用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理小學 2017升中派位
樓主: lucaspapa
go

2017升中派位

ivyscyip 發表於 18-5-29 18:46
呢兩年要面試,上年有兩round,好容易估到邊個自行入。
好想知自行入張祝珊的有什麽特質呀?英文口語好勁?到什麽程度呢?謝謝。

好希望學校能多做一些幫助學生升中的功夫,例如可以請學兄學姐回校介紹一下中學,以及請前家長講述一下填表策略,如何幫助孩子面試等等。每年一次,都能幫到家長很多。

ANChan59 發表於 18-5-29 19:00
以前家校會會有一次家長幫手面試學生,我們自己也有訓練兒子作面試應對。

但我看升中派位結果,已經冇得 ...

我諗未必係小朋友放軟手腳,考試始終係識幾多做幾多。

其實同區其他Happy School近幾年都有類似情況,入好top band 1中學嘅數目真係減少咗...

如果單睇考試結果,近年家長都喜歡幫小朋友揀直私,通常直私課程深啲,直私一樣會有考Pre-S1嘅人,佢哋可能會考得比較好,其次應該就係谷嘅小學,到最後恐怕先輪到唔谷嘅Happy School,咁happy school學生,可能程度真係唔夠前述嘅小朋友爭,照目前情況睇,已經形成一個趨勢。如果想讀Happy小學,又升到band 1中學,小朋友要叻,家庭都要有支援,小朋友喺小六面試時要自己考到心儀學校。

Shangrila 發表於 18-5-31 10:57
我諗未必係小朋友放軟手腳,考試始終係識幾多做幾多。

其實同區其他Happy School近幾年都有類似情況,入 ...

我有別的睇法。

同區的太古小學講到明谷,舊年全級一間band 1 直私都考唔到。

北衛一直以來 happy, 但派位在14 區數一數二,就系因爲唔谷,而且强調閲讀,學生語文水平好,成績自然好。反而,三年前新校長黎佐,聽說功課多佐又深佐,呢兩年甘岩得甘翹中學派位差佐。

近年北衛派位差佐,我看主因系直私小學冒起,名中學多收了他們的學生。北衛在官津學校中算注重閲讀,但比起直私還差很遠,所以學生語文水平不夠直私好。更重要的是,直私學生的英文口語、自信及 presentation skills 比較好,面試自然有優勢。現在中學醒佐,唔會剩系睇成績收生。

睇翻舊年北衛派位成績,區外名校少佐好多,區内 band 1 仲可以保持一定數量,甘就證明北衛 band 1 率還 keep 到,但一去到要面試就死佐。我之前講過,我做模擬面試義工時,發覺北衛學生英語 oral  及 presentation skills  唔系甘好,學生就算成績好,但面試唔掂,所以考唔到區外名校。

當務之急,北衛應該減少功課,比多D 時間學生睇書,每天上課最好有閲讀時間。而且,從初小開始訓練學生有自信講野,如 多些 show and  tell, presentations. 仲有仲有,最重要,加強英文口語訓練!

kwunpa 發表於 18-6-1 01:06
我有別的睇法。

同區的太古小學講到明谷,舊年全級一間band 1 直私都考唔到。

我唔覺得b1率係keep到,我覺得上年係差咗,因為明顯見到成績較後的,係估錯了banding. 培僑上年也多了b1生。

太古小學係谷,但之前pre s1並不好,佢地考第9的 bps 冇得in (睇rank order)...級一雖然冇入直資,但之后好似入咗bps……

Interview skills一定唔夠人fight, 一向都係嘅(問返前人的模擬面試都知)都係要自己教。但成績都向下,這是要正視的問題。

回覆樓主:

填表策略今年四月有開家長會。開會之前重有派纸仔告知你係band 几或夾心人。

有張大抽奖影印表派回家填,之後交番去,班主任有寫排位要点調或删去某校。我地改完,先填真個張表。唔想咁改的可打去留言俾班主任,班主任好好人會回電。我覺得呢方面做得好好。

回覆樓主:

至於面试,学校有操但唔夠。要靠自己或外判。

至於英語oral,同名校係差好遠。有些家長去British Council或其他有NET的補習社。

口试group interview的問題,精英班有時都答到離題,非精英班的答案有d 冇common sense,我都做過interview義工......校方要我地俾comment一定要正面,有讚許,弱点就輕輕一提,多俾信心佢地。校方都好关爱学生,就算操唔切,都唔好打擊佢地的自信心。

面试一定要自己操架啦。我個件d中文作文都冇common sense, 9588。英文都唔好提了。要佢group debate,死梗。

Jasmine-4711 發表於 18-6-7 18:21
填表策略今年四月有開家長會。開會之前重有派纸仔告知你係band 几或夾心人。

有張大抽奖影印表派回家填, ...

但老師的填表策略好out⋯⋯東區B1女都唔俾填全票。升中支援只有填表策略囉。

自行前冇乜,除了那一次的practice interview。我報直資要求名次,難過登天。

ivyscyip 發表於 18-6-8 17:33
但老師的填表策略好out⋯⋯東區B1女都唔俾填全票。升中支援只有填表策略囉。

自行前冇乜,除了那一次的pr ...

唔俾你填全票係咩意思?乙部唔俾你填滿三十個名?

