用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師推薦申請入資優学院
go

老師推薦申請入資優学院

各位,

1) 請問資優学院的課程是否要比$?
2) 完成課程,對升中和面試有幫助嗎?

謝謝各位幫忙解答。

回覆樓主:

在我女兒的小學就算被推薦大部分同學都不參加,家長認為績優比資優更重要。

1)一半需要,一半不用,睇情況。
2)冇咩幫助,升中呈分成績最重要。

如果真資優不是績優,裡面的課程會好岩,因為都是一些學校沒有的課程,而且一起上堂的小朋友都是有共同興趣和相近的能力,家長也可以得到教養資優小朋友的資訊

如果是本身是績優,期望課程幫助成績更好可能會失望了

我囡都係學校提名, 跟住之後所有野, 係家長和小朋友自己攪, 學校沒跟進.
要上堂, 有時半日, 有時下午至黃昏, 自己帶去, 都幾煩.
報課程又要抽籤, hold時間, 最後落空

醒目開學勳章

tjbb168 發表於 17-9-27 09:15
我囡都係學校提名, 跟住之後所有野, 係家長和小朋友自己攪, 學校沒跟進.
要上堂, 有時半日, 有時下午至黃昏 ...
我都覺得過程好煩復,上堂地點又周轉。

所以就睇家長取向和要求了,有家長覺得地方唔就腳,又唔系幫到成績,無謂去

有家長覺得呢d 係難得給中小學生的資源,學校課程滿足不到小朋友,住香港仔都過去上堂

完成課程,對升中和面試有幫助

醒目開學勳章 貢獻勳章

PandaVV 發表於 17-9-27 00:10
各位,

2) 完成課程,對升中和面試有幫助嗎?

1) 一般報讀面授/網上課程唔駛錢,係個別活動 (e.g. 去camp、個別家長講座) 要俾錢
2) 我會話"無"

要留意一樣嘢,現時HKAGE policy係要學員有passion去學習,好多學校揀嘅係績優學生,佢地唔會好似資優生咁,有無盡學習動機!所以,如果你覺得只係績優,孩子唔鍾意學其他嘢,唔鍾意接受挑戰的話,有機會捱唔過screening test 就 Out

HKAGE提供嘅除咗係學習機會之外,仲有係一班火星人走埋一齊,唔會好似平日响學校無人明白自己,响HKAGE見到同類,容易溝通,而且,長線亦有互相積極鼓勵作用!之前有個case,响學校唔開心,幾年HKAGE/HKUST dual program 識埋唔少嘅朋友仔,有人講話去英國讀書,佢又話要去,成個人變得積極咗,最終... 係錯過咗攞船,今日响牛精讀緊~

(註:EK有部份會員好鍾意唱反調,自己小心)

LeeCC    發表於 17-9-27 11:35
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

順帶一提,每個課程報名都要學員答幾題問題,以作screening作途,唔係純抽籤嘅

有位學員第三年報鑑證科學課程,終於成功!聽聞一年開一次,大熱!家長從問題當中,已經引令孩子多了解主題,雖然之前失敗,但亦有得著,更重要係得嚟唔容易,更加珍惜!

davywm    發表於 17-9-27 12:40
恐龍家

回覆樓主:

多謝各位解答。會考慮各項因素和孩子的意願。

小曳人 發表於 17-9-27 11:07
1) 一般報讀面授/網上課程唔駛錢,係個別活動 (e.g. 去camp、個別家長講座) 要俾錢
2) 我會話"無"

第二段講:學校揀績優,是指昇中,還是指學校揀錯人俾HKAGE?

最後,怎樣錯過攞船,又讀牛精? 家很有米?

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-9-28 07:52
第二段講:學校揀績優,是指昇中,還是指學校揀錯人俾HKAGE?
學校只因為績優而揀,無睇其實因素,經常揀錯人,以致資源無好好利用,好多中途放棄、報咗唔見人嘅case

至於無攞船嗰位,我聽佢爸爸口吻,係有d難處,但又覺得如果收佢,幾辛苦都諗掂佢  (希望無估錯啦~)
我無問到底係幾多錢呀...

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-28 09:23
學校只因為績優而揀,無睇其實因素,經常揀錯人,以致資源無好好利用,好多中途放棄、報咗唔見人嘅case

至 ...

我果代人, 港生入英國名U 唔難, 係無錢讀姐, 真係唔攞船(包生活費果D) 一定無錢讀.

當年識唔少人, HKAL 3C 考 GCE AL 變4A. 仲係自修去考!

而家呢代家長, 好似EK 班家長, 開口埋口自己供細路, UCL, IC, LSE, 劍牛... 甚至 BOARDING SCHOOL...

但 考GCE, IGCSE 要自己中學有開課程先安心?!

唔明...

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 retriever 的帖子

近年識嘅case,全部都係自修,S5去考GCEAL,早一年入大學
真正有能力嘅,依然行緊舊路
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我中學身邊 d 朋友因為成績好好,名列前茅,所以被老師推薦入大學 programme。我唔知佢地係咪績優又資優,不過有一兩個話上到好悶,上堂果陣同我 Messenger 傾計。我望下 d 課程,真係唔係學校教到,題材有趣。不過我呢 d 低績學生係冇份入,因為好似要老師推薦。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-9-28 12:34
回覆 小曳人 的帖子

我中學身邊 d 朋友因為成績好好,名列前茅,所以被老師推薦入大學 programme。我唔知 ...
我仔學校就唔係推薦成績排名最前果D,有高我仔一年級既級一同學都無被推薦,不過被推薦既都係名列前茅既。

醒目開學勳章 貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 17-9-28 12:34
回覆 小曳人 的帖子

我中學身邊 d 朋友因為成績好好,名列前茅,所以被老師推薦入大學 programme。我唔知 ...
呢個唔係搞資優課程嘅院校嘅原意,只係老師們"懶",搞到唔適合嘅人入咗去
HKAGE係有搞講座教老師們點揀人仔架,但唔係間間學校都會叫老師去
而且,提名績優嘅參加,應該最安全 (唔駛被鬧)

所以,HKAGE 同 HKUST dual program 近年都接受self nomination... 去搵d有 passion 嘅學生
恐龍家

PandaVV 發表於 17-9-27 00:10
各位,

阿女被學校提名, 大部份課程免費, 有興趣可以完成每個課程。 一試無防

當年識唔少人, HKAL 3C 考 GCE AL 變4A. 仲係自修去考!

正價好似係光頭變A。