用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

happypapapa 發表於 17-9-27 21:08
如你得15分,自行又選左康山但萬一抽唔中時,其實你有機會成本,因為好多同區超熱小學都要1-1-1 睇你誠意 ...

但係,例如丹循咁,所謂111誠意分加比你,其實無意思,上年印象大概200人叩門,叩門位得8個定6個,我小朋友唔係叻到可以爭到呢啲位,而我心儀既就只有丹循同康山,咁我自然會揀間,自行又有機會,111又9成9會入既康山,唯一預料唔到既,係康山今年20分都要抽

SingMom    發表於 17-9-27 22:46

子翹 發表於 17-9-27 22:23
但佢,例如丹循咁,所謂111誠意分加比你,其實無意思,上年印象大概200人叩門,叩門位得8個定6個,我小朋 ...

康山係上緊位既一間學校,自然會多左人選擇。反而有啲1線學校係退步緊。

佛教學校20分係咪即係有宗教分?? 佛教係點證明自己是佛教徒??
希望每天開心渡過 ;-)

子翹 發表於 17-9-27 22:23

但係,例如丹循咁,所謂111誠意分加比你,其實無意思,上年印 ...

如你只係二選其一,咁安全計就康山吧!最緊要鐘意及甘心。

Jessy 發表於 17-9-27 22:39
佛教學校20分係咪即係有宗教分?? 佛教係點證明自己是佛教徒??

我見人有個皈依證,咁就有20分了

回覆 happypapapa 的帖子

唔會有人自行遞一間唔鍾意吧? 只係機會加次序問題。入到心儀都唔甘心? 咁遞黎做乜?

醒目開學勳章 王國長老

Cho_sarah81 發表於 17-9-28 01:20
回覆 happypapapa 的帖子

唔會有人自行遞一間唔鍾意吧? 只係機會加次序問題。入到心儀都唔甘心? 咁遞黎做 ...

有架!純粹分數考慮,A校較高分勝算高。其實入左點都係唔甘心
所以後來考到私校(可抽獎)就取消A校註冊/唔註冊自行,再抽過間更鐘意嘅

Charlotte_mom 發表於 17-9-28 07:34
所以後來考到私校(可抽獎)就取消A校註冊/ ...

當然大把呢啲人,唔好話康山,入左丹循都未必甘心,再去博嘉諾撒、華仁,但交得表,一定係心儀既,放棄得其他校既111,揀間入校成數極大,證明佢都好鍾意呢間。如果求其揀,唔見啟基變大熱?!

明白有好多人好大膽、好進取,你地又介唔介意講下你地自行邊間?統一甲乙又咩策略?

Charlotte_mom 發表於 17-9-28 07:34
所以後來考到私校(可抽獎)就取消A校註冊/ ...
好似41網既女生家長, 年年總有幾個自行20分入咗聖家, 之後有間唔錯既錯小收咗就抽飛去搏MCS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

子翹 發表於 17-9-28 08:20
當然大把呢啲人,唔好話康山,入左丹循都未必甘心,再去博嘉諾撒、華仁,但交得表,一定係心儀既,放棄得 ...

其實選得康山,好多家長都係抱住摟水泡既心態,當係安全網唔洗跌落啟基。

舊年我自行北衛,甲乙123分別係北衛、滬江及太古,雖然明知自行係陪跑,但心儀及必需要111無計,而甲乙2及3雖然填黎都唔會抽中,但就係最心儀呢3間,所以都保留叩門機會。康山就排第4做保險。

最後有幸入到北衛!

入熱門小學就一定要博,博唔中就叩門,唔得都無辦法。當然如有直資/私小backup再進取大抽獎係最好既,但就好睇你個小朋友適唔適合嗰間小學及前期功夫。

其實唔係每個人都當康山係保險線既~每間都有佢既優點, 睇下我地啲家長係邊間學校既優點適合自己小朋友.

Janicekp 發表於 17-9-28 09:53
其實唔係每個人都當康山係保險線既~每間都有佢既優點, 睇下我地啲家長係邊間學校既優點適合自己小朋友.  ...

家長的眼睛是雪亮的,真的假不了,假的真不了,唔好令人見到個校名都覺得煩就好了

子翹 發表於 17-9-27 19:57
14區,無宗教既學校,例如滬江、太古,機會一樣微乎其微,而家呢2間都幾谷,真心想輕鬆少少既,又唔會揀呢2 ...
14網沒宗教的. 仲有北官

happypapapa 發表於 17-9-28 09:10

其實選得康山,好多家長都係抱住摟水泡既心態,當係安 ...

想請教下, 甲部本身位唔多, 其實甲二三係咪得啖笑??
除非小朋友個NUMBER 超前? 但前得來又唔夠前入甲一??
咩情況下是甲2, 3 入左呢?

Janicekp 發表於 17-9-27 22:32
康山係上緊位既一間學校,自然會多左人選擇。反而有啲1線學校係退步緊。
...
請問有邊D14網的學校啲1線學校係退步緊?

我揀呢間唔係抱住水泡心態,只係叫做保守啲,你入到北衛,真係好好彩,但係今年北衛新校舍,爭佢既人只會更多,而另外有人提到北官,係呀,呢間如果111,應該都必中,我點解唔揀呢間做你地所講既水泡呢?因為呢間谷得黎,對佢印象極差,喺街見到佢地既學生唔乖不在話下,我都識幾個用家,有眼見佢地唔鍾意返學,返學辛苦。我何必要我小朋友咁樣呢?

你地話見到個校名煩,其實就係因為你地唔了解呢間校而去話人地咩5毛呀,公關,先會有人睇唔過眼,我一路有睇啲POST,本身都無諗住出聲既,不過見到幾個POST,揀自行既人都比人串到爆,先忍唔住出下聲,我都係重申多次,可以鬧可以踩,但係,唔該了解左先鬧,好嗎?

康山的確係進步左,家長開始不抗拒,甚至願意選擇。

但不明白點解會咁多POST,成日有人談論...

回覆 hohoho888 的帖子

填寶校咪入硬囉

舊年填都係形式上,目的係for叩門

hohoho888    發表於 17-9-28 12:55

回覆 ChocoMilk33 的帖子

因為講黎講去都係個幾個人唱好,製造到好熱鬧好多人討論呢間上緊位既小學

ChocoMilk33    發表於 17-9-28 10:59

你地係咪怕康山無得變你地既保險線呀? 跟住抽唔中會直插啟X
‹ 上一主題|下一主題