用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 first interview 混亂情況
go

first interview 混亂情況  

有無人first interview既時候 (早上) D 小朋友攪左成個鍾先interview完, 之後問返小朋友原來要做20頁紙既題目? 好似話ipad壞左,要用紙筆形式評估。

hohochichi 發表於 17-9-22 13:31
有無人first interview既時候 (早上) D 小朋友攪左成個鍾先interview完, 之後問返小朋友原來要做20頁紙既題 ...

我都係早上in, 無ipad, 做紙

下午interview已經係用ipad半個鍾完成。當天我地仲要in另一間, 問老師點解咁遲, 佢地用非常差的態度反問仲咩咁急。用紙已經不公平, 仲要咁差態度,我對尼間學校極失望。

回覆樓主

有呀!不知所謂!講明30分鐘,結果個幾鐘先出來,我女說:要做20頁工作紙好辛苦呀!我女同學面試時ipad整好,輕輕鬆鬆完成,十分不公平!還連累我下一場面試遲大到!這間學校太差了!我在雨天操場等待時,老師完全沒有交待發生甚麼事,我詢問時還被另一老師黑面對待!

差勁的學校!

回覆樓主:

Me too,小朋友話做paper,會即時tick同cross,話老師唔比時間諗答案,不過個朝真係好混亂,好失敗

kakit703 發表於 17-9-22 14:04
Me too,小朋友話做paper,會即時tick同cross,話老師唔比時間諗答案,不過個朝真係好混亂,好失敗

...
當住小朋友面前打交叉, 有無攪錯!! 佢點繼續做!!

hohochichi 發表於 17-9-22 14:07
當住小朋友面前打交叉, 有無攪錯!! 佢點繼續做!!

係,會打擊小朋友自信心

kakit703 發表於 17-9-22 14:04

...

有無搞錯呀!行政混亂,咩學校黎架!

回覆樓主:

會過去的。。。

回覆樓主

呢間咁既學校累到我地遲到呀!分分鐘另一間都無offer!

回覆樓主

我也覺得不公平
其實ipad 壞了 應該拿ipad 一樣的題目去考
大家apple to apple 入唔到我也甘心
冇得考ipad 仲要人地寫字
我個仔算好 只用寫個草字
我仔個同學仔要寫個餠字

人地考ipad 全部用口作答

一間咁亂的學校
收你都要諗清楚!

回覆樓主:

我小朋友都係上午考 佢話佢講答案 老師負責寫

回覆 ckysand 的帖子

我都明白學校壞i pad令到個過程混亂做家長既會好焦急, 尤其要趕下一場既
學校自己都唔想出現呢種問題, 但出現左都冇法唯有用番原始方法去補救
如果佢收左你小朋友而你唔讀放左個位出來, 大把人會多謝你  一間學校既口碑係用時間建立出來既, 唔會因為一D小問題影響

bobo_2014 發表於 17-9-23 00:18

我都明白學校壞i pad令到個過程混亂做家長既會好焦急, 尤其要趕下一場既

你係圓玄既超級fans一定係撐學校架啦,如果情況係發生係你身上,你仲會唔會咁講,另外好奇一問,你小朋友15年9月先讀k1,點解今年9月就讀小一

bobo_2014 發表於 17-9-23 00:18

小問題也應付不好 那就是大問題 反映行政管理不善!
你那一朝在場嗎?不在場就不合討論了

ckysand 發表於 17-9-23 07:32

絕對同意!IT唔掂就唔好扮晒野用ipad考啦,唔係應該之前check清楚架咩!佢點賠償我損失呀而家!

ckysand 發表於 17-9-23 07:32

唔係發生係佢身上,當然唔會明白我地感受啦

回覆樓主

我女讀區內一間水平幾好的幼稚園,那天有幾個同學都是頭兩節考而都是用紙做,他們在班內一向都是考頭幾名,但全部都無second in,想問下真係無影響咩?

mashedpotato 發表於 17-9-23 11:37
我女讀區內一間水平幾好的幼稚園,那天有幾個同學都是頭兩節考而都是用紙做,他們在班內一向都是考頭幾名, ...

我認識的人當中
入到的全是考ipad

我跟另一個也是考早上的家長討論
有可能早上考的全都不入
因校方可能不知道怎樣計分
大家考的都不一樣
題目不一
題數也不一
作答的方法也不一

我覺得校方應該要交代清楚才叫大體!
當然啦 可能校方覺得大體小家也冇所謂
不過應該要交早上考的小朋友一個公道!

ckysand 發表於 17-9-23 11:48
我認識的人當中
入到的全是考ipad

其實可唔可以向學校投訴下