用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英文通識website?
go

英文通識website?

Social issues  or current affairs in hk Any suggestion?thx

anthony010103 發表於 17-9-27 21:07
Social issues  or current affairs in hk Any suggestion?thx
多啲上SCMP、虎報既網站。

anthony010103 發表於 17-9-27 21:07

養成平日看英文報紙(甚至剪報)習慣相信會有幫助。

阿仔平日上學途中會取免費Hong Kong Standard 閱讀。另外,家裏訂了星期六及日的 SCMP 。

huba 發表於 17-9-29 14:34

阿仔平日上學途中會取免費Hong Kong Standard 閱讀。另 ...

請問星期六日訂SCMP是經學校訂還是出面訂購呢?我比較有興趣SCMP内的young post.  學校無得訂SCMP

chun媽 發表於 17-10-28 13:41
請問星期六日訂SCMP是經學校訂還是出面訂購呢?我比較有興趣SCMP内的young post.  學校無得訂SCMP
...
連送報上門:https://register.scmp.com/circulation/printplus_subscription1705_generic.php

醒目開學勳章

阿仔平日上學途中會取免費Hong Kong Standard 閱讀。另 ...

請問免費版的HkStanard邊到有得取?

回覆樓主:

阿女中學要訂Junior Standard, LS科要剪報做功課。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

seavl 發表於 17-10-28 21:28
好多地鐵站、商場、大啲既街上都有得派。

babylover888999 發表於 17-10-29 10:41
我小朋友今年升左讀喇沙書院中一,因為用英文讀LS,以前小學佢無接觸過,我同佢走左去補左遵理初中通識個導 ...

我仔都覺得通識較深,可能還沒有明白答題技巧,功課錯好多!請問你仔補完之後是否覺得可以輕鬆應付了呢?我仔1F!

seavl 發表於 17-10-28 21:28

在家樓下升降機大堂取的。

chun媽 發表於 17-10-28 13:41
...

星期六及日的 SCMP 是自己直接訂的,早上派到家門口,很方便。我孩子也很喜歡看 Young Post 。

chun媽    發表於 17-11-1 11:51

醒目開學勳章

huba 發表於 17-10-30 04:06
在家樓下升降機大堂取的。

我地住舊屋村,物野報紙都無,現在只係每日行個Mtr附近取到三大中文免費報,現想找免費英文報。油塘

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-10-28 22:29
好多地鐵站、商場、大啲既街上都有得派。

我地住舊屋村,物野報紙都無,現在只係每日行個Mtr附近取到三大中文免費報,現想找免費英文報。油塘

請問網上版既YOUNG POST 跟訂閱實體YOUNG POST 有咩唔同?

huba 發表於 17-10-30 04:09
星期六及日的 SCMP 是自己直接訂的,早上派到家門口,很方便。我孩子也很喜歡看 Young Post 。
...

謝謝,即不用跟學校訂,都有young post

seavl 發表於 17-10-30 15:05
...

去英文虎報網站主頁轆到底 click Street Points 便可下載他們的派發地點查看。

http://www.thestandard.com.hk/sections_news_list.php?sid=21

sammag 發表於 17-10-30 15:47
請問網上版既YOUNG POST 跟訂閱實體YOUNG POST 有咩唔同?

因沒使用網上版,不肯定兩者內容有否分別。

chun媽 發表於 17-10-30 15:49
謝謝,即不用跟學校訂,都有young post

對呀,自己直接聯絡SCMP 便可。