用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018   [複製鏈接]

MMChan 發表於 17-10-22 02:02
My son also submitted UCAS + NON-JUPAS application.
When will recieve offer from UK University?

阿仔剛收都第一個CO, 係唯一唔洗interview 嗰間。

poonseelai    發表於 17-10-28 11:11

Ruby1219 發表於 17-10-28 10:25
阿仔剛收都第一個CO, 係唯一唔洗interview 嗰間。

恭喜晒,真叻仔!是那一間呢?方便講CO要求是怎樣嗎?

MMChan 發表於 17-10-28 08:40
My son is studying in HK. He applied UCAS & HKUST IRE program. Does anyone know the interview period ...

I don't think that university will hold interviews during holiday.  Some universities may have posted their interview dates online, e.g., Oxford.

http://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/interviews/interview-timetable

先拔頭籌!恭喜弓喜!

DKmum 發表於 17-10-28 11:11
恭喜晒,真叻仔!是那一間呢?方便講CO要求是怎樣嗎?

可以呀。 係Birmingham, 要求AAA, 朋友話係Russell group 嘅typical offer, 阿仔話Manchester 同Sheffield 應該一樣,反而Oxford 同Imperial typical offer 係A*AA, 唔係難好多。而且阿仔Math 其實已經攞咗個A*, 咁即係淨返要achieve兩個AA for Phy 同 Chem......咁咪即係Oxford & Imperial 同其他三間嘅難度無分別 (當然係有CO 咁計啦)?

Ruby1219 發表於 17-10-28 12:06
可以呀。 係Birmingham, 要求AAA, 朋友話係Russell group 嘅typical offer, 阿仔話Manchester 同Sheffield ...
好叻呀!Oxford已經面試咗?

etoile 發表於 17-10-28 14:34
好叻呀!Oxford已經面試咗?

唔係呀,十劃未有半撇! 下星期四先考OXFORD 個physics aptitude test 咋,A*AA 係typical offer, 所以我話"如果有CO 嘅話".

imperial 就十一月有得interview.

Ruby1219 發表於 17-10-28 12:06
可以呀。 係Birmingham, 要求AAA, 朋友話係Russell group 嘅typical offer, 阿仔話Manchester 同Sheffield ...
恭喜,預祝你仔Offer陸續有來!

DKmum 發表於 17-10-28 18:14
恭喜,預祝你仔Offer陸續有來!

Haha, thank u !

十一月會好刺激

Congratulations! 時間過得真係快,你囝囝話咁快就快完成中學,開始收大學 Offer!
祝11月時CO陸續有來!

demio 發表於 17-10-29 01:34
Congratulations! 時間過得真係快,你囝囝話咁快就快完成中學,開始收大學 Offer!
祝11月時CO陸續有來!  ...

多謝! 係呀時間過得真係好快!啱啱送佢走咋,十二月再見

Ruby1219 發表於 17-10-28 14:41
唔係呀,十劃未有半撇! 下星期四先考OXFORD 個physics aptitude test 咋,A*AA 係typical offer, 所而我 ...
Oh...我老懵懂搞錯添!

etoile 發表於 17-10-30 16:08
Oh...我老懵懂搞錯添!

唔緊要啦

回覆 Ruby1219 的帖子

希望你囝入到最想入的大學!

Brianmommy 發表於 17-10-30 18:14
回覆 Ruby1219 的帖子

希望你囝入到最想入的大學!

多謝!

回覆樓主:

有事想請教各位。我仔已提交 2018 UCAS, 但幾日之前收到 IELTS result, 成績明顯比 GCSE 考得好,請問可否後加 IELTS result 上 UCAS?

有人話唔可以後加,要直接電郵到所報大學,是嗎?好 confused. 有什麽要注意?謝謝!

Tommy 發表於 17-10-30 18:49
有事想請教各位。我仔已提交 2018 UCAS, 但幾日之前收到 IELTS result, 成績明顯比 GCSE 考得好,請問可否 ...

基本上好多英國大學需要IELTS的!還需要報上每一個項目的分數

Tommy 發表於 17-10-30 18:49
有事想請教各位。我仔已提交 2018 UCAS, 但幾日之前收到 IELTS result, 成績明顯比 GCSE 考得好,請問可否 ...

IELTS 係用嚟qualify 英文程度響英國讀大學,只要過咗大學嘅entry requirement 就得,高過應該無加分,唔會令你有offer 嘅機會高咗。
再簡單啲講,大學比offer 時可以without IELTS results, 到有offer 時IELTS requirements 係condition 之一,所以你唔洗心急而家交IELTS result.

angelthomas 發表於 17-10-30 18:59
基本上好多英國大學需要IELTS的!還需要報上每一個項目的分數

係呀,暑假佢返香港我已催促佢報考,但佢唔嗲唔鈎,忙著其他事情。結果返到英國先報考,十月中考試,前幾日先出成績,趕唔切上報 UCAS.

Ruby1219 發表於 17-10-30 19:07
IELTS 係用嚟qualify 英文程度響英國讀大學,只要過咗大學嘅entry requirement 就得,高過應該無加分,唔 ...

多謝您的意見呀!因為報香港的大學,好看重語文成續,而佢報嗰科都好需要語文能力,所以我以為較佳的英文成績會有著數添!
‹ 上一主題|下一主題