用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢 ...
樓主: thebaby
go

去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢  

lovebb2 發表於 17-9-29 11:17
agree, 嚴老師其實是好, 嚴即 老師有heart想教好你小朋友, 我小孩果班 位位家長都想老師是嚴, 細個唔教,  ...

非常認同,嚴而有愛非常重要

cherrieshum 發表於 17-9-29 18:29

st jo 的老師都好錫d仔,老師和家長之間冇話唔講得d乜,我都有阿仔P1班主任的whatsapp, 學校攪活動我都收到班主任影的相,好似旅行丶運動會丶課外參觀都有。我個人覺得嚴師係出高徒,放任由學生自由發揮,而又出高徒真係好少數!

cherrieshum 發表於 17-9-29 18:29

yes

【原文】「養不教,父之過;教不嚴,師之惰。」 【白話譯解】生育子女,只知道養活他們,而不去教育他們,那就是做父親的過錯。 老師教導學生,不只是知識的傳授,也要教學生做人處世的道理。

細路俾老師兇兩下就話要又陰影又恐懼,家長要有心理準備個細路遲早都會去跳樓,早d幫佢揾定地方吧

H9713325 發表於 17-9-30 14:06
細路俾老師兇兩下就話要又陰影又恐懼,家長要有心理準備個細路遲早都會去跳樓,早d幫佢揾定地方吧 ...

JM 又唔好咁講。

若樓主相信孩子,我只希望樓主向學校投訴或報案。還學校或小孩一個公道。

thebaby 發表於 17-9-27 09:27
我也怕做成他陰影,他真的很怕,我實在講不出這些老師是為他好…其實我小孩還説,老師很惡,罵人,和打了 ...

你係咪應該好好求證先喺呢道講?正常嚟講,無可能會出手打囉,又唔係自己學生,自己學生都唔會郁手啦

細路俾老師兇兩下就話要又陰影又恐懼,家長要有心理準備個細路遲早都會去跳樓,早d幫佢揾定地方吧 ...
說話又唔好講得咁盡。個小朋友可能只係詞不達意啫!就算真係蓄意講大話都好, 始終都只係一個幾歲嘅小朋友啫!唔洗咁樣咒人嘅

poodlema    發表於 17-10-9 10:18

Deleted

唔使咁mean嘅

回覆樓主:

阿仔今年都有in小一,佢冇話老師惡,可能in佢個老師(女老師)係和善型,佢仲話好鍾意間學校!現場目測唔見有霸氣老師,但校長睇得出係傳統校長style, 有威嚴但唔係大聲兇人嗰啲,係事事講規矩嗰款。個talk亦講明st jo係傳統學校,要求學生坐定定安安靜靜上堂的。擺明話你聽唔鍾意呢類學校請你諗清楚。

說話又真係唔好咁盡,一個小朋友唔會無哩頭去抵毀學校,每個人遇到嘅事情都唔一樣,真相應由這位家長到學校求證。本人認為這所學校真的有超惡嘅老師,是親眼見,我都不敢相信現實裏真的有如此惡的老師。

thebaby 發表於 17-9-27 00:02
我家小孩,去完這間面試后,說很怕和睡不著,説被老師罰!
之后的面試也被嚇怕了,大家有冇類似情況,你們 ...
不㑹吧, 我小朋友in完后非常開心, 係最開心既ㄧ間
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

ok3 發表於 17-9-30 19:08
說話又唔好講得咁盡。個小朋友可能只係詞不達意啫!就算真係蓄意講大話都好, 始終都只係一個幾歲嘅小朋友啫 ...

咁细個蓄意講大話 屈老師

入讀後就會知道一清二楚。

細路仔唔會無啦啦去抵毀老師,為什麼咁肯定係屈老師,還有只是短短一面試個細佬已講出這種事情來,應去求證一下還小朋友一個清白。

lovebb2 發表於 17-10-3 12:25
咁细個蓄意講大話 屈老師
所以我相信只係小朋友詞不達意, 一場誤會啦!

其實都幾難有真相,我遇到例子是,我個仔原校升K2,有一天因為要轉課室上興趣班,他突然不喜歡那個班房,大哭死不入去,最後班主任都搞唔掂,安排他去圖書館睇書,但下一次再上同一個課室,他又沒事入了去上堂。另外有一個同學仔,在開家長會前講,阿XXX比賽擺左第幾,阿XXX擺左乜乜奬,的告示貼左在壁佈版上,結果是全部不對。小朋友有時真係估佢唔到,原來唔喜歡可以反應咁大,原來講野可以同事實差咁遠‘。

雖話如此,要知真相一定找得到,但事實這所學校係有老師拍抬拍凳地大大聲鬧D學生。

回覆樓主:

maymaymary 是否很清楚學校?可否講多些?你兒子是st jo學生?

tultul1 發表於 17-9-27 07:51
我家小朋友說面試那天老師很惡和罵人,他回來說不喜歡這間學校,但又未去到會發惡夢
...

X2
當天(emoji)校長講野巳感覺到學校很嚴