用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 17-9-28 14:53
奇妙tv 果個咩潮媽節目有訪問, 我無為意佢叫咩名
話有個沙田區家長只填左6間, 之後派左去大嶼山..

咁又係啊,派同區寶校都好過去大嶼山

mcl203 發表於 17-9-28 15:15
咁即係有2間...其中之一係家長多數唔接受...另一就係所謂保險線了 ~~~
...

但就係呢兩年競爭太大,令到條保險線要越填越高。。。

happypapapa 發表於 17-9-28 15:19
但就係呢兩年競爭太大,令到條保險線要越填越高。。。
保險線就係保險線....點樣心儀都仲係保險線...個人主觀願望都改变唔到住 ~~~

回覆樓主

佛康係happy school,對Sen 支援好。但如果小朋友非有特殊教育需要,是否反而怕太多資源去左sen度?
Happy school 如果無好策略,學術水平好難同谷的小學競爭。到時pre-s1考得唔好,派位好難好。
佛康的好,真係唔係個個小朋友也適合。

mcl203 發表於 17-9-28 15:02
所以...我咪話若有粉絲深信Net 14係無保險線
咁即係...乙1唔中...可能乙2填啟基中啟基
乙3填啟基中啟基... ...

其實大大部份都係中乙一的. 始終NET14每間學校有不同FANS.

大家就係要搏一搏自己個隨機號碼能夠係所揀既學校乙一學額接收之內

根據去年統一派位NET14學額, 唔計借位, 啟基佔12%

happypapapa 發表於 17-9-28 15:09
實情係無人會填啟基咁前,都係填乙10幾多。。。

仲有一點,係舊年大抽獎張選校表內,啟基及康山都有打(*) ...
其實根本無需填啟基, 反正唔填最差都係派入去啟基 (或16網借位學校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-28 15:39
其實根本無需填啟基, 反正唔填最差都係派入去啟基 (或16網借位學校)
根據果位專家講, 如果是岩既
寶校都要塞落去, 如果唔係會唔知派去邊,

hohoho888 發表於 17-9-28 15:42
根據果位專家講, 如果是岩既
寶校都要塞落去, 如果唔係會唔知派去邊,
就憑佢講呢點:

寶校都要塞落去, 如果唔係會唔知派去邊

就知佢無料到..... 連基本遊戲規則都唔熟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-28 15:52
就憑佢講呢點:

寶校都要塞落去, 如果唔係會唔知派去邊

咁點先會出現沙田區派左去大嶼山呢個情況嫁?

大家話康山升緊, 啟基繼續做寶校..... 我又專登翻查資料

啟基小學2015-2016年度校務報告:
http://www.ccshki.edu.hk/main/de ... -16schoolReport.pdf

PDF P.6中, 顯示小六有27人

啟基小學2015-2016年度升中派位:
http://www.ccshki.edu.hk/main/student/2015-2016_pipe_sec.html

屬B1中學既學校, 齋數校名有至少以下7間:
中華基金
優才
張祝珊
筲箕灣官立
聖馬可
港島民生
嘉諾撒

當每間學校只有1人入讀, 即升讀B1比例, 至少有: 7/27=25.93%

佛教康山2015-2016年度校務報告:
http://www.bcwkps.edu.hk/it-scho ... _rep_1477641699.pdf

從PDF P.28可見, 升讀以下B1中學:
張祝珊
港島民生
中華基金

合共: 15.38%+3.85%+3.85%=23.08%

到底..... 何為寶校呢?

hohoho888 發表於 17-9-28 15:58
咁點先會出現沙田區派左去大嶼山呢個情況嫁?
有出現過嗎?

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:09
有出現過嗎?
唔知呀, 專家話有囉

littlerabbitmom 發表於 17-9-28 15:25
其實大大部份都係中乙一的. 始終NET14每間學校有不同FANS.

若係大部分家長都能中乙1,咁又即係D家長自行配對策略成功了,勁過D某教授既雷動計劃~~~

hohoho888 發表於 17-9-28 16:10
唔知呀, 專家話有囉
香港最多專才既行業: 整蠱專家
自己諗吓

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:08
大家話康山升緊, 啟基繼續做寶校..... 我又專登翻查資料

我估升緊 係應該睇未來幾年數據
同埋升中唔係佢地考慮範圍之內掛
可能關愛 同 愉快學習 係佢地既首要考慮掛

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:08

頭先先研究緊, 其實啟基係咪衰在promotion?
然後又睇番點解九龍啟基同北角呢間基啟差咁多呢,
然後點解又改左名叫啟基呢?
search 到09年呢篇野:
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=664452&target=2

"(星島日報報道)因收生不足,面臨殺校而獲准開辦自資(私立)小一的北角街坊會陳維周夫人紀念學校,新學年全面改革,除了改名為「啟基學校(港島)」,更耗資五百萬元增聘新教師、翻新校舍及改建多個特別室,並於今日舉辦開放日,希望為學校樹立新形象,吸引區內中產家庭報讀,力求下學年取錄足夠學生,重獲政府資助。"

"對於將學校改名為啟基學校(港島),校監馬偉雄稱,該校與九龍塘的私立小學啟基學校同屬陳樹渠家族創辦,辦學理念一脈相承,「現在是一個好的契機,重新推介學校,讓家長了解我們的教學模式與時並進。」配合學校變革,該校的校徽、校服及校歌等將於下學期前逐步更新。"

陳維周是陳樹渠老豆...

tommyxsarah 發表於 17-9-28 16:14
我估升緊 係應該睇未來幾年數據
同埋升中唔係佢地考慮範圍之內掛
可能關愛 同 愉快學習 係佢地既首要考慮 ...
啟基唔關愛咩?

以前D人都係話, 啟基只係關愛有餘, 學術能力不足喎? 而且依家周圍D人都係話佢學校Happy但學生能力不足..... 咁....

其實呢, 原來14網都幾好, 升中派位最差個兩間升B1比例都有2X%, 反觀16網最差, 至少已發現有一升B1只間得1X%........

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:19
啟基唔關愛咩?

以前D人都係話, 啟基只係關愛有餘, 學術能力不足喎? 而且依家周圍D人都係話佢學校Happy但學 ...

HOHOHOHO
14網沒寶校喇~~~  

啟基唔關愛咩?

以前D人都係話, 啟基只係關愛有餘, 學術能力不足喎? 而且依家周圍D人都係話佢學校Happy但學 ...

六年級一級得廿幾人, 我想像到可以好"關愛"...

啟基唔關愛咩?

上年都好似有幾位家長力推啟基㗎~~~
‹ 上一主題|下一主題