用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽  

所以成日話14天地網,咁難玩就係咁解,未至於話100%唔中乙1就啟基,不 過大熱嗰啲就無曬,乙2可能好彩既,仲入到北官,炮米,因為14真係間間學校都各有支持者,間間都大熱,康山未到大熱,只係上位中,所以今年乙2都仲會中,乙3就可能中OR唔中,自行因為誇區,OPEN DAY都睇到,多數係誇區支持者,藍田,觀塘,將軍澳係好多,因為佢地黎康山好快,有校車,仲要平,睇過上年車費,6百幾蚊,仲要有東區中學校網,所以點解自行咁多人就係咁解。

至於乙部,因為14仲有好多間熱門,間間熱既關係,所以康山乙3都仲有啲機會,呢間學校升得快,唔一定係14區支持者,而係仲有外區支持者喺度,本區既2,3線,對外區黎講,已經係大熱了。

mcl203 發表於 17-9-28 13:28
應該係走左D...我有KG同學仔係大約時段讀...P1唔會得咁少人...收足2班人架
咁...當年可以抽小學既...部門主 ...
其實官津校同私校, 夠40人就可以開兩班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-28 13:30
其實官津校同私校, 夠40人就可以開兩班

都話60人㗎,有一半KG生升上P1都30友啦,註冊日我仲同校長吹下水,問佢中學係咪坊間講既B2,佢仲答我邊個講既。但,佢搞埋註冊就走左。

回覆 keith_ccc 的帖子

所以,我都講過2次了,了解左先!
你可以問下學校,我就交表時問過,學校的確咁答我,你都可以問下,但你最好似我咁,直接、親身去問,免得你問左個答案同我唔同,又話我地亂UP。

子翹 發表於 17-9-28 13:28
所以成日話14天地網,咁難玩就係咁解,未至於話100%唔中乙1就啟基,不 過大熱嗰啲就無曬,乙2可能好彩既, ...

對,同意你既觀點!

咁樣搞法令14網更複雜,本區家長自行選康山諗住入左先算,但中既機會細左,因為多左跨區(觀塘/藍田/將軍澳)競爭,而跌落大抽獎甲部又要同跨區競爭,餘下乙部就只能越排越前避免唔中入啟基。。。

如按此分析,今年乙3填康山當水泡都好難中

我唔係入左先算架,我真係想入,因為要了解左呢間學校先,了解後,我係真心鍾意,我都好明白,因為大家都14, 今年真係好嚴峻,我自己都經過掙扎,我其實應該放心水既丹循111,乙2先康山,咁樣就係大眾都讚同既做法,只不過,我又諗返轉頭,丹循有咩係比唔上康山呢??除左唔使搭車外,仲有校舍新啲。。。。呀,仲有一樣,就係出名啲。

而康山有咩好呢?透明度高,交通方便,我一落樓已有小巴(不過校車仲平)其他教學野我唔講了,費是又賣廣告咁,最緊要既係,每個家長都有校長電話,而我都試過WTS佢,真係會覆既,呢樣,我相信無一間學校可以做得到。

happypapapa 發表於 17-9-28 13:51
對,同意你既觀點!

咁樣搞法令14網更複雜,本區家長自行選康山諗住入左先算,但中既機會細左,因為多左 ...

問題又來了..
又假設丫, 假設自行同甲部唔好諗, 齋講乙部
心儀北衛, 次北官
乙一北衛, 乙二北官
全軍覆沒

以14網咁天地意思即係:
乙一北衛, 乙二北官, 乙二fail 已無望
乙三之後填乜都side 氣
所以乙二唔中就係咁先?

hohoho888 發表於 17-9-28 14:39
問題又來了..
心儀北衛, 次北官

雖然唔想,但好大機會係咁。。。

happypapapa 發表於 17-9-28 14:42
雖然唔想,但好大機會係咁。。。

咁樣, 之後咁多格真係唔知點填, 但之前有個人在tv 教話張表一定要填哂, 唔好填幾間
都唔知點

happypapapa 發表於 17-9-28 13:28
無錯,盲撐無用,講番實際先!

以今年形勢,除啟基外乙2可選既只有:
要隨機號碼好前, 北官乙二先會有機會.

去年見到大量乙二北官不入. (包括我自己)

hohoho888 發表於 17-9-28 14:44
咁樣, 之後咁多格真係唔知點填, 但之前有個人在tv 教話張表一定要填哂, 唔好填幾間
都唔知點
之前有個人在tv 教話張表一定要填哂

有邊個"磚家"?  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 17-9-28 14:44
都唔知點

一般乙1-3都係for叩門保險,萬一真係抽唔中都可以俾學校睇到你有D誠意。

而係14網,乙4打後真係無咩意思,因為頭3唔中都一定係啟基多

子翹 發表於 17-9-28 13:59
我唔係入左先算架,我真係想入,因為要了解左呢間學校先,了解後,我係真心鍾意,我都好明白,因為大家都14 ...
仲有一樣最現實既嘢你無比較兩者既分別, 就係丹循升中派位好過康山.

hkpapa852 發表於 17-9-28 14:46
之前有個人在tv 教話張表一定要填哂

有邊個"磚家"?
奇妙tv 果個咩潮媽節目有訪問, 我無為意佢叫咩名
話有個沙田區家長只填左6間, 之後派左去大嶼山..

回覆 littlerabbitmom 的帖子

呢樣我都有比較過先會有最終決定,不過網上數據都係避重就輕,只係聽到校長OPEN DAY講過,今年小六畢業既,有4個係去左張祝珊,仲有啲去左庇利呀嗰啲學校,我都唔太記得,如果一班有咁既%,完全可以接受。

回覆 hkpapa852 的帖子

因為教育局原則係每個小朋友都有書讀,以就近入學為原則,不過無得比原區你都無計,誇區都要比一間你

hohoho888 發表於 17-9-28 14:39
問題又來了..
心儀北衛, 次北官

所以...我咪話若有粉絲深信Net 14係無保險線
咁即係...乙1唔中...可能乙2填啟基中啟基
乙3填啟基中啟基....就算乙7填啟基都係中啟基
任何一個位都係中啟基...啟基有無咁多位盡接呢
咁事實有機會係點?? ~~~

子翹 發表於 17-9-28 14:54
回覆 littlerabbitmom 的帖子

呢樣我都有比較過先會有最終決定,不過網上數據都係避重就輕,只係聽到校長O ...
Open Day一樣可以避重就輕 ~~~

mcl203 發表於 17-9-28 15:02
所以...我咪話若有粉絲深信Net 14係無保險線
咁即係...乙1唔中...可能乙2填啟基中啟基
乙3填啟基中啟基... ...

實情係無人會填啟基咁前,都係填乙10幾多。。。

仲有一點,係舊年大抽獎張選校表內,啟基及康山都有打(*), 附註(*)寫如有需要可加班多收學生,你話睇到幾咁嚇人啊!

happypapapa 發表於 17-9-28 15:09
實情係無人會填啟基咁前,都係填乙10幾多。。。

仲有一點,係舊年大抽獎張選校表內,啟基及康山都有打(*) ...
咁即係有2間...其中之一係家長多數唔接受...另一就係所謂保險線了 ~~~