用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港教育越改革越多問題(關焯照)
樓主: elbar
go

香港教育越改革越多問題(關焯照)   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-10-18 12:50
又做下塘邊鶴先:唔同意教育系一定要收到尖子先培育出好老師,呢種思維就好落午荒謬。我亦唔會理嗰種收好差 ...

想起自己初為人母時,什麼都不懂, 跌跌碰碰中學習。自己要貼身感受。學習是相向的, 自己在教育孩子的方面, 其實也在孩子身上學到很多。自己看很多書,聽很多意見,多站在不同的位置不同的角度去思考,更努力去持續學習。
在育兒的過程中也在自己管理的思維方面有所改變。這些可以叫做transferable skills。

ABC-DAD 發表於 17-10-18 12:50
又做下塘邊鶴先:唔同意教育系一定要收到尖子先培育出好老師,呢種思維就好落伍荒謬。我亦唔會理嗰種收好差 ...
現實係邊有咁多熱血人士入行,委身?!點assess佢係咪委身先請?esp 啲老xx得住啲perm 位,冇得升二三十年咁做同一樣嘢,你叫乜人入行呢?

尤其是香港呢個金錢掛帥嘅社會,你睇吓有幾多成績唔錯入U第一志願是選Education?
我識人唔多,但我眼見得一個讀得唔錯嘅入u讀Edu degree, 仲一畢業被神校recruit 埋,但其實佢first choice 都唔係edu degree.

我成日被人俾啲的士司機問我係咪做教師,我有時都幻想吓退休後second career 揾啲嘢嚟教吓!
我地呢啲受上一代影響,覺得老師係一個好死板,冇發圍嘅行業,所以我嗰代真係最冇得選,先會選做老師……

所以之前S網友成日話老師薪酬好吸引,我圍內啲friend 真係冇人會咁覺得,等我遲啲問吓後生一輩先得……

Doray 發表於 17-10-18 17:17
現實係邊有咁多熱血人士入行,委身?!點assess佢係咪委身先請?esp 啲老xx得住啲perm 位,冇得升二三十年 ...
你咁講,照計而家應該無老師先啱?

ABC-DAD 發表於 17-10-18 17:41
你咁講,照計而家應該無老師先啱?
唔係冇,係咪真心委身定冇得選先選就難講

又咁講,我地呢啲塘邊鶴返轉頭被你再選career, 有幾多個會選入呢行?

planetearth 發表於 17-10-18 14:24
想起自己初為人母時,什麼都不懂, 跌跌碰碰中學習。自己要貼身感受。學習是相向的, 自己在教育孩子的方 ...

你唔同,你有 heart , 多數家長有 heart, 只係可能好心做壞事。

家長不懂教育還可理解,但教師無理由又不懂教育,又話好心做壞事。  除咗無心肝,仲有乜解釋。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 17-10-18 13:43
不能不配服閣下敢言,是其是,非其非。

看不過眼,忍不住口。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Doray 發表於 17-10-18 17:27
我成日被人俾啲的士司機問我係咪做教師,我有時都幻想吓退休後second career 揾啲嘢嚟教吓!
我地呢啲受上 ...

學位教師起薪點15至17,$28,000 至 $31,000。唔升職,頂薪 $65,100。

最低級文憑教師起薪點 $18,800。

又有TA幫手。

大家自己判斷下。

來源: 教育專業人員協會。

ILoveAA2017 發表於 17-10-18 21:28
唔該你睇清楚我寫乜,我係指大學畢業生的學術水平,並非指大學的學術水平。
歡迎你隨時挑戰我的學術水平, ...
趣致。

