用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs CCKG
go

SC vs CCKG [複製鏈接]

想請問大家意見,CCKG除了target男拔女拔之外,考其他私小或直資,有優勢嗎? 還是SC較好?
   3    0    0    0

除非你吾鍾意男拔, 否則吾洗諗。

adriantai 發表於 17-9-28 16:57
除非你吾鍾意男拔, 否則吾洗諗。

即如果考唔到男拔女拔,咁考其他學校即是無優勢? 即是讀sc好d?

nyip 發表於 17-10-3 10:57
即如果考唔到男拔女拔,咁考其他學校即是無優勢? 即是讀sc好d?

你覺得 CCKG 入DB DG%高,純粹係裙帶關係?

kin0202    發表於 18-4-4 14:34

Bevaja 發表於 17-10-3 17:50
你覺得 CCKG 入DB DG%高,純粹係裙帶關係?

不是,我想了解下cckg對考其他私校有無優勢。cckg俾人感覺好像只是focus 男女拔

回覆樓主

好想知道其實CCKG 每年有幾多學生入SPCC, Dgjs同Db.

creambun 發表於 17-10-4 12:21
好想知道其實CCKG 每年有幾多學生入SPCC, Dgjs同Db.

或者咁答:

某一年,當DGJS仲係得3班一共108新生時,其中有2x係CCKG,1x係SPK,1x係SC,呢3間已經佔咗4成。

CCKG 一年收8x,當男女比例1:1(我真唔知,即係5成以上女仔入DG,你自己衡量高唔高。

不過好似聽聞近年 diversify 咗(聽聞)。

nyip 發表於 17-10-4 11:18
不是,我想了解下cckg對考其他私校有無優勢。cckg俾人感覺好像只是focus 男女拔
...

都係聽聞,入唔到(或唔入)dgjs/dbs 嗰d,好多係入IS or 其他私如CKY...

老老實實,CCKG都有 brand recognition.  SC.... 一年咁多人畢業,你又真清楚佢地上小學情况?真係冇人0 offer?

Bevaja 發表於 17-10-4 14:26
都係聽聞,入唔到(或唔入)dgjs/dbs 嗰d,好多係入IS or 其他私如CKY...

老老實實,CCKG都有 brand recogn ...

大家都知道CCKG的學生長久以來都是SPCC, Dgjs, Dbs常客。加上SKH, 真是佔了很大部分。不過實際數字真是可能要問一問以上3間小學家長才能更清楚。最想知道的是其實是迷一樣的寶山幼稚園的升小成積。

朋友囝囝考到聖保羅男女。當年讀St. Cat K1,K2考到CCKG,朋友大力推薦,唔止學生,家長質素亦很高。

csk 發表於 18-3-26 15:00
朋友囝囝考到聖保羅男女。當年讀St. Cat K1,K2考到CCKG,朋友大力推薦,唔止學生,家長質素亦很高。 ...

May i know why ur frd strongly recommends cckg?

回覆 peanutbuttercup 的帖子

Good curriculum, teachers and nice parents.

csk 發表於 18-4-3 14:15
回覆 peanutbuttercup 的帖子

Good curriculum, teachers and nice parents.

Nice to know the curriculum is good. Is the syllabus considered as easy or hard?

回覆樓主

cckg 吧!吾使唸

朋友 個仔K2,話今年CCKG只有1x%有男拔offer
‹ 上一主題|下一主題