用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 出了2018年復活節、暑假機票未?
樓主: hennyyoyo
go

出了2018年復活節、暑假機票未? [複製鏈接]

DKmum 發表於 17-9-26 08:55
復活節我買咗大概7800,BA直航!

呢個價Ok

hennyyoyo 發表於 17-9-25 22:04
我剛book了倒頭復活節:
BHD→LHR→HKG
(英航→唯真)

行李冇check through記得預多少少transit time 而且幫佢做定vs online check in 因為怕佢內陸delay又要轉terminal

cfs 發表於 17-9-26 22:36
行李冇check through記得預多少少transit time 而且幫佢做定vs online check in 因為怕佢內陸delay又要轉t ...

謝謝提醒但依家仍未出到票 今次亦預算4ㄧ5小時轉機時間(其他時間有啲得1.5小時,我都怕她轉唔切terminal)
提外話,請問不同航空轉機,是否要先取回自己行李,再去唯珍寄倉?

hennyyoyo 發表於 17-9-26 23:04
謝謝提醒但依家仍未出到票 今次亦預算4ㄧ5小時轉機時間(其他時間有啲得1.5小時,我都怕她轉 ...

不同航空公司多數要拎行李再check in ,不過要示符他們是否拍擋,如果係拍擋而兩個航段又同一張機票出,就可以check through,但又例如兩程也英航但因為價格問題而需要分開兩張機票出,就算相同航空公司也不會幫你check through .另外買內陸留意行李限額是否包括了,另外維珍十五歲樓下不能獨自乘搭(吾知有冇記錯),哈哈,太多另外了......

cfs 發表於 17-9-26 23:11
不同航空公司多數要拎行李再check in ,不過要示符他們是否拍擋,如果係拍擋而兩個航段又同一張機票出,就 ...

唔該晒你!都比咗好多tips我,如真的出咗票,我會再去confirm

hennyyoyo 發表於 17-9-26 23:28
唔該晒你!都比咗好多tips我,如真的出咗票,我會再去confirm

客氣啦,我知少少扮代表
其實你係咪分三張機票出呢?正路LHR-HK-LHR出一張,內陸你分兩家航空公司就正路分兩張出,如果甘出比我會分別在三間航空公司官網出,而非經不在港的旅行社/網站出,安全點。正常拍張飛五分鐘完成,所以你幾時買架,甘耐未收到票?

hennyyoyo 發表於 17-9-26 23:28

仲有呀,如果你要confirm行李是否可以check through要查詢第一程的航空公司而非第二程,香港冇訂位部就要打去外國,如果行李可以check through而第一程間航空公司又未必肯印第二程的登機登比她,她便要到中轉站airside 入面揾櫃枱幫佢印,有點煩架,不過學下就識,而且現在有online check e boarding pass ,方便很多了。

cfs 發表於 17-9-26 23:36
客氣啦,我知少少扮代表
其實你係咪分三張機票出呢?正路LHR-HK-LHR出一張,內陸你分兩家航空公司 ...

#18有講

hennyyoyo 發表於 17-9-26 23:43
#18有講

我知呀,我有溫習架,之但係你吾會知agent點樣拍飛,到底佢分四張拍定分兩張拍,影響會吾同。算啦還是等機票到手再硏究

cfs 發表於 17-9-26 23:42
仲有呀,如果你要confirm行李是否可以check through要查詢第一程的航空公司而非第二程,香港冇訂位部就要 ...

其實呢樣嘢,都係學習機會,依家佢仲係16歲,明年年頭17歲。搭了3年BA機駁機,行李唔駛理,見佢都應該有能力,見又平多少少,所以比佢試下。

cfs 發表於 17-9-26 23:46
我知呀,我有溫習架,之但係你吾會知agent點樣拍飛,到底佢分四張拍定分兩張拍,影響會吾同。算啦還是等機 ...

係呀!到時再向你請教

hennyyoyo 發表於 17-9-26 23:47
其實呢樣嘢,都係學習機會,依家佢仲係16歲,明年年頭17歲。搭了3年BA機駁機,行李唔駛理,見佢都應該有能力,見 ...

哦,十六歲幾咁可以了,試多幾次醒過你

cfs 發表於 17-9-27 07:59
哦,十六歲幾咁可以了,試多幾次醒過你

無錯!起碼我未離開過亞洲 ,不過十月尾half term,咁啱同c6有假,快閃七天,順便探下阿女。

hennyyoyo 發表於 17-9-27 08:27
無錯!起碼我未離開過亞洲 ,不過十月尾half term,咁啱同c6有假,快閃七天,順便探下阿 ...

公起公起衝出亞洲。

cfs 發表於 17-9-27 08:29
公起公起衝出亞洲。

hennyyoyo 發表於 17-9-27 08:27
無錯!起碼我未離開過亞洲 ,不過十月尾half term,咁啱同c6有假,快閃七天,順便探下阿 ...

如果阿女諗住響英國讀大學,咁就趁今次去visit 吓英國大學,旅遊加大學planning,一舉兩得,

Ruby1219 發表於 17-9-27 08:51
如果阿女諗住響英國讀大學,咁就趁今次去visit 吓英國大學,旅遊加大學planning,一舉兩得,
...

我都有呢個想法我女本身讀書一般,現在係北愛讀,我諗如她在英國讀大學,佢話會係番英格蘭附近讀。而我舅父在倫敦邊住,趁他下月回港再打聽ㄧ下先。

cfs 發表於 17-9-26 23:46
我知呀,我有溫習架,之但係你吾會知agent點樣拍飛,到底佢分四張拍定分兩張拍,影響會吾同。算啦還是等機 ...

唔駛研究了,昨日sent咗Email比agent,佢剛回覆話不成功出票,叫我直接在航空公司買點都好,唔該晒你

hennyyoyo 發表於 17-9-28 06:24
唔駛研究了,昨日sent咗Email比agent,佢剛回覆話不成功出票,叫我直接在航空公司買點都好,唔該晒你 ...

下,咁你買左未呀?你可以計下兩張與四張嘅分別,又可以計下四程一張過個價格,我昨天計過一張飛出與拆飛分別吾大,不過當然冇你嘅日子,我是但入啦。

cfs 發表於 17-9-28 06:49
下,咁你買左未呀?你可以計下兩張與四張嘅分別,又可以計下四程一張過個價格,我昨天計過一張飛出與拆飛 ...

如果没有特別平的話,就唔急買住。依家我見expedia出大約8700hkd(未按到最後)呢個價都ok。
‹ 上一主題|下一主題