用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢 ...
樓主: thebaby
go

去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢   [複製鏈接]

除非老師有情緒病控制唔到自己. 否則今時今日, 我唔信有老師敢打學生.

上年我仔in都OK,佢話冇惡老師,只係有個小朋友晝白板,被個老師罵。

ok3 發表於 17-9-27 17:19
除非老師有情緒病控制唔到自己. 否則今時今日, 我唔信有老師敢打學生.

更誇都聽過,話校長打小朋友。
若果是事實,我希望家長報警!以證視聽。

HK-MAN 發表於 17-9-27 14:46
我見收到呢間學校既offer 家長好開心喎...

阿仔今年小一,他好喜歡老師,老師每天也會檢查手冊,若有家長留言,老師好快回覆。

回覆樓主

回覆樓主

唔好介意我照直講

我真係覺得你個仔老作

如果你堅信自己個仔冇講大話

我建議你去報警

回覆樓主

哩間我仔in 完都話有個老師好惡,他指的悪是说話非常大聲,全個課室都聽到。是兇的

當日一個班房兩個老師。惡的老師是女的高大型,打扮入時,有點Bohemia style

lv322 發表於 17-9-27 14:26
呢間出名嚴,上過幾次報紙投訴學校老師虐兒,不過我贊成適當體罰,但interview 都打就有點兒那個

聖若瑟教 ...

聖若瑟教師咆哮 小一生忍到瀨尿

感謝有人找到竟然真的有前科,小六生也被弄至掉牙…也實在太可怕了!我也不敢相信,難怪有些人不信我小孩被打。但不要緊,不喜請勿插。我確信我小孩告訴我的事實,我不會當他乱講,當時in完個樣我還記得,很怪,像是受了什么苦,我没有即时問東問西,知他怕了,晚上睡覺時才讓他道出真相。。

小朋友所睇到, 所感覺到既同大人唔同, 心理創傷不容忽視....未必係拳拳到肉果隻打, "輕輕"拍一下 pat pat, 再加埋個惡樣, 巳可以做成嚴重心理傷害.

thebaby 發表於 17-9-27 00:02
我家小孩,去完這間面試后,說很怕和睡不著,説被老師罰!
之后的面試也被嚇怕了,大家有冇類似情況,你們 ...

咁啦,首先處理咗小朋友嘅情緖先。至於是否報警。一般人總覺得錯嘅一定係公共機構。但我本人覺得沒有真憑實據,只是一面支持,也許不要弄大這件事吧,使小朋友添煩添亂。你已在這裏指名道姓,可能有關人士也會知道了這事。但最緊要,希望你及你的小朋友盡快忘記不快。

我個人認為呢,你當時點解唔立即去找校長或老師理論而咁多日後先上網講?你個仔interview 已被老師打,相信就算呢間學校用8人大轎你都唔會讀,你又何妨當面同學校交涉呢?

話說有fd 有天兩公婆外出留低個3/4歲小朋友比工人姐姐,出門時小朋友情緒有焦慮,之後襯姐姐放假問小朋友有冇發生乜事⋯,最後知道姐姐打個小朋友,於是就炒左個姐姐。moral of the story,小朋友有情緒轉變,父母一定要正面面對和take appropriate actions.

所以也建議樓主,若有閒情日志,真的不如去備案,再小額錢債案告學校一萬幾千心理醫生費,又唔洗比人話你/你小朋友老作

thebaby 發表於 17-9-27 00:02
我家小孩,去完這間面試后,說很怕和睡不著,説被老師罰!
之后的面試也被嚇怕了,大家有冇類似情況,你們 ...
可能你一家過往對孩子太溫柔, 令小朋友無乜機會見到惡人

所以一見到就產生恐慌.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fdsafdsa 發表於 17-9-28 06:53
小朋友所睇到, 所感覺到既同大人唔同, 心理創傷不容忽視....未必係拳拳到肉果隻打, "輕輕"拍一下 pat pat,  ...

可能小朋友恐俱不安所以將輕微的身體接觸放大了,相信並非刻意揑做誣告。最重要是先安撫小朋友情緒,希望小朋友盡快平復

keep-calm 發表於 17-9-28 09:35
Agree, 可能小朋友恐俱不安所以將輕微的身體接觸放大了,相信並非刻意揑做誣告。最重要是先安撫小朋友情緒 ...

我喜歡您的名 : keep calm. 如果人人都去互相指責,相信下年開始, 全部直私學校沒有面試了。可能全部直私閉門大吉,咁樣係香港之福?⋯ world peace n no war. 大家冷靜一些。

(差人最好去捉十惡不赦嘅大鱷,唔好捉打patpat嘅老師或者示威嘅學生⋯)

hkpapa852 發表於 17-9-28 08:51

所以一見到就產生恐慌.

好明顯la

以為灣仔果間

hkpapa852 發表於 17-9-28 08:51

所以一見到就產生恐慌.

我也認同!小朋友被老師大聲責罵有什麼所謂,反而經得起風浪。現今有些小孩太溫室保護,大了便太自我中心,責罵幾句便做傻事。
‹ 上一主題|下一主題