用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一入深似海。
樓主: appledai
go

小學一入深似海。 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-9-25 21:45
津校係禁谷……
通常係天主教女校先會咁激.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 13:38
通常係天主教女校先會咁激.....

LuckyFish 發表於 17-9-26 14:17
我囝返天主教學校,真係好忙,放咗學大部分時間都係做功課。呢幾日認真諗轉間輕鬆啲嘅學校,請問除咗天虹 ...
宣基2

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 17-9-26 10:16
認字还認字,寫係另-回事,考試除識讀,仲要寫得快,默書尤甚~不过津校確係好鈡意用默書去確定学生識唔識 ...
我都認同考試默書好無謂其實平日默書我都唔讚同

大檸樂 發表於 17-9-26 14:22
宣基2

呢間都有留意,佢今年小一有9班,唔知裡面會唔會混亂呢,見佢網頁個小一時間表好正,下午上嘅堂都唔係主科,唔知小二小三係咪都係咁呢。

CALVEN 發表於 17-9-26 14:29
我都認同考試默書好無謂其實平日默書我都唔讚同
考默書係俾小朋友拉分的, 起碼肯讀有10分渣拿, 最後可能就係靠呢幾分唔駛唔合格。

好慶幸幼稚園同阿仔睇好多書, 從中識咗字, 去到小一真係唔得閒再慢慢教....每日都趕住做功課趕住瞓....興趣班只能星期六返....

poodlema 發表於 17-9-26 15:14
好慶幸幼稚園同阿仔睇好多書, 從中識咗字, 去到小一真係唔得閒再慢慢教....每日都趕住做功課趕住瞓....興趣 ...

講得啱,小一真係無時間慢慢教,每日就係趕趕趕

LuckyFish 發表於 17-9-26 14:17

明白.

我小朋友就是在幼稚園玩太開心,小一開始就天天忙個不停,又默書又功課,小一前真係要練好寫字

其實大家搞錯咗, 小一前要訓練好的, 只有自律同閱讀既能力。如果要考一線、名校、神校, 當然就要更早有準備了。否則, 揀一間有多D空間俾小朋友既小學, 小朋友到高中甚至中學就會遊刃有餘了。

當然, 大前題係家長唔好一開始就要求小朋友考第幾第幾咁啦。

培養自律好緊要,最好初小冇默書

我今個暑假補幾個升 K3 幼稚園小朋友,都要佢地練寫字(限時)、串字、簡單心算、自理(垃圾、玩具自己執同揼、洗手抹手),考神校、一線私立直資等更加要一早練定。

幼稚園玩得開心係好事,但係好少小學會畀你繼續 happy 下去,最多一個月 honeymoon,之後就黎料。冇事前準備的話,對孩子同家長都辛苦。

1998Ruby1998 發表於 17-9-26 23:54
我今個暑假補幾個升 K3 幼稚園小朋友,都要佢地練寫字(限時)、串字、簡單心算、自理(垃圾、玩具自己執同 ...
小朋友自唔自律, 可以差好遠。

我一直以為我學校好hea, 因為阿大小一都係全部自己搞掂, 有功課堂時一般自己做晒, 默書自己溫, 測驗考試自己溫, 功課手冊唔駛對, 100%寫齊, 咁, 我緊係以為學校老師幫佢溫咗啦, 學校功課又少啦(因為真係得5-6樣)。

點知, 到阿妹讀小一, 先至嚟料!點解學校咁多嘢做既? 乜個默書範圍咁多嘢溫既? 點解咁多默書既? 點解功課咁多既? 一連串既問號, 原來, 小朋友自律同唔自律, 真係有天堂同地獄既分別。佢兩個來源同一間happy K。不過, 阿細比起班入面既同學, 又唔算最差, 起碼都叫寫齊手冊, 聽到老師交待D乜。日日响群組, 第一時間永遠係 "唔該影今日手冊俾我", 有時, 同學仔寫咗都唔知做乜都有。所以, 如果幼稚園功課唔忙碌時, 可以訓練到小朋友對讀書既責任, 上到小學就真係事半功倍。

IloveJJ 發表於 17-9-27 14:46
我兩個仔既group,大仔,我無乜提問,佢抄漏抄錯,我要佢自己承擔,一係自己打俾同學(佢唔敢),一係自己攪 ...
但係, 我個飛行模式既阿細, 次次都答到家長提問喎。反而3G既阿大, 次次問佢, 佢就答:你唔好理佢哋啦, 上堂自己唔聽書, 理佢做乜啫。

都係阿細心地好D。

little_yolky 發表於 17-9-27 13:20
小朋友自唔自律, 可以差好遠。

我一直以為我學校好hea, 因為阿大小一都係全部自己搞掂, 有功課堂時一般自 ...
我就剛剛好調轉。大女到P3才可以唔使理,P2練習放手時,功課幾乎可以日日欠。。。。細女K3已經可以完全靠自己,升同一間小學後,考試默書都全部自己。
‹ 上一主題|下一主題