用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A 仔小一填表問題(希望得到同路人建議) ...
go

A 仔小一填表問題(希望得到同路人建議) [複製鏈接]

第一輪自行收生,填表時唔知填唔填特殊編號好。心裡十五十六,怕填左小學唔收。唔填又怕到時入小學會遲得到資源。。。
好頭疼,希望有經驗的家長俾多小意見!!!
   3    0    0    0

我仔當年未確診冇填特殊,之後自行放榜前先確診。問過學校註冊登記時再提供都得。最後等大抽獎結果時(約五六月)請cac轉介教局再由教局通知學校,開學已幫佢安排言語治療同小組。

我都有同樣問題,其實自行第一階段夠分就要收。大抽獎就係系統抽,都唔到學校揀。唯一怕係,叩唔到門。咁係咪而家都唔好填住,到時真係收左先再通知呢?

Cavebaby 發表於 17-9-26 20:17
我都有同樣問題,其實自行第一階段夠分就要收。大抽獎就係系統抽,都唔到學校揀。唯一怕係,叩唔到門。咁係 ...
如果第一階段出現同分的話,而學校又知道你小朋友有特殊教育需要的話,佢可能唔揀你個小朋友(因為有些學校選擇自己抽籤,不交予教育局抽)
其實只要在註冊時同學校講返了小朋友情況就ok,學校會通知教育局攞Funding

如果第一輪自行收生就填了,可能會影響叩門,不過最緊要都係睇你心怡的學校係咪真係接受SEN小朋友,如果係的話,叩門佢地應該都會面見小朋友的

回覆 lawwct 的帖子

我明天去交表,最終我都係決定唔填。到真係收先補番啲資料。好無奈。

Cavebaby 發表於 17-9-27 02:00
回覆 lawwct 的帖子

我明天去交表,最終我都係決定唔填。到真係收先補番啲資料。好無奈。 ...

我照填也交了,如果因為我填咗而影響叩門,相信這間學校對sen小朋友關愛有限。

利申: 小女是第二名子女,大女讀直資,所以細妹除了基本適齡學童嗰10分,其他乜分都無!專登選擇無宗教、區內二線小學,亦預咗做炮灰。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

如果有機會去叩門,就不要填了,尤其症狀不明顯的小朋友,叩門可能有機會收的

LeeCC 發表於 17-9-27 19:23
如果有機會去叩門,就不要填了,尤其症狀不明顯的小朋友,叩門可能有機會收的 ...

請問如果(自行)選擇唔填,學校有冇機會知小孩本身有冇特殊教育需要?

vvik 發表於 17-9-29 00:43

請問如果(自行)選擇唔填,學校有冇機會知小孩本身有冇特殊教 ...

填表前我跟e位的老師傾過,她說就算一路不填,到明年九月小一開學,有經驗的老師都會發現小朋友的問題,學校提供給小朋友的支援就會遲咗。

e位老師也說,政府會俾資源給學校支援sen學童,例如聘請老師。大概每個sen學童,政府每年有一萬元資助。

早前我亦有參觀幾間區內的小學開放日,記得有位校長說,如果校方早點知道小朋友的需要,校方就可以提早給予支援,例如趁開學前讓小朋友早點認識學校、老師,有助穩定情緒,適應得好也提升到學習能力。

個人意見是,我不會理會別人的眼光,總之是有助孩子的,就做吧!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

LeeCC 發表於 17-9-27 19:23
如果有機會去叩門,就不要填了,尤其症狀不明顯的小朋友,叩門可能有機會收的 ...
同意樓上所講,如症狀不明顯(輕微)可叩門收左之後後補交資料,一樣可好快安排到訓練,我信如學校有得選擇唔會選有特別需要既小朋友

回覆樓主

如果學校一直都有SEN 學生的, 咁其實就算九月臨開學前先通知學校都唔算遲, 因為所有服務都最快要10月先開始, 除非真係本身一定要額外請老師的話就真係越早知道越好(因為連老師都未請就最快要下學期才有支援,有d 可能再耐d 要一年)

