用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得小一生㓉分享
go

聖彼得小一生㓉分享

小女剛做左一個月聖彼得小一學生,自己都擔心又迷失過,依家暫時適應左,又開心(emoji)(emoji)所以分享一下小一生活,希望苦腦中的父母知多小小!如果大家別有感受,也請大家包容包容,畢竟我們才是第一個月(emoji)(emoji)(emoji)

最憂心的功課:
我最擔心的工課量,沒有發生,最多那天7、8樣,包改正,生字五、六個,每個三次,算合理。有時二丶三樣,當賺左,去公園玩。7、8樣,就真係要成50mins 才完成。

默書:
我地只默左一次。有範圍紙,用工作紙,不是死板板默,活一些,較重視運用,我個人like!  小女一向有串開字,所以默書也未有壓力,可能重蜜月期!實話實說,如果幼稚園無默書經驗,會辛苦小小,因為小朋友一定要有適應期。

老師態度:
小女班老師算有耐性,家長會都交代清楚要求,唔使我自己唔知日日點幫亞囡,頭一丶二星期,我日日擔心自己執錯執漏,真係書都未分清楚,重要對簡寫,好在有家長谷提示下。

課外活動:
星期五早放,可以話多元化,我地報2樣,芭蕾舞唔使$,開心死。

小女最愛:
星期三有40mins 長小息,任你自由玩。小女最愛去找STEM Sir 傾計玩Hot Wheel, 重有玩具房!星期三自己笑住彈起身,唔使叫(emoji)(emoji)

我自己覺得學校都啱我個女,學習遊戲都能兼容,才是我心儀的學校!如果只單純開心,不是我杯茶,學校要做到學術有番咁上下,又安排到適當開心時段比小朋友平衡一下,小朋友才有均(emoji)發展。我個人見解啫(emoji)(emoji)(emoji)包容包容(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

Fung_gg 發表於 17-9-26 11:49
小女剛做左一個月聖彼得小一學生,自己都擔心又迷失過,依家暫時適應左,又開心(emoji)(emoji)所以分享一下 ...

謝謝你的分享呀,想請問聖彼得考試是3測3考嗎?
另外女女是派位,自行收生,還是叩門到呢間學校,呢間學校咁受歡迎都擔心考唔到

回覆樓主

多謝分享,請問升中通常去邊?

回覆樓主

全年二測二考,唔算多!我地叩門的。今時今日,沒有叩門易的,易的,叫你都唔去叩

其實叩門之所以難,係我地要K3 一開始,已經時時刻刻準備好小朋友,有禮貌、合作、專心,要懂回應別人,當然唔小得識字丶計數啦!我無去咩咩班,全部自己教,玩住咁教,學左佢都唔知

relaxd 發表於 17-9-26 12:27

你自己去學校個site 睇下!

http://www.spps.edu.hk/2notice&news/16-17/news/11717.pdf

Fung_gg 發表於 17-9-26 12:35

Thank you.

relaxd 發表於 17-9-26 12:27

今年差左好多

Fung_gg 發表於 17-9-26 12:28
全年二測二考,唔算多!我地叩門的。今時今日,沒有叩門易的,易的,叫你都唔去叩

其實叩門 ...

謝謝你的資訊,真的要為叩門做好準備,但學校好一定要去試下,希望你女女開開心心過校園生活,謝謝無私的分享

Fung_gg 發表於 17-9-26 12:35
請問你囡囡係唔係111叩門入聖彼得?

做得11網頂頭大熱, 梗有佢既原因既.

luitaitai 發表於 17-9-26 22:23
請問你囡囡係唔係111叩門入聖彼得?

我不住11網,無法做到111。

交叩門表便可以面試,我個人覺得面試表現最重要!而且我最like 交表便可以面試,學校最終點擇我唔知,但起碼佢唔會話唔收你張表,我地父母好大壓力,體量下,唔好閉我門,教育界,應該對人彼此尊重下,身教呀!

Fung_gg 發表於 17-9-27 14:25
我不住11網,無法做到111。

交叩門表便可以面試,我個人覺得面試表現最重要!而且我最like 交表便可以面 ...

有朋友說聖彼得校園比較細,是事實嗎?可以講述一下嗎?他的小朋友不是聖彼得學生

綠茶新地 發表於 17-10-19 11:36
有朋友說聖彼得校園比較細,是事實嗎?可以講述一下嗎?他的小朋友不是聖彼得學生
...

無可否認,學校操場係細小小,不過學校小息都開放禮堂操埸,小朋友係有足夠活動空間。 我女長小息會去操場跑兩個圈,然後去多用途室找STEM Sir 玩,時時有新玩意玩,所以佢一定去的。 學校6層,每層有個多用途室,例如音樂丶電腦,都幾大的。

我女班33人,課室唔逼,桌櫈新浄的,空間也足夠,舒服。  

回覆樓主

請問lunch time 有多久?

IloveJJ 發表於 17-10-19 11:56
你說的十分中肯,我全部認同。

補充一點:默書和功課都是著重運用,聽落係好(我與你一樣認同),但其實更考 ...

係架!離不開有閱讀習慣。學校有派範圍,指定生字同句子,不過會有part 應用,話家長知邊頁,不過小朋友自己填充,頂多二丶三題,例如填I am 定We are 咁上下。我覺得幾好架。課課溫習,唔使積積埋埋唔識。 而且套英文書有網站,login 可以網上默書溫習,我女like 的。

至於分數,我唔理架,最緊要亞囡識,錯左改正啫!完全唔計入成績表。

noviasobb 發表於 17-10-19 21:22
請問lunch time 有多久?

30mins

回覆樓主

謝謝樓主分享!
小朋友將會是來年小一生,
請問編班是怎樣分?
開學後的教學是遁序漸進嗎?

聽茖係一間好學校