如係band 1生,學校教保守些,乙三要係band 1尾,乙四或五要係band 2頭。否則太危險。

如某人的隨機号码大,乙一可能已冇位了,佢就要去band 1隊尾再排過。某人的乙二可能係其他人的乙一,假如乙一個round已滿位,學生又去band 1 隊尾再排乙三。乙四或五已係安全網,係低一band的頭。

你話學校的策略out,咁可否分享下經驗要怎樣填呢?

我都係填左十幾個名,學校教最少填18間。

Jasmine-4711 發表於 18-6-9 16:47

如係band 1生,學校教保守些,乙三要係band 1尾,乙四 ...

以過往統計,東區b1女係夠位的,咁我冇理由乙三、乙四就填B2.....而唔搏落去。

其实學校咪一味叫人填ccsc……上年某班11個人揀ccsc做乙一。

我自己覺得佢地太倚賴抽獎,放棄好多自行同直資的機會

ivyscyip 發表於 18-6-9 22:08
以過往統計,東區b1女係夠位的,咁我冇理由乙三、乙四就填B2.....而唔搏落去。

其实學校咪一味叫人填ccsc ...

自行同直資係家長做主動,班主任只俾意見自行兩間其中一間可搏高一線。學校冇叫我地放棄自行或直資。面试training 就真係要家長去操練。

學校都冇鼓勵band 1學生乙一去報張祝珊,係個別家長自己想報,有些想去QC,有些想輕鬆d乙一填聖馬可或去他區直資。東區band 1女仔自然有更多女校選擇。

Jasmine-4711 發表於 18-6-9 16:47

如係band 1生,學校教保守些,乙三要係band 1尾,乙四 ...

學校呢種填表策略叫保守。從學校角度呢講系想保住頭三志願率,但對學生未必系最好。
玩過呢個游戲都知頭三志願率系無意思。

ivyscyip 發表於 18-6-8 17:33

自行前冇乜,除了那一次的pr ...

系!學校唔講呈分名次比家長知,叫家長點揀適合程度的直資及自行學校報名?自行得兩個位,揀低佐唔想,揀高佐連面試機會都無,白白浪費自行位。

平時考試唔講名次無所謂,但系每次呈分都唔講名次,你叫家長點樣選校?尤其是直資同自行。真系剩系靠大抽獎?唔怪得舊年升中排位跌佐。

呢樣野關乎學生的前途,唔講得笑。

kwunpa 發表於 18-6-10 03:57
系!學校唔講呈分名次比家長知,叫家長點揀適合程度的直資及自行學校報名?自行得兩個位,揀低佐唔想,揀 ...

一月自行遞表前有個家長日,家長當日可同班主任傾下自行心水的兩間,佢會俾意見。

小五呈一完後的家長日(七月),我都有問排名。排名佢就唔答,但我問係全级中上,中游定下游,佢都會講。我告訴她我心水的兩間,她有俾意見我。但她亦提醒我呈二和三的成績可升可跌,到時候排位可能有變。

kwunpa 發表於 18-6-10 03:57
系!學校唔講呈分名次比家長知,叫家長點揀適合程度的直資及自行學校報名?自行得兩個位,揀低佐唔想,揀 ...

就係呢個問題。我見成績不是1a的走去報1a自行,其實只係浪費機會。呈一、呈二後真的需要給家長一個名次去好好選擇自行。

Jasmine-4711 發表於 18-6-10 01:22
自行同直資係家長做主動,班主任只俾意見自行兩間其中一間可搏高一線。學校冇叫我地放棄自行或直資。面试t ...

當然唔係話唔報自行或直資,但係冇資源去support時去報,等同放棄。我個次去拎名次去報直資,feel到學校唔support.

Qc如果唔係頭三名去報,等同放棄一自行,通常連in都冇得in.

回覆樓主:

如大家有好建議,可以向校長反映。就算為自己细路講/寫信已經太遲(可能已升了中),都可造福學弟學妹。

Jasmine-4711 發表於 18-6-10 15:45
如大家有好建議,可以向校長反映。就算為自己细路講/寫信已經太遲(可能已升了中),都可造福學弟學妹。
...

校長已經知,問題系佢聽唔聽!

今年小五家長升中簡介會,有家長問校長可否每次呈分試后,發放呈分排名給家長。校長答唔得,話系學校一貫做法。仲叫大家放心,話大抽獎前老師會講學生系嘜排名組別。但就完全無講點幫學生選自行和直資。

我們幾個家長雖然無出聲,但私底下交流都唔贊成學校做法,唔明學校點解死都唔講呈分名次比家長知。對學校可能系好小事,但對家長就好大件事,關乎子女前途。

kwunpa 發表於 18-6-10 20:59
校長已經知,問題系佢聽唔聽!

今年小五家長升中簡介會,有家長問校長可否每次呈分試后,發放呈分排名給 ...

My 2 cents....

如果係有拎品學或學業奬,咁自行我會揀B1A。如果係頭三名,都可一試QC...頭三應該容易知,拎哂中、英、數獎就係。女仔仲可以試報dgs,有得interview就肯定有1A....

如果冇奬又想入1A,預抽獎囉。如果唔想靠運氣,就最好揀1B或1C.

回覆樓主:

呈分後雖然不告訴我地子女的名次(因唔想學生互相比較後出招暗鬥,甚至家長都鬥),小五及小六在派成績表的家長日,係可以問子女屬band幾,是該band A,B 或C. 有做好reseach先來的家長可提出想報的直資或自行學校的名称。班主任會告訴你应進取些或保守一些。雖冇名次,但我都心中有數。