用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想做飛機師
go

想做飛機師 [複製鏈接]

囝想將來回港考Cathay 做飛機師,Yr9 起在英國唸書,應該都會完成大學先返香港。知道大學讀咩科對考機師冇直接影響,他立志讀飛機工程如果考吾到機師都做啲關於飛機嘅工作,其實讀engineering 係咪出路會闊啲呢?求教!
   2    0    0    0

121213 發表於 17-9-24 17:06
囝想將來回港考Cathay 做飛機師,Yr9 起在英國唸書,應該都會完成大學先返香港。知道大學讀咩科對考機師冇 ...

會唔會讀機械工程會好啲呢?

亮燈 發表於 17-9-24 21:33
會唔會讀機械工程會好啲呢?

所以想請教,係咪機械工程出路較廣?

121213 發表於 17-9-24 21:50
所以想請教,係咪機械工程出路較廣?

其實唔太清楚,因你話有機會做飛機工程,所以覺得機械工程會接近啲。最重要係你仔仔既興趣,而佢想做機師或飛機工程,我諗英文、數學、物理既成績一定要好好,呢幾科應該係最基本既!亦可以問下學校,睇下有冇其他意見。

亮燈 發表於 17-9-24 23:17
其實唔太清楚,因你話有機會做飛機工程,所以覺得機械工程會接近啲。最重要係你仔仔既興趣,而佢想做機師 ...

謝謝亮燈的回覆。

囝想將來回港考Cathay 做飛機師,Yr9 起在英國唸書,應該都會完成大學先返香港。知道大學讀咩科對考機師冇 ...

我朋友兒子是香港讀IB至中五再去美國大學讀technology aviation management 期間考埋私人飛機

cfs 發表於 17-9-24 23:58
我就吾清楚,不過朋友兒子是香港讀IB至中五再去美國某大學讀technology aviation management 期間考埋私人 ...

Thank you cfs.

我識有人是普通 chemistry major 考到 cathay cadet program。
當然,真心想行這條路,必需數理強,可以入到 engineering 會好少少。
我亦覺得佢地要求英文好好,mit 甩晒港式口音,一定有着數。

121213 發表於 17-9-24 23:28
謝謝亮燈的回覆。

唔使客氣

機司唔同國藉都有各自口音,無咩問題,你過到個語言要求嘅試就可以。

機司應該係澳州及美國讀強啊!我識人在星航及華航做機司都是在澳洲讀,而且其中一人係公司比佢去讀,讀完要為該公司工作,由副機司做起

ABC-DAD 發表於 17-9-26 14:32
機司唔同國藉都有各自口音,無咩問題,你過到個語言要求嘅試就可以。

謝謝分享。

scso 發表於 17-9-27 09:09
機司應該係澳州及美國讀強啊!我識人在星航及華航做機司都是在澳洲讀,而且其中一人係公司比佢去讀,讀完 ...

謝謝分享。

回覆 121213 的帖子

https://youtu.be/47rY8gnrh5o
看看有否有用相關訊息

https://youtu.be/ePlzTb9tHfc

看這個也有點意思

如在英國讀大學,考慮一下課餘考個車牌,嘗試下RYA嘅Powerboat level 2嘅類似課程,體驗下駕駛樂趣。

http://www.sheffieldaeroclub.net/prices

印度人有印度口音,日本人有日本口音。
點解我特別強調唔好有香港口音?
因為,重點係,香港本土大把合晒資格的申請人並冇港式口音。
唔好自欺欺人。
當然,如果你認為港式口音冇問題就 ok 。

ABC-DAD 發表於 17-9-27 14:47
https://youtu.be/ePlzTb9tHfc

看這個也有點意思

(emoji)(emoji)(emoji)Thank you so much.

回覆 nintendo 的帖子

邊係口音問題,最關鍵係唔流利港式英語Chingish。我估你想強調係呢樣,工作上無需強調native 口音,工作能力先係重要係。太強調口音好天真,無必要咁。

在亞洲住得耐嘅,口音會亞洲化,係事實。
‹ 上一主題|下一主題