用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果心儀校網外一間好popular的小學,20分,你會博嗎? ...
go

如果心儀校網外一間好popular的小學,20分,你會博嗎?

我想博但咁就會無左111,網內學校好多都話111先可以叩門,有考直資/私校做back up 但未有消息!

博定唔博?

回覆樓主:

我個人不相信111有什麼大優勢, 尤其出名學校.

scytsin 發表於 17-9-24 08:16
我想博但咁就會無左111,網內學校好多都話111先可以叩門,有考直資/私校做back up 但未有消息!

博定唔博 ...

博定唔博 ...

其實叩門有幾多位?叩門是否更冒險?

博定唔博 ...

111冇乜用,我舊年自行、甲一、乙一都唔同校,最後三間都有得in,甲一收埋添。

博定唔博 ...

好多學校話要111都係吹水的,你問老師校長,佢哋會話「最好111啦」,「111一定優先啦」,全部都語言「偽」術,即係唔必須111啦!

真正111的學校,如柴米、藍循,都清清楚楚話「必須111」的,冇111,連叩門表格都唔派。

全港九新界近五百間小學,真正要111先派叩門表格的,估計得十幾間,吹水就過百間。

我女唔算特別標青,000某地區名校,8月尾都收到call。111的確唔太重要,可能只係加你幾分,that's all。

我覺得自行有分應該用盡,珍惜機會,叩門真係一件好辛苦嘅事。

博定唔博 ...

首先,好popular的網外學校收幾多20分先?有d好popular的25分都收唔哂架~

回覆樓主:

如果冇咩 backup都唔博。 20分機會唔大。 25分就話啫

adriantai 發表於 17-9-24 08:33
我個人不相信111有什麼大優勢, 尤其出名學校.

同意呀,叻嘅學校000都會in, 111咪係地區名校囉~

我會博,因為就算入到網內學校都唔會開心,既然係咁就博一博~

meowymeowy 發表於 17-9-24 11:03
首先,好popular的網外學校收幾多20分先?有d好popular的25分都收唔哂架~

我知道間好popular 的學校20分收唔哂!但有都唔博好似好浪費!

scytsin 發表於 17-9-24 15:50
我知道間好popular 的學校20分收唔哂!但有都唔博好似好浪費!

st jo 20分應搏嗎

搏!點解唔搏。除非學校講到明必須 111,連叩門表都唔派,否則唔需要 111。

叩門都係睇小朋友水平。一個平庸嘅 111 小朋友,同一個天資聰穎嘅 000 小朋友,校長一定收後者,理得佢係 000 定 111。

scytsin 發表於 17-9-24 15:50

你research到20分都仍有機會就隨心所欲啦~

1998Ruby1998 發表於 17-9-24 16:23
搏!點解唔搏。除非學校講到明必須 111,連叩門表都唔派,否則唔需要 111。

叩門都係睇小朋友水平。一個平 ...

同意!!咁我決定博一博!

回覆樓主

一定博!

博定唔博 ...

你這個情況是否網外學校110?

kaatt 發表於 17-9-25 23:24
你這個情況是否網外學校110?

唔博

回覆樓主

真係視乎幾心儀的程度,如果仲有得抽的話都會搏架,機會率至少大過六合彩。

喇沙都唔係111,其他的只係想家長谷行入自己學校。