用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018  

回覆樓主

如果IB 無讀中文 (Eng A SL & spanish ab initio) 可以經Non - Jupas 報HKUST 嗎?

KenjiMa 發表於 17-11-3 17:58
如果IB 無讀中文 (Eng A SL & spanish ab initio) 可以經Non - Jupas 報HKUST 嗎?

如你想報那科無寫明要求subject choice有中文咪可以報

poonseelai 發表於 17-11-3 19:26
如你想報那科無寫明要求subject choice有中文咪可以報

女兒想major engineering. HKU要求除英文外要有一科language grade 4 以上。但HKUST 無提second language/ 中文的要求。

另外報UK的大學,top u 多數要求三科HL 776 及Math HL 和 Physic HL。第三科HL 無指定但是否最好都揀science subject?還是無所謂?

回覆樓主:

小兒循  non-JUPAS 報了 HKU & HKUST, 請問如果有 interview, 可否要求 Skype interview? 抑或一定要親身回港?

回覆樓主:

如有得面試,本地大學會emil知道在英國大學内見面的!

Tommy 發表於 17-10-30 18:49
有事想請教各位。我仔已提交 2018 UCAS, 但幾日之前收到 IELTS result, 成績明顯比 GCSE 考得好,請問可否 ...

小兒直接打電話去問 UCAS 的職員,佢哋話可以係 UCAS 後加 IELTS 成績,小兒已將他的 IELTS 成績後加上 UCAS 了。

謝謝!

brother4 發表於 17-11-7 00:45
如有得面試,本地大學會emil知道在英國大學内見面的!

面試會在英國的大學內面對面進行?

唔使花錢買機票,太好了!

Tommy 發表於 17-11-7 00:56
面試會在英國的大學內面對面進行?

唔使花錢買機票,太好了!

估是,佢果次成班同學在英國買套新西裝去面弑,要1000元

brother4 發表於 17-11-7 01:09

謝謝您的資訊。

brother4 發表於 17-11-7 01:09

阿仔尋晚去咗倫敦,痴同學去人哋家姐屋企sleep over, 今日去ICL interview. 咁啱佢學校science department 星期二晚俾mock interviews 佢哋,應該有啲幫助。然後下星期in Manchester.
尋晚又收到Sheffield 嘅follow up email, 都係想佢過去open day 同面對面interview, instead of Skype. 俾埋accommodation 同£50 transportation allowance. 本來路程太遠,又唔係心水選擇,所以諗住skype interview 算,而家唔好意思推(已經推過一次),阿仔可能月尾又要in 多間。
我有叫阿仔著件西裝褸去in,佢死話唔好,話人哋講明wear something makes you comfortable 喎。

Ruby1219 發表於 17-11-9 09:11
阿仔尋晚去咗倫敦,痴同學去人哋家姐屋企sleep over, 今日去ICL interview. 咁啱佢學校science department ...

看番孩子當年面試科大在倫敦大學 ,science及engineering二科,時間12月初的中午,用小组討論(英語),约20分鐘,帶身份証可,穿什麽就冇講!面試本地大學D男同學多穿西裝是正常…

請教各位,我囝讀緊Y11, 咁應該幾時要報考IELTS, 和在這裡睇到,如報英國大學,是一定要考這個試,是嗎?

rba93 發表於 17-11-9 11:21
請教各位,我囝讀緊Y11, 咁應該幾時要報考IELTS, 和在這裡睇到,如報英國大學,是一定要考這個試,是嗎? ...

yes, 要考。我個仔就year 12 暑假先考,因為成績有有效期。好似係fulfill conditional offer 嘅兩年內。
而year 12 暑假考一嚟唔洗inrerrupt 佢繁忙嘅year 12 學校生活同考試,但又可以預留足夠時間再考(in case 考得唔夠好).

回覆樓主

Durham admission officer 話計開學前兩年,佢仲提醒我Durham 十月至開學,唔係九月,唔好喺Y11 暑假咁早考。

多謝你們的資料

有D唔明,如果佢地係英國讀中學,點解報大學時重要考IELTS?

demio 發表於 17-11-9 21:55
有D唔明,如果佢地係英國讀中學,點解報大學時重要考IELTS?

因為gcse 無考oral 同listening.
不過咁,阿仔報oxford near miss 佢ielts writing 個requirement, 打去問話如果佢大學前響英國已經讀咗4 年咁就可以有exemption. 但好似唔係間間大學得,所以都係考定先好。

請問大家

經Non - Jupas 報各大學, 是否只 要取 英国 ( Year 10 - 13) 或/和 香港的中學(F4- 6) 各學校的學業成績表(Transcript)?

還是只須提供  A-Level 或/和 IGCSE 的公開試成績單已足夠呢?

Leung2010 發表於 17-11-10 12:47
請問大家

經Non - Jupas 報各大學, 是否只 要取 英国 ( Year 10 - 13) 或/和 香港的中學(F4- 6) 各學校的 ...

my son asked his director of studies for the transcript and it basically recounted his public exam results in those years (after he joined the school) and his internal mock exam results for AS (for the subjects that they dont have public AS exams.

Ruby1219 發表於 17-11-9 23:41
因為gcse 無考oral 同listening.
不過咁,阿仔報oxford near miss 佢ielts writing 個requirement, 打去問 ...
原來係呢個原因,唔該晒 Ruby。
但我又有另一個問題,咁我仔女呢家唔係寄宿生係local學生,到佢報大學時又駛唔駛考呢?係唔係只係international students 要考 IELTS?