB一月先audition, DB邊有咁快出result, 唔可能註冊先再報LS了

睇下邊一類同學,十月十一月又收啲,一、二月又收啲,三、四月又收啲,七月放榜後都可以再收

請問係咪DBS不會有2ND IN但喇沙有,而有2ND IN即代表喇沙收的機會會大DD?他們會不會有小小暗示比學生?謝謝解答

直資,報幾多間都得,報DB冇成本。in幾多次冇所謂,一般人in 一次。聽聞LS有得second in 嘅9成9收,信不信由你。

FATSHIT 發表於 17-9-29 12:47
其實佢唔係學小提琴,係更加唔計分的樂器,不過是他的興趣,我林係咪8級其實都唔會有分加架喇﹗ ...
是鋼琴嗎? 其實小提琴咪又係好多名校認為的不計分樂器, 不過一開始學樂器我無諗呢啲, 也是單純係佢喜歡, 意外的是佢越學越起勁, 連帶學業成績都有所提升...

Delete

judy 發表於 17-9-29 13:20
直資,報幾多間都得,報DB冇成本。in幾多次冇所謂,一般人in 一次。聽聞LS有得second in 嘅9成9收,信不 ...

謝謝您的解答

kennyklt 發表於 17-9-29 13:07
睇下邊一類同學,十月十一月又收啲,一、二月又收啲,三、四月又收啲,七月放榜後都可以再收
...
yes, 我知道幾年前, 12月已收了一隊排球隊

回覆樓主:

點都要報,雖然當年老人家話邊果都報連香港岛都去—試,日日麻音來電,順老人家意,知陪跑,預咗輸…冇問题…申報兩間有報,结果

bb630 發表於 17-9-29 11:57
多謝資訊,我知一般audition不只拉自選,但真的不知有答問環節呢!問音樂上知識?可否透露多少少? ...

其實什麼問題都有可能,通常都好簡單,例如點解鍾意音樂,音樂對自己有咩意義,自己樂團經驗,未來對樂團有何貢獻之類

Delete

bb630 發表於 17-9-29 13:23
是鋼琴嗎? 其實小提琴咪又係好多名校認為的不計分樂器, 不過一開始學樂器我無諗呢啲, 也是單純係佢喜歡, 意 ...

Delete

章太郎 發表於 17-9-29 11:48
QC成績好自行已收唔少, 成績好又音樂好的一般自行階段俾直資截糊, 既然成績好已經有存貨, 所以要靠叩門收 ...

原來QC面試名單200人裏面仍包括部分已被取錄直資生,唔怪得有好多學校级一男生連面試機會都冇……

bb630 發表於 17-9-29 13:28
yes, 我知道幾年前, 12月已收了一隊排球隊

當年果隊排球隊據聞好多成員其實讀書都叻,唔係體藝入,而且呢兩年睇重咗成績,成隊入唔會再出現。

FATSHIT 發表於 17-9-29 13:34
是,但我想信小提琴都仲計分,但可能真係冇以前吟多分,因為現在多左人識,但你仔吟勁我覺得很少人有這級數 ...

大部分中學睇重嘅係校隊同團體成績,運動音樂一樣,咁鋼琴係冇團體比賽,就算校際冠軍都係個人榮譽。冇辦法

FATSHIT    發表於 17-9-29 14:34

Hellomimi112 發表於 17-9-28 10:28
Band 1成績 +運動勁 or Band 1成績+音樂勁 or Band 1aa成績,相信有以上條件應有面試機會。
...
yes