用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 家長分享
go

st cat 家長分享   [複製鏈接]

一年前自己也是毫無頭緒地上EK找st cat 的資料,但是有關st cat 的分享很少。現在我已是st cat 用家,希望盡量能為想報考st cat 的家長作解答。也希望其他的st cat 家長能在此無私地為正在了解st cat 的父母分享。

由於以前有用家分享時受挑釁,以影響了真心想分享的用家。這裡對於一切有挑釁性的問題絕不回答。謝謝
   49    0    1    1

回覆 hiuwakelly 的帖子

首先要恭喜您小朋友入讀到心儀既幼稚園, 其次係經過一段時間爬文, 發現EK真係好多媽媽個心打不開, 不願分享, 只希望從別人身上得到資料, 往往好多媽媽問邊間好? 哩間評價都不得要領! 希望我將來都可以以過來人身份去分享..

hiuwakelly 發表於 17-9-28 08:58
一年前自己也是毫無頭緒地上EK找st cat 的資料,但是有關st cat 的分享很少。現在我已是st cat 用家,希望 ...

多謝分享先,可唔可以分享下面試心得?我小朋友今年考n,你又認為你小朋友面試時邊方面做得較好?再謝

nataliE228 發表於 17-9-28 09:54

首先要恭喜您小朋友入讀到心儀既幼稚園, 其次係經過一段時間爬文, 發現EK真係好多 ...

因為很多st cat 用家之前分享都受到挑釁和challenge,所以唔想多講。我希望良性循環能夠在EK繼續(emoji)(emoji)

Ytfc 發表於 17-9-28 10:16
多謝分享先,可唔可以分享下面試心得?我小朋友今年考n,你又認為你小朋友面試時邊方面做得較好 ...

從上年的面試看,我自己覺得st cat 上年pn面試是考小朋友講野叻唔叻,手眼協調(用細飲管拮入一個細孔),認知能力(顏色,動物之類),聽指令等。我個小朋友是語言能力好的那種。

Ps, 如果有漏麻煩其他家長指正補充(emoji)

我都想小朋友入到St Cat, 今年都要考N班, 佢暫時講野都麻麻, 好彩一月先in, 希望仲有時間....係咪講野唔叻無咩機會? 因我果小朋友係中b男仔, 語言天份無女仔咁好....另外st cat係咪鍾意收超大b同大b多0的? 中b多唔多人收??

happymp 發表於 17-9-28 10:43

我都想小朋友入到St Cat, 今年都要考N班, 佢暫時講野都麻麻, 好彩一月先in, 希望 ...

我在st cat見到大部分男仔講野都無女仔叻,所以你不要太擔心。另外,我見也有收7月8月B,所以只要唔太怕陌生,小朋友能發揮到自己就得。 不過如果是中B,我建議入Pebbles 讀playgroup, 我小朋友讀了pebbles playgroup 進步很多。 而且在pebbles 讀可以會安排在pebbles interview。環境熟悉d,面試時會定d。

回覆樓主:

請問你可否分享下學校有咩你欣賞同要改善既地方? 其他家長通常係咩類型? 傳聞讀st cat要出去外補,係咪真?

wg_ann 發表於 17-9-28 11:17
請問你可否分享下學校有咩你欣賞同要改善既地方? 其他家長通常係咩類型? 傳聞讀st cat要出去外補,係咪真?
...

其實返左學個幾兩個月,未能對學校太了解,所以談不上對學校有任何睇法。不過就我這兩個月的所見所聞,我有以下幾點想同大家分享:
1)所有的同學仔都是又叻又乖的小朋友,你絕對不用擔心你的小朋友會學壞。

2)家長的素質很高

3)大部分小朋友都好快就愛上返學

4)st cat是不急於追趕學術的,他們的買點不是學術。如果要求學術的家長,可以考慮kv or LH 之類的學校。

5)要不要補習or 外補這個問題要看每個小朋友的進度,我答唔到你。 不過st cat 功課不多,小朋友空閒時間比較多,很多家長都有為小朋友凖備一些課外活動。

希望能答到你的問題

hiuwakelly 發表於 17-9-28 11:29
其實返左學個幾兩個月,未能對學校太了解,所以談不上對學校有任何睇法。不過就我這兩個月的所見所聞,我 ...

很有用,謝謝分享!

回覆樓主

另外,我小朋友入st cat 之前,我也對這間神校充滿著不同的幻想,始終一間入名小率咁高的幼稚園,以為一入讀就會有令小朋友變神童。如果有家長同我的想法一樣,會很失望。

我小朋友上學之後,很快就愛上看書。也會唱很多兒歌,也會和我們分享學校的開心事。很多時候會無啦啦說了很多動物的英文(我們在家是全廣東話的)。

可能有家長會覺得這樣不夠。那麼請你要再三考慮一下,可能學術形學校比較合適你的。

回覆樓主

請問1st in會in家長嗎?

babymu 發表於 17-9-28 15:12
請問1st in會in家長嗎?

不會。 2nd in 才in 家長,同時也會再in 小朋友。

hiuwakelly 發表於 17-9-28 15:13
不會。 2nd in 才in 家長,同時也會再in 小朋友。

即是1st in 連問卷都唔洗填?
同埋想問問n是直升k 嗎?

babymu 發表於 17-9-28 15:21
即是1st in 連問卷都唔洗填?
同埋想問問n是直升k 嗎?

1st in 家長坐在小朋友身後填問卷,但我直覺學校應該不會看(4xxx份,點睇得曬呀!當然,呢個只是我自己估計的,與事實未必相符(emoji))。 小朋友自己跟著老師指示答問題和做動作。

關於直升K1,學校講明不保證會直升。但是從沒有聽過有小朋友升唔到,只聽過有小朋友轉左去龍校or 國際學校。

hiuwakelly 發表於 17-9-28 15:29
1st in 家長坐在小朋友身後填問卷,但我直覺學校應該不會看(4xxx份,點睇得曬呀!當然,呢個只是我自己估 ...

再請教,老師in小朋友時,家長係咪完全唔好插手?因為爬文見提水嘅衰硬,你當時有冇理過/鼓勵過小朋友?

Ytfc 發表於 17-9-28 15:48
再請教,老師in小朋友時,家長係咪完全唔好插手?因為爬文見提水嘅衰硬,你當時有冇理過/鼓勵過小朋友?
...

我有鼓勵小朋友,不過無提水。

我覺得小朋友答對或答錯,做完所有指示不重要。你應該有聽過做足曬的小朋友無offer, 做晤齊的有offer 這類分享吧。 所以老師以什麼準則去收小朋友,根本無人知,就讓小朋友自己發揮就好了。

Ps, 我的小朋友做唔足所有指示

hiuwakelly 發表於 17-9-28 15:52

即係重覆多次問題ok?

hiuwakelly 發表於 17-9-28 15:52

Thanks ,,即係家長都可以出下聲嘅,我以為真係嚴到唔好講野

同埋想問下介唔介意講你in咗幾多間n?

babymu 發表於 17-9-28 15:57
即係重覆多次問題ok?

我沒有這樣做。
‹ 上一主題|下一主題