回覆樓主:

當年,阿仔自行,我有填。同埋因為有20分,我知一定收。
到注冊時,我交齊入學評估;未到開學,已經收到學校社工既電話,學校老師開晒會,做晒準備,請埋輔導老師,申請晒所有可申請既津貼…到開學日,班主任,級主任,訓導主任,社工,輪住係禮堂搵我個仔"打招呼"…俾足安全感阿仔。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

YY(芝芝媽咪) 發表於 17-9-29 09:54
填表前我跟e位的老師傾過,她說就算一路不填,到明年九月小一開學,有經驗的老師都會發現小朋友的問題,學 ...
E位啲導師都係鼓勵我地填多,但有一點佢地都提過,政府雖然批啲錢比學校支援學習障礙的小朋友,但政府係無follow啲學校點用啲錢,換句話說,學校用係其他地方,係無人會知。

Cavebaby 發表於 17-10-7 01:32
E位啲導師都係鼓勵我地填多,但有一點佢地都提過,政府雖然批啲錢比學校支援學習障礙的小朋友,但政府係無f ...

係,之前有媽媽提過,佢地就呢方面既開支報告,唔係咁易接觸到。
不過,家長應該知大約有無服務。津校可能好d,我見阿仔幼稚園同學,一樣既病況,考入"官立",真係無咩服務…連食藥都處理得好差。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-10-4 08:33
當年,阿仔自行,我有填。同埋因為有20分,我知一定收。
到注冊時,我交齊入學評估;未到開學,已經收到學 ...
請問如果小朋友在小學接受服務,其他同學會唔會知道呀仔問題及出現排斥。因為我仔係好輕微果種,連讀N果時老師都睇唔出佢有問題。擔心如果在小學接受服務,其他同學仔及家長會歧視。

ncandtkh 發表於 17-10-10 06:55
請問如果小朋友在小學接受服務,其他同學會唔會知道呀仔問題及出現排斥。因為我仔係好輕微果種,連讀N果時 ...

同學仔唔會識"歧視"係咩,家長就更加唔使理…有咁既情況,你應該第一時間,搵學校社工去解決…
我阿仔既情況,多數家長只有"羨慕",阿仔好多時有好多"特別優待"。再加上我本人都非善類,如果我個仔有委屈,我係會嘈到去校長(當然亦都試過)。
A仔唔使自卑,亦唔好自驕…有服務都唔係咩既一回事。

回覆 ncandtkh 的帖子

你講的情況係會出現。孩子在小學接受服務,例如抽離考試(調適的一種)、言語治療等,第一個問點解要咁做的係孩子本身,家長要同學校社工及老師溝通,學識用同一口徑去回應孩子的疑問。至於其他同學仔點睇,亦須要教導孩子去面對及應對。坦白講,SEN小朋友在主流小學不易「生存」,學業成績可能包尾,藝科又未必勁…孩子自己一路成長會容易自卑,而且同學仔有時在言語上踩幾腳…家長真係要多D同孩子傾下計,撐住佢地,保持大人同孩子的心理健康。願共勉。

yeeyee1234 發表於 17-9-25 20:35
第一輪自行收生,填表時唔知填唔填特殊編號好。心裡十五十六,怕填左小學唔收。唔填又怕到時入小學會遲得到 ...

小一自行派位公佈,我個仔收左心儀的小學。
我有填到特殊編號。有同校長溝通過。感覺到學校校長好有心幫助特殊需要的小朋友。。。好感恩!

回覆樓主

請問我個A仔可以跟哥哥,必收的普通小學,填表時要不要表明係A仔?

醒目開學勳章

Baby豬1209 發表於 17-11-27 18:17
請問我個A仔可以跟哥哥,必收的普通小學,填表時要不要表明係A仔?

必收生當然填啦!
‹ 上一主題|下一主題