都回應下呢度幾個points,我唔係一定100%啱,但我好鐘意睇料資同觀察,係教育系統30年,唔計自己讀書。

可能誤會(1): 教師講心,能力其次,能力可慢慢build up。

之前我仍在學校時,interview請教師,的確首要就係要講心,無心、無興趣同小朋友接觸既,絕對無可能做得好教師呢個工作。

可惜,觀察得耐,有心的確係core,但若能力無法突破,始終好多問題。惜日係我工作地方,好多有心既都要被辭退,原因係有心無力,講書唔掂,管學生又唔掂。 部份有心但仍能力有限,教學雖過得去,但無法突破常規,無法創造優良教學手法,腦筋轉不到,不能因才施教因時制宜,結果係有心做好份工,但唔代表份工做得好。早前若話TSA/BCA狂操學生既,可能都係有心既老師,願意付出時間去考去批改學生大量TSA/BCA作業(即去操D學生),但其實未必係好既教育。

教師做得好其實要求幾高,唔係淨講心。 要talk得,教得好,要能夠將複雜難明既野拆解成容易follow,要好勤力唔怕刻板,改千篇一律既簿幾百本又要趕住交無難度,唔怕做教材、備課備到無得訓,唔怕做又36唔做又36,唔怕職業被比下去,要活潑唔死板,要友善風趣,要靈活,能準確回應變化萬千既學生及佢地既能力,要有專業教學知識,要與時並進,要識電腦、IT、高科技教學,要識同學生有關既活動知識,要有素養,要有道德,有信仰,講句粗口食口煙呢D唔會有人接受,若要升職,要有組職管理能力,要有vision and mission,要處理到文件,要搞得掂人事管理、同事明爭暗鬥,要學校廁所沖唔到水都識整....(下刪一萬字)。

可能誤會(2): 教師人工高,理應請到人才。

幼師: 參看現幼師學歷同工作量,人工根本可以用慘無人道黎形容。

小學老師: 打你升到最高級做校長,管理60個學士、碩士甚至博士同全校行政,人工都只係8萬到,可能仲低過政府專業職系最基本職級既maxi(如工程師、醫生)。

中學老師: 校長人工係MPS maxi(現好似12萬到)。中學人工的確算吸引D,所以事實中學仍較多有才之士加入。但無論如何,當你加入左教育呢行,就算打你可以係60人中做到最高級既人中豪傑,呢個都已係你既終極,但要係60人中做到呢個位,唔少好講同辦學團體之關係,根本唔係純按能力升上去,而且做到都可能已係工作生涯最後階段(即最後10年)。

(PS: 中學副校長人工其實遠低於校長,只係比高級學位教師高兩個points。)

教師其實係完全跟公務員職系,中學最高級之校長,都過唔到MPS。加入教師行業其職涯可以話....就算比你去到.....只可見到一個唔太高之終點,試問真係人才,會因此被吸引到去做?

可能誤會(3): 做得教師應有心,無心應辭工唔好害人。

只怕辭左工,再請返黎果個都係害人。幼稚園至中學教師,數以萬計,要個個、無論老幼、做左幾耐,都有顆火熱既心,會唔會係如共產主義既完美思想?

稍為認真想下,今日大家覺得無心既,會唔會昔日佢地年青時都同樣火熱過?

理想主義無助解決問題。

要教育係人既缺陷/限制下仍有一定水準,必定應從整體制度、管理等落手,唔應該下下期望教師係神人、係德蘭修女。

ILoveAA2017 發表於 17-10-18 21:46
我大學畢業時你可能仲未戒奶啊小朋友
尊敬哩,請問高壽?

回覆樓主:

有心可能無力,但無心就一定無力,好顯淺。

因為老師身份對年輕人非常重要,要求現職老師有心,對得住人,對得住學生,對得住家長,對得住自己,好高要求咩?

要求唔高,但呢啲intangible 嘅特質點可以assure?
我post 咗男拔副校退休教主流學校,佢應該是有質素嗰批,唔係唔會三幾年升到副校,但係打後三十年都係做同一樣嘢,我諗起都頂唔順,連佢都有感" 教育制度漸漸令他開始覺得要「應酬」教育局的要求,一切變得只是為了「交差」,時間花在沒有教育意義的事情上,是幫不了學生,「It becomes a job and not a career. 」", 咁你叫其他人點maintain so called 一世教學熟情,樣樣以學生為先?
‹ 上一主題|下一主題