用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 家長分享
樓主: hiuwakelly
go

st cat 家長分享   [複製鏈接]

rchan1 發表於 18-1-29 09:55
請問SC PN係咪收400人?
以往10-12月超大B大約佔幾多左右呢?

Pn 400人

回覆 hiuwakelly 的帖子

請教SC用家, 家長involvement多唔多?
例如親子功課, 學校活動等.....
(P.S. 本身係Working Mama)

rchan1 發表於 18-1-30 10:42

請教SC用家, 家長involvement多唔多?

真心晤多。中秋節和聖誕節都無親子勞作。我印象中,上年開學到現在,好似只做了兩份親子勞作。

樓主,請問你覺得學校的老師的教學質素高嗎?有沒有愛心?
一班大約有幾多人?師生比例適中嗎?

Are you kidding?  What about growing the plant, bringing in all sorts of photos and pictures, writing up learning records, turning up to sports day, excursion, etc.?  Did the other parent or someone else do all that?

回覆 joeytp 的帖子

The quality of teachers is a bit mixed but overall not bad.  20+ kids in a class.

happymp 發表於 18-1-26 09:42
琴日in 左st cat, 想問問你0地..如果小朋友大部分都答到, 但係媽媽做緊問卷時, 小朋友起身拎轉望媽媽做問卷 ...

我囡in果時又係咁,但我知佢係想痴住我,所以不停擰轉面叫媽媽,仲坐得好衰,我心諗應該無行,老師叫佢講果d佢識但唔講,但做果d就識做哂。唯有諗盡左力就算,已有offer唔怕無書讀,但去左一次睇過個環境,感覺幾好,都幾想佢考到,不過隨緣。

mamami2017 發表於 18-1-30 14:18

Are you kidding?  What about growing the plant, bringing in all sorts of pho ...

以我所知,種黃花仔係政府推廣的活動,不是只有sc種,很多學校都要種的。另外,交家庭生活相,我晤覺得是一份親子勞作。sport day ,其實是自願參加,我班也有同學仔沒有參加。
至少,我中秋無做過燈籠,聖誕節無要做勞作,萬聖節又晤使扮鬼扮馬。對比朋友仔的學校,個個星期都一份功課,我覺得sc需要家長投入的時間已經算好好。
當然,每個人對多與少的準則不一樣。對我來說,我很滿意。

mamabb2016 發表於 18-1-30 14:52
我囡in果時又係咁,但我知佢係想痴住我,所以不停擰轉面叫媽媽,仲坐得好衰,我心諗應該無行,老師叫佢講 ...

我同你感覺好似啊!
我當初有諗過唔去,反正都有Offer,但係玩完郵寄遊戲,之後又唔去in覺得好side,未當係參與下,去完之後感覺很好,我同個女都鍾意間學校,老師有愛心又親切,但係我囡囡表現一般,當係見識吓隨緣 (^ ^)

JasmineBBB 發表於 18-1-30 16:30
我同你感覺好似啊!
我當初有諗過唔去,反正都有Offer,但係玩完郵寄遊戲,之後又唔去in覺得好side,未當 ...

Del

greentea_88 發表於 18-1-30 19:09
一班有幾多人呀??

細B班人數少d,應該20人左右。 我是大B班,有24人。聽講有些班有30人。

lollylolly 發表於 18-1-30 17:14
我仔都係表現一般,唔知點解越in越差,踏入trouble 2真係好似更年期咁樣,明明10月11月果啲in ...

你形容得好貼切呀「更年期」!
我囡上年都係啦,in3間係一間比一間差...
停止一排冇interview,今次sc先變回正常一點。

hiuwakelly 發表於 18-1-30 19:11
細B班人數少d,應該20人左右。 我是大B班,有24人。聽講有些班有30人。

請問一班有幾多個老師?

JasmineBBB 發表於 18-1-30 22:35
請問一班有幾多個老師?

兩個班主任(中/英),一個助教,半個普通話話老師(兩班share, 每班1.5小時)

JasmineBBB 發表於 18-1-30 16:30
我同你感覺好似啊!
我當初有諗過唔去,反正都有Offer,但係玩完郵寄遊戲,之後又唔去in覺得好side,未當 ...

我都係呀,都有諗過唔去,但最後都係去試下,結果就隨緣啦

hiuwakelly 發表於 17-9-28 08:58
一年前自己也是毫無頭緒地上EK找st cat 的資料,但是有關st cat 的分享很少。現在我已是st cat 用家,希望 ...

想問下有冇sc畢業生成績,係咪真係好好,又有人話如果計比例其實成績不是想像中好,所以想知實際數字

Billysun 發表於 18-2-4 23:12
想問下有冇sc畢業生成績,係咪真係好好,又有人話如果計比例其實成績不是想像中好,所以想知實際數字
...

我是pn家長,沒有最新的成績。但是我覺得學校每年都有700幾人畢業,成績有好有壞也是很正常,聽說今年考spcc 多了考生被錄取,但也聽說Dgs 今年少收了sc學生。你的問題可能現讀k2的家長才有數據。如果太擔心的話,其實K1可以再考龍校,始終有保障d。 揀得SC的家長,我相信大多想小朋友有個愉快的學習環境,進取的家長都會各自發功,不會全部都靠學校的。如果家長以為入了sc, 自己唔發力就會入spcc, dgs的話,好大機會會失望。

回覆樓主

樓主,你好!
想請問PN 2in 係用英文or 中文?主要問家長d 咩?小朋友又會考咩? thanks.

sarahyfu 發表於 18-2-9 10:54
樓主,你好!
想請問PN 2in 係用英文or 中文?主要問家長d 咩?小朋友又會考咩? thanks.
...

用中文定英文,填申請表時自己揀的。問家長的部分只在2nd in出現,1st in 不會問家長的。我記得2nd in 時問我點解揀呢間學校啦,心儀邊間小學。2nd in 同一時間都會考小朋友,我因為要答老師問題,無暇顧及小朋友考乜。
‹ 上一主題|下一主題