用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢 ...
樓主: thebaby
go

去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢   [複製鏈接]

有時唔係話嚴唔好, 最怕有啲老師過咗火, 做咗一啲唔應該做, 又或者講咗一啲唔應該講既野.

佢哋嘅制度可能入到去你先會知道。例如學生犯咗學校自己制嘅紅咭上的規條,就會記一次紅咭一個月裏面有記咗三次就會記一次缺點,規條有:上落樓梯唔安靜,排隊時傾計又會記一次等等,都係一D小朋友容易犯嘅嘢,好睇小朋友心理質素,如長期面對佢哋嘅規條而比人記紅咭未必個個細路可以承受這種壓力。

還有老師係惡及超惡親眼見。

回覆 Maymaymary 的帖子

請問你是用家嗎?

這是鐵一般的事實,係咪用家不是最重要,最緊要係幫小朋友搵到合適嘅學校

Maymaymary 發表於 17-10-3 16:22
佢哋嘅制度可能入到去你先會知道。例如學生犯咗學校自己制嘅紅咭上的規條,就會記一次紅咭一個月裏面有記咗 ...

我個小朋友小二,我覺得我個仔係好百厭,但成年都冇記過紅卡,忘記帶野就有一、兩次,但是付合記缺點要求,係要一個月5次。其記紅卡要好嚴重的野先真係記的,我個仔都有講邊個同學仔犯咩事要記紅卡!

tultul1 發表於 17-9-27 07:51
我家小朋友說面試那天老師很惡和罵人,他回來說不喜歡這間學校,但又未去到會發惡夢
...
吓, 2個小朋友都咁講

Maymaymary 發表於 17-10-3 16:22
佢哋嘅制度可能入到去你先會知道。例如學生犯咗學校自己制嘅紅咭上的規條,就會記一次紅咭一個月裏面有記咗 ...
嘩, 咁真係好大壓力

老師經常性惡和罵人,心靈上會受壓又會影響小朋友學習嘅情緒學唔到嘢。

學校有惡和溫柔的老師,同一個老師都有惡同溫柔嘅時候,家長都明白老師鬧人係有原因,唔會大家乖都無端端鬧人嘅,相信無家長會送小朋友返學俾老師無理咁鬧。學校對守規矩要求高,但並不是傾一句就記紅咭咁誇張。試過小朋友被記紅咭,老師打黎叫家長回家安慰小朋友,話佢知錯了,但紅咭照俾,因為要小朋友記住教訓,下次唔好犯。阿仔返左幾年學,都無講過老師會打人。上堂要靜,排隊要靜,但小息有各樣運動俾小朋友玩,有陸運會,水運會,秋季旅行,親子旅行,學校各樣活動,講座……總之,如果家長接受唔到小朋友曳時被老師大聲鬧,就真係唔好讀呢間。

前提已講過每人遇到嘅事情都唔一樣,阿仔冇講過唔代表冇發生,只是唔係發生係你身上或身邊的人,這位小朋友有冇比人打應由這位家長自己去求證。只用惡鬧嘅方法去教小朋友,這樣小朋友真的長期受壓,不是真的學習。小朋友曳時老師會大聲閙一兩句都可以接受,但不只一兩句時就大大影響。人哋講我都唔信,自己親眼見鬧足五分鐘仲要係超惡。

睇完各家長的評論,明顯學校紀律較嚴老師比較惡,但今時今日惡極都唔夠以前嘅老師惡。調番轉來睇,咁樣反而重好,靣試老師帶出明顯訊息給小朋友‘,家長知道學校運作,喜歡理念便選, 不喜歡便找過另外一間,每間學校都有不同風格,找到合自己心的便去讀,要學校去改變,可以令每個到家長都合心意,真係幾困難,而且校長亦未必去改‘︳,每樣野都有人喜歡和不喜歡。

比老師惡D鬧下就要生要死....萬一唔好彩你小朋友或者你係街遇到D更加不幸既野(例如比人強姦), 你地以後仲點生存落去?..使唔使全部去死?

小朋友白紙一張,所謂價值觀同諗法都係家長灌輸既, 家長對遇到惡老師自己都咁大反應, 小朋友咪照樣覺得俾人鬧兩句就覺得天跌落黎咁嚴重LOR

愈黎愈多細路去跳樓, 總有原因的

咁你嘅小朋友有冇日日比人惡鬧去練習定,咁你個小朋友咪一定唔會為係街遇到D更加不幸既野(例如比人強姦)而生存唔到。比人講出學校D老師惡就咁大反應,先練習好自己先再講啦,小朋友咪有樣學樣囉。

Maymaymary 發表於 17-10-4 14:43
咁你嘅小朋友有冇日日比人惡鬧去練習定,咁你個小朋友咪一定唔會為係街遇到D更加不幸既野(例如比人強姦) ...
我最怕小朋友一直都乖,偶然一次做漏/錯 野就比人鬧,將來出去對人對事, 每每少少事都去鬧人,咁點算呢??

見到你呢種家長其實好無奈...希望你小朋友一世唔會係街俾人鬧, 唔好有慘劇發生...

通常跳樓果啲, 就係學校俾人鬧/俾人罸, 返到屋企家長又唔信任, 唔體諒.
定係要教定啲小朋友, 俾人鬧要當耳邊風?

Punishment is Not Education

回覆樓主

討論還討論,唔使又被強姦、又跳樓做例子吓!
其實成件事,小朋友所講表有時未必係事實全部,可能老師係嚴D,樓主早d知道學校唔適合,未嘗係一件壞事。,

上一代教育主流都係嚴厲責罵主導, 點解唔見有學生去跳樓?...現今教育唔再主張責罰,但點解反而咁多細路去跳樓?.......就係因為太多呢D小題大做既家長, 教到D細路完全承受唔起風浪LOR

回覆樓主

不過...用被強姦呢個例真係唔適合嘛!比著任何人遇到都未能承受到。
呢個帖都係小事一則,無必要咁激動。
‹ 上一主題|下一主題