用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想做飛機師
樓主: 121213
go

想做飛機師

回覆 nintendo 的帖子

你可能唔覺,但好多在航機上工作緊嘅航班人員都係一聽就知係香港人,但我覺得可以。笑左。

梁太2010 發表於 17-9-27 22:40
我女剛在澳洲考了個私人小型飛機......就是今次肇事小型飛機型號為Diamond DA-40, 我不喜歡她去做飛機師m ...

我也擔心,近來又有意外發生,唉。

nintendo 發表於 17-9-27 19:57
印度人有印度口音,日本人有日本口音。
點解我特別強調唔好有香港口音?
因為,重點係,香港本土大把合晒資 ...
好多家長以為港式口音無問題。

講嘢內容就係真正問題

https://youtu.be/nDdRHWHzwR4

參考下不同口音。

回覆樓主

我朋友讀engineering, 之後去埋讀pilot, 返到黎考cathay考唔到,原來cathay鍾情外國機師,反而星航、華航無呢個限制。

calvinlinda 發表於 17-9-28 13:10
我朋友讀engineering, 之後去埋讀pilot, 返到黎考cathay考唔到,原來cathay鍾情外國機師,反而星航、華航無 ...

我同事個仔今年中大Business 畢業考一次就考到,畢業禮都去吾到就飛左去澳洲受訓13個月。

calvinlinda 發表於 17-9-28 13:10
我朋友讀engineering, 之後去埋讀pilot, 返到黎考cathay考唔到,原來cathay鍾情外國機師,反而星航、華航無 ...

又唔覺佢地 prefer 外國人,但英文好重要,港式口音冇機。cathay收好多來自國際學校的學生,聽過有人讀了一年大學就申請,亦收咗。

samsam123321 發表於 17-9-28 00:18
好多家長以為港式口音無問題。

港式口音本身冇問題,但每個行業不同。

nintendo 發表於 17-9-28 14:36
港式口音本身有問題,但每個行業不同。

冇問題

121213 發表於 17-9-28 13:14
我同事個仔今年中大Business 畢業考一次就考到,畢業禮都去吾到就飛左去澳洲受訓13個月。
...

我friend佢本身中學過咗去澳洲讀書讀到大學畢業,去咗cathay做engrg,再之後返澳洲培訓做機師。唔關英文口音事,係國藉問題。不過依家cathay有無改制就唔知了。