用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 家長分享
樓主: hiuwakelly
go

st cat 家長分享  

回覆 vi5408 的帖子

5月男仔, 佢其實so far in咁多間, 間間都有offer, 但琴日佢咁樣起身拎轉望一望我, 我嚇左一嚇, 睇0的group又話如果pat pat離開chair已經fail...所以想睇下0的讀緊既家長, 當年佢0地既小朋友係咪一定坐定定, 有無好似我咁...個小朋友起身拎轉望媽媽都有second in...

happymp 發表於 18-1-26 10:46

5月男仔, 佢其實so far in咁多間, 間間都有offer, 但琴日佢咁樣起身拎轉望一望我, 我 ...

學校唔會咁俾分㗎... 入到PN小朋友,大多專注力強,可以坐定,對instruction有反應。老師觀察嘅係小朋友整體表現。當年我嗰個俾人推開位(emoji),但表現冷靜無嘈無喊無還手,結果interview無做晒都有offer。其實家長都要留意自己表現,我覺得有評分。

回覆 ensy 的帖子

好的, 謝謝, 我覺得小朋友表現都算係咁, 我亦都無提水, 由佢自己作答, 不過有無2nd in都無得控制, 試左就算嚕,,,,

No ar

咁我仔肯定 no hope haha
又坐唔定又多嘴

adacylui 發表於 18-1-26 11:52
咁我仔肯定 no hope haha
又坐唔定又多嘴

睇overall表現嘅... SC大把多咀小朋友,坐唔定唔怕,最緊要老師叫你要識埋位!

小朋友咁細,其實運氣佔多數,平常心啦

ensy 發表於 18-1-26 11:55
睇overall表現嘅... SC大把多咀小朋友,坐唔定唔怕,最緊要老師叫你要識埋位!

小朋友咁細,其實運氣佔多 ...

上年的差不多時間,我和大家一樣咁緊張。st cat 真係一間超級好的學校,老師好專業,課程設計也別出心裁,小朋友好容易記住,每天返學都好開心。

今年升K1,全班的小朋友都可以直升,也沒有聽到過其他班有人升唔到。

ensy 發表於 18-1-26 11:55

小朋友咁細,其實運氣佔多 ...

我女尋日interview,好有反應不過坐唔定,仲要老師叫佢唔停,一定無行了(emoji)

hiuwakelly 發表於 18-1-26 16:16
上年的差不多時間,我和大家一樣咁緊張。st cat 真係一間超級好的學校,老師好專業,課程設計也別出心裁, ...

.........,#mouth:,不過當見識下啦,都叠埋心水出年k再黎過

lollylolly 發表於 18-1-27 11:06
我都真係好心儀sc,琴日小朋友指令算做足但坐得唔定,係咁搞我支筆,不過當見識下啦,都叠埋心水 ...

我仔一入房就話要走唔肯坐,我氹先肯去坐,所以下年再接再厲⋯⋯

lollylolly 發表於 18-1-27 11:06
我都真係好心儀sc,琴日小朋友指令算做足但坐得唔定,係咁搞我支筆,不過當見識下啦,都叠埋心水 ...

其實k應該會易考d,因為有龍校,又有d無開PN 的名幼一齊爭客。

hiuwakelly 發表於 18-1-27 18:21
其實k應該會易考d,因為有龍校,又有d無開PN 的名幼一齊爭客。

我都係咁諗,pn競爭真係大好多

回覆樓主

請問如果2in是否會更難?定係到時主要睇家長?

tultul1 發表於 18-1-28 11:30
請問如果2in是否會更難?定係到時主要睇家長?

我覺得2nd in主要見家長,睇下d家長係咪可以同學校配合到,係咪d麻煩家長。

hiuwakelly 發表於 18-1-28 16:27
我覺得2nd in主要見家長,睇下d家長係咪可以同學校配合到,係咪d麻煩家長。
...

咁是否不會再測試小朋友?

tultul1 發表於 18-1-28 22:40
咁是否不會再測試小朋友?

一個老師問緊家長時,另一個老師會再考小朋友一次。

回覆樓主

我囡囡星期五in完,我都覺得表現一般般唔叫做好好...隔離小朋友離開咗座位佢仲坐咗過去潻,雖然我叫佢坐返原位佢有聽話,但係轉頭又擰轉睇我做咩,仲要幾次( ̄∇ ̄)"!四圍郁已經明顯係唔專心上課嘅小朋友~
所以我都疊埋心水明年再努力算了 ^ ^

hiuwakelly 發表於 18-1-27 18:21

你咁講法又有道理喎,我仲一直以為K更加難考。

請問SC PN係咪收400人?
以往10-12月超大B大約佔幾多左右呢?

rchan1 發表於 18-1-29 09:55
請問SC PN係咪收400人?
以往10-12月超大B大約佔幾多左右呢?

我阿女三月B,入左大B班,有1/3班是超大B。也有7月B。 我覺得學校是看interview 表現的。