用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔撞聖芳濟各
樓主: smallpeachbb
go

男拔撞聖芳濟各  

RunningPig 發表於 17-9-28 23:24
早幾年轉咗係阿仔先入去十幾分鐘然後父母入去兩三分鐘。
Yes 去年也是如此,仔仔入先,in 左十分鐘左右,再叫父母入去。

retriever 發表於 17-9-28 14:37
個人覺得. 除非情獨鍾DB, 如果唔係, 撞時間一定係SFA.

DB 入左決賽, 對比校友加教友總分加10幾分, 普通 ...

係。果10分好難追。我識入去果d大部分都係有關係人仕。

eeyorepigpig 發表於 17-9-28 17:56
原來同家長傾咁少時間架咋

跟家長傾好似無3分鐘。

放個計時器在家長面前,父母都問,共享時限。

小曳人 發表於 17-9-28 17:44
2nd in 流程:爸媽+仔,報到,等
然後一齊入去見校長(head teacher??) + 一位校監或重要人物
仔要坐office  ...

男拔小校長真係叫 HEAD TEACHER。重要成員應該係校董。

SCboy 發表於 17-9-29 00:50

有K C 係咁的:

二面時有等候緊既考生借左旁邊考生既書睇。要先走時,位家長唔知講笑定豪氣,話:唔緊要,九月開學先還返俾佢哋!

醒目開學勳章 貢獻勳章

RunningPig 發表於 17-9-28 23:24
早幾年轉咗係阿仔先入去十幾分鐘然後父母入去兩三分鐘。
thanks for your info...如果我當年已轉.....應該唔會扭計
恐龍家

請問 SFA in 11:30am , DB in 1:30pm, 時間夠嗎? SFA in how long?
thanks

回覆 taxibird 的帖子

神校應該係講DGS & SPCC吧.  DBS拍馬都追唔上神級.

回覆樓主:

應該去DBS啦,SFA又超谷又冇中學,而且級數差好遠喎

SCboy 發表於 17-9-29 00:50

其實又唔係真係咁多。Headteacher 於簡介會說大慨兩成,不夠 SPCC 七成咁多。

GetReal 發表於 17-9-29 09:29
回覆 taxibird 的帖子

神校應該係講DGS & SPCC吧.  DBS拍馬都追唔上神級.

DBS 係唔係神校唔重要,最重要每年多叻仔入。譬如今年我地級有個 YW 尖子插班。

gamui 發表於 17-9-29 09:19
請問 SFA in 11:30am , DB in 1:30pm, 時間夠嗎? SFA in how long?
thanks
趕到喎!SFA應該一小時ok, 仲有時間食埋lunch tim!

回覆 LittleButter 的帖子

Really???!!!!! I thought its at least 2 hours!

回覆樓主:

我都記得大慨一小時

RunningPig 發表於 17-9-29 14:49
DBS 係唔係神校唔重要,最重要每年多叻仔入。譬如今年我地級有個 YW 尖子插班。
...

RunningPig 發表於 17-9-29 14:43
其實又唔係真係咁多。Headteacher 於簡介會說大慨兩成,不夠 SPCC 七成咁多。
...

校友兩成,教友呢?

retriever 發表於 17-9-29 18:56
校友兩成,教友呢?

教友我就唔知。以我經驗一班大慨有五個的阿爸係舊生,一兩個來自大富之家,其他都是靠面試,當然好多從 KV SC CCKG 來。

利申: 我地唔係舊生教友大富之家,亦唔係 KV SC CCKG,只是靠面試好運入。

RunningPig 發表於 17-9-29 19:58
教友我就唔知。以我經驗一班大慨有五個的阿爸係舊生,一兩個來自大富之家,其他都是靠面試,當然好多從 KV ...

兩成,咁我個sample 可能好biased 噃。五個有三個有關係,另外兩個唔知有無關係。

SCboy 發表於 17-9-29 22:41
兩成,咁我個sample 可能好biased 噃。五個有三個有關係,另外兩個唔知有無關係。
...

我都冇數據,只是從我認識的同學仔估計出來。我只想說有很多都是靠實力面試入,靠關係入的不如坊間傳聞般厲害。

RunningPig 發表於 17-9-29 23:01
我都冇數據,只是從我認識的同學仔估計出來。我只想說有很多都是靠實力面試入,靠關係入的不如坊間傳聞般 ...

有關係入亦不會周圍講呢!