用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港教育越改革越多問題(關焯照)
樓主: elbar
go

香港教育越改革越多問題(關焯照)   [複製鏈接]

如大家記得,當年梁錦松財政局長,提出教育應以商業型式運作,有效性運用資源,跟著出現今天問題。

shadeslayer 發表於 17-9-25 13:02
同意教育局有責,甚至最大責任,但不能看輕教師工會,學校董事局,一些教育人員的私心,家長的愚蠢。矛頭 ...

你終於面對現實,咁先可以傾落去。不能最要負責的,講成不是他的責任,次要的負全部責任。

你說到學校,你又點睇官校,他們有沒有你說的問題?他們同教育局同一個辦學團體,冇殺校風險 ........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 17-9-25 16:41
慷慨激昂嘅陳詞有起立拍掌回應,默默無聞,埋頭苦幹就換回一堆臭罵,香港教育就是如此這般沉淪。
自人種樹 ...

三四十年前做對,不等於近十幾年做得啱又好!

你我當年受到的教育及生態,跟現正的教育及生態是否不同,那方面進步了,那方回退步了。肯承認不足才可以進步,死撐是不會改善及進步!

Doray    發表於 17-9-25 17:40
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 17-9-25 16:41
慷慨激昂嘅陳詞有起立拍掌回應,默默無聞,埋頭苦幹就換回一堆臭罵,香港教育就是如此這般沉淪。
自人種樹 ...
Management by objective / by exception is a common tool.  Otherwise, where's 捽數 coming from...

ANChan59 發表於 17-9-25 17:20
你終於面對現實,咁先可以傾落去。不能最要負責的,講成不是他的責任,次要的負全部責任。

你說到學校, ...
官立中學同小學, 都曾有學校被殺.

只要觸及小一/中一連開一班既人數都不足呢個底線, 就會被殺校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 17-9-25 17:27
三四十年前做對,不等於近十幾年做得啱又好!

你我當年受到的教育及生態,跟現正的教育及生態是否不同, ...
其實N年前我讀書都認為中文科係好無用, 當年仲同中文科老師講, 讀中文有咩用? 我見工返工都唔會有人叫我背出師表啦! 更加唔會有人問我背影文章其實係想表達D乜啦!

不過, 作為中國人/香港人, 要識同要考中文我又認為無可口非, 只係考核要求, 是否切合實際需要呢? (其實除咗實用文, 我認為好多中文科既考核, 其實幾無謂)

通識...... 問題係, 到底課程內容係點先合適同有用呢?

至於以前TSA點解年比一年深, 我諗要多得PISA, 同埋個D成日強調香港競爭力要上升既專家..... PISA排名低D, 班專家話香港學生競爭力唔夠, 咁點呢? 佢地咪叫EDB諗吓計, 提升學生"成績"囉. 最直接方法, 咪谷吓佢地囉!

其實好多行業既所謂專家, 最後都只係"整蠱專家".
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-25 17:42
官立中學同小學, 都曾有學校被殺.

只要觸及小一/中一連開一班既人數都不足呢個底線, 就會被殺校

幸好官校應該不會裁員吧!

hkpapa852 發表於 17-9-25 17:49
其實N年前我讀書都認為中文科係好無用, 當年仲同中文科老師講, 讀中文有咩用? 我見工返工都唔會有人叫我背 ...

agreed!! 所以我覺得成個課程都好out...啲學生上堂都冇興趣,點會讀得好?

回覆 ANChan59 的帖子

我估我無一味死撐啲咩,硬要為人家注腳,是那門子風度?

死撐?你有解決問題方案即管拋出嚟,我唔係你要嘅對口單位喎,連各舒己見嘅空間都無,言論自由從可說起哩?近期陳sirGPS受到衝擊嗎?霸氣縱橫也等我有錢又願交學費先好嗎?

Doray 發表於 17-9-25 17:38
Management by objective / by exception is a common tool.  Otherwise, where's 捽數 coming from...
無啦啦同我講哩啲要捽我數咩?

講管理都要有焦點,我送貨經過咋,問下人力資源有無我MPF acct. 先啦?

回覆 ABC-DAD 的帖子

我係回緊你 "不看做了什麼,只指出什麼還未做,教育管理就這樣一個大方向走到天涯海角嗎?大概未必"

只指出什麼未做不嬲都係common 管理手法,捽數源頭咪又係management by exception, 啲教育局官員管理學校都係用呢套,點解我地highlight 佢不足地方有問題?

ABC-DAD 發表於 17-9-25 18:59
講管理都要有焦點,我送貨經過咋,問下人力資源有無我MPF acct. 先啦?
人地咪討論緊焦點囉!唔揾哂啲問題出嚟對症下藥,頭痛醫頭,腳痛醫腳,有鬼用咩!

thvicny 發表於 17-9-23 14:09
另起爐灶,現有的太多既得利益者想改變有太大阻力。逐步建立一個新的教育體系去取代現有的。 ...
所以其實呢位網友有見地,建立新教育體系,即又O開始redesign 個套就差唔多。
陳智思自己攪私塾,我家小姐執問個點解homeschooling, 邊個攪考試制度,有尖子睇唔過眼教局對學童自教問題嘅涼薄,問我可以從邊個切入點先可改善香港教育制度,有校長同陳sir 一樣,話教育局叫你做,你做相反就得……咁都冇嘢要改善就真係無言

回覆 Doray 的帖子

我想話你覆我同我講係揾(錯)左對象。壽酒頂樓全層,我哩層二樓,擺滿月嘅。

ABC-DAD 發表於 17-9-25 18:43

我估我無一味死撐啲咩,硬要為人家注腳,是那門子風度? ...
So obvious - EDB, not you.

ABC-DAD 發表於 17-9-25 18:52

死撐?你有解決問題方案即管拋出嚟,我唔係你要嘅對口單位喎,連各舒己見嘅空間都無 ...
???  

I have no solution.

回覆 Doray 的帖子

我焦點係大概未必!

ANChan59 發表於 17-9-25 20:45
???  
Me neither
‹ 上一主題|下一主題