用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018   [複製鏈接]

demio 發表於 17-11-10 20:48
原來係呢個原因,唔該晒 Ruby。
但我又有另一個問題,咁我仔女呢家唔係寄宿生係local學生,到佢報大學時又 ...

oh! 咁呢個問題我真係唔識答,你問下學校?如果需要,我可以叫阿仔幫你問下。

Ruby1219 發表於 17-11-10 21:08
oh! 咁呢個問題我真係唔識答,你問下學校?如果需要,我可以叫阿仔幫你問下。
...
唔該晒!不這我仔重有幾年先考大學,可以慢慢問下學校。

回覆 Ruby1219 的帖子

thank you very much, Ruby

其實是否從今年起,再沒有了 AS exam?

mrsanthony 發表於 17-11-11 07:55

thank you very much, Ruby

我唔太清楚,阿仔2017 AS 只得Math 同Further math 有AS.

考左第一輪 CAMBRIDGE 工程系筆試
PART 1 ,54條, 80分鐘

PART 2 40分鐘, 交俾CAMBRIDGE COLLEGE改

決定有冇INTERVIEW  

等CAMBRIDGE COLLEGE 筆試+面試, 未有邀請

學校全部人都未有邀請

應該無問題

去左IC 筆試工程系,IC  做7條數, 全部識做,因為淺野

唔俾用計數機,無微積分

報港大 及中大 工程 NON JUPAS 

https://www.whatdotheyknow.com/request/246187/response/608923/attach/3/DavidDinsmoreFOIrequest.xlsx?cookie_passthrough=1
CAMBRIDGE 工程系入學數據

hehehaha2017 發表於 17-11-12 15:04
考左第一輪 CAMBRIDGE 工程系筆試
PART 1 ,54條, 80分鐘

是你孩子嗎?
想請問你知唔知如果PAT 考得唔好,但PG, Reference, PS 好好,仲有無機會interview?

可能AS 淡出啦!
thanks again, Ruby, you are so nice😀

我在一些國內討論平台看到的一些統計數據,不確定資料出處或準備性,參考一下吧

只有申请牛津大学的物理系/工程系/材料系/物理和哲学系的学生才需要考PAT(其他申请者也可以报名参加PAT考试,但是对申请没有帮助)。尽管如此,每年仍然有1200名左右的学生参加PAT考试。2015年的PAT全球均分56.9,标准差17.3,最高分99,约有2%的申请者考到90分以上(也就是大约24名考生在90分以上);同时,对于申请物理系的学生来说,只要考到65分以上,都被邀请去牛津参加面试。

去年PAT考试前,我在牛津官网上翻遍了所有大街小巷,最后终于在一个小小角落里找到了每年PAT的Report。我选了Report中的部分数据记录了下来,做了一个表格:

Report里还有其他重要信息
但是不方便制成表格所以就没列在这里

LAS01 發表於 17-11-12 20:56
我在一些國內討論平台看到的一些統計數據,不確定資料出處或準備性,參考一下吧

thanks!

我個仔apply for Materials Science, 應該比Physics less competitive. 以往呢科會open 比Physics applicants 選擇做second choice, in case 入唔到Physics, 但呢兩年就無咗呢樣嘢。不過亦因為個department 太細(每年只收3x 人), 無好似physics 咁都統計數據。

PAT 最主要是用來作篩選

超多人伸請

不超過MEAN, 很危險

一般來說, MEAN 再加多8分 才安全

如2016年 , 平均分53, 去到60 分為主, 才有被邀請
極特殊例子,才能在低於60分以上有得INTERVIEW

佢PAT 有冇信心65-68% ?

無這個分 就會有點危

你個仔是否, 不捨得SKIP 題目

在3,2條題目磨, 磨到不夠時間CHECK 卷

卷又CHECK不到, 難的題又做不到, 被份卷打兩巴

只想說,由一眾尖子參考的PAT ,每年raw 的平均分才不過是~50。 以尖子一般手到拿來的應考經驗而言,考完PAT的自我評估和感覺,會很不一樣。平常心吧,靜待佳音。加油

hehehaha2017 發表於 17-11-12 21:37
PAT 最主要是用來作篩選

超多人伸請

佢無講details, 淨係話份卷好深,佢唔知自己答咗啲乜。我唔敢問佢predict 自己幾多分。佢做past papers 同mock 時幾高分㗎,考mock (即係舊年份卷)有74分,老師話excellent, 不過今年份卷全部人(包括佢啲同學同student room 啲學生)都話超深,叫苦連天。

Ruby1219 發表於 17-11-12 21:45

佢無講details, 淨係話份卷好深,佢唔知自己答咗啲乜。我 ...

http://www2.physics.ox.ac.uk/sites/default/files/2011-02-14/pat_report_2015_pdf_13758.pdf

http://www2.physics.ox.ac.uk/sites/default/files/2011-02-14/pat_2016_report_pdf_11308.pdf

我相信, 過不到60 , 面試機會不高

真實考試, 同無壓力下考, 很不同

失去危機意識

考cambridge paper 前, 好多人吹到自己8-9成,最後, 54條,只能做41條
撞足13條

其實卷無難太多, 佢as/a2 maths 好成績, 都幫到手下’

叫佢準備 定, 預自己有下場 interview

準備下場interview , 就不會多心 諗有冇機會被邀請

俾佢安慰下

hehehaha2017 發表於 17-11-12 21:52
http://www2.physics.ox.ac.uk/sites/default/files/2011-02-14/pat_report_2015_pdf_13758.pdf

多謝你常常耐心詳盡的解釋。
attached 的oxford 信入面means 2015 只有18% applicants being invited to interviews after PAT? then 39.8% of those being interviewed got an offer???
如過係咁,佢interview rate 真係超低喎!

好彩阿仔唔係報engineering. MatSci 2014-2016 interview rate 有7x%.

阿仔學校已經幫佢哋oxbridge applicants 進行緊interview training 同mock, 佢自己亦都revise 緊PS 同 extended reading 嚟準備,希望呢啲努力唔會白費啦。

Ruby1219 發表於 17-11-12 22:32
多謝你常常耐心詳盡的解釋。
attached 的oxford 信入面means 2015 只有18% applicants being invited to i ...

18% 是指, 份卷岩18%, 都俾考生面試/筆試

因為其他表現優秀, 照俾佢面試
一般情況下, 要MEAN 多7-8分才有機會

入到去面試後

39。2%的 入到去筆試/面試的人 有OFFER 

爭入閘

hehehaha2017 發表於 17-11-12 22:37
18% 是指, 份卷岩18%, 都俾考生面試/筆試

因為其他表現優秀, 照俾佢面試

wow i see! score 18% 都有得in咁真係要其他地方好標青先得。多謝你,而家真係無咁擔心,知道唔係text score 完全決定有無得in!

https://www.youtube.com/watch?v=fxwdXx6SOSY

有冇睇過, 人地講MATERIAL SCIENCE 面試

hehehaha2017 發表於 17-11-12 23:21
https://www.youtube.com/watch?v=fxwdXx6SOSY

有冇睇過, 人地講MATERIAL SCIENCE 面試

有呀! 睇咗好多佢幾vlog!
thank u so much
‹ 上一主題|下一主題