用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔撞聖芳濟各
樓主: smallpeachbb
go

男拔撞聖芳濟各   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

問下自己個仔係咩類型先

學術型,但面試未必合作,性格巨星,考慮去SFA
如果學術唔係好大把握,但勝在自信乖仔型,坐得定,面試會合作,就去DB

Felix223    發表於 17-9-28 14:01
恐龍家

回覆樓主

要問自己較喜歡邊間,現時有沒有其他心儀學校back up

SFA男女收生比例約2:1,而且好多人會放位,最終獲取錄機會較大

另外DBSPD收得的話,應該大機會有不止1個offer可以考慮
自強不息 厚德載物

除非你好有把握小朋友在DB面試中脫穎而出,否則SFA是比較穩陣的選擇。 SFA是私校可以抽獎,你到時攞住SFA可以再抽心儀津校。

小曳人 發表於 17-9-27 18:08
問下自己個仔係咩類型先

請問性格巨星是指什麼性格?

如果 DBS 係你杯茶 - DBS
如果你 target 其他 band 1 學校 - SFA
SFA 通常收男仔多女仔一倍,男仔派位近幾年亦超好

flyda 發表於 17-9-28 13:26
如果 DBS 係你杯茶 - DBS
如果你 target 其他 band 1 學校 - SFA
SFA 通常收男仔多女仔一倍,男仔派位近幾 ...
上年 SFA 男同學升讀 SJC, DBS 及 LS 共有 30 位,考到前列的男女比例一半一半、所以如讀 SFA 男同學考到全級前 50-60名,已經有不錯的升中選擇。

小曳人 發表於 17-9-27 18:08
問下自己個仔係咩類型先

DB唔係專收醒目創意型咩~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 17-9-28 13:59
DB唔係專收醒目創意型咩~~~
係,但都要坐得定同自信/獨立
如果唔係,點過轉轉櫈?!點搞得掂睇住阿媽留低自己對住個陌生人!?

我仔當時唔知點解,平時唔痴身,但DB 2nd in時,見我地離開竟然喊!!!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

yatyat0701 發表於 17-9-28 12:50
請問性格巨星是指什麼性格?
好多可能
有d人仔唔鍾意你叫佢行就行,企就企
有d又要睇定d先同你合作

其實我想講嘅,主要係如果對死物合作 (答卷),而對人就比較麻煩d (面試) 嗰班
SFA年年都收唔少好叻,但面試唔得嘅
所以先會每年有人轉走
如果係呢類,真係要諗清楚,因為由SFA插班去DB可能比較"容易"

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-28 14:20
係,但都要坐得定同自信/獨立
如果唔係,點過轉轉櫈?!點搞得掂睇住阿媽留低自己對住個陌生人!?

搞唔掂面對陌生人,相信,唔少小學都機會不大了,當年,眼見識果8位KG男仔,令我唔多相信轉轉櫈既可以令佢地成功既說法~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 17-9-28 14:25
搞唔掂面對陌生人,相信,唔少小學都機會不大了,當年,眼見識果8位KG男仔,令我唔多相信轉轉櫈既可以令佢 ...

所以,我認命,當年得SFA一間收!
如果當年我撞期而走去DB in,我就乜都無!
其實佢又唔係唔可以面對陌生人,其他要試佢ok,我地都估唔到,好好地一齊行入去,明明講好咗爸媽會先出去等佢,到真係要出去,佢喊!
反而今日坐唔定嘅佢,當日坐得好定~ 張轉轉櫈!

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-28 14:29
其實佢又唔係唔可以面對陌生 ...

個人覺得. 除非情獨鍾DB, 如果唔係, 撞時間一定係SFA.

DB 入左決賽, 對比校友加教友總分加10幾分, 普通街外無謂人好難同自己友跑!

小曳人 發表於 17-9-28 14:29
其實佢又唔係唔可以面對陌生 ...
可唔可以講多少少咩係轉轉椅?

回覆 hardmonmon 的帖子

溫馨提示: 在DBS落山必須行路, 的士唔會戴, 因上山及落山都好塞, 落山後轉車最快

醒目開學勳章 貢獻勳章

eeyorepigpig 發表於 17-9-28 15:24
可唔可以講多少少咩係轉轉椅?

2nd in 流程:爸媽+仔,報到,等
然後一齊入去見校長(head teacher??) + 一位校監或重要人物
仔要坐office chair,潛要求係坐得定,唔會轉嚟轉去
家長坐正常"椅"
先會同家長傾幾句 (~3分鐘)
然後家長出去,留低阿仔,慢慢傾...

如果2nd 嘅要求多數都做唔到的話,就無謂因為要去1st in而放棄其他機會喇...

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-28 17:44
然後一齊入去見校長(head teacher??) + 一位校監或重要人物
仔要坐office  ...

嘩~~~咁好玩呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

eeyorepigpig 發表於 17-9-28 17:49
嘩~~~咁好玩呀
齋呢兩關都應該死唔少...
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-28 17:52
齋呢兩關都應該死唔少...

原來同家長傾咁少時間架咋

小曳人 發表於 17-9-28 17:44
仔要坐office  ...

早幾年轉咗係阿仔先入去十幾分鐘然後父母入去兩三分鐘。

小Monkey 發表於 17-9-28 16:18
回覆 hardmonmon 的帖子

溫馨提示: 在DBS落山必須行路, 的士唔會戴, 因上山及落山都好塞, 落山後轉車最快 ...

建議 DBS 落山後搭地鐵去 SFA 而唔好搭的士。旺角去石硤尾可以塞車。
‹ 上一主題|下一主題