用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 first interview 混亂情況
樓主: hohochichi
go

first interview 混亂情況  

fatchoibaby 發表於 17-9-26 21:26
我坦白講,唔係挑釁,你話比你地in多次,但係呢個 post 已經講出傳媒,起校長底。你忘記左簡介會校長講, ...

如果你當日唔係度,我覺得你無資格批評我地,仲有,我唔覺得我無禮貌,我只係問下點引起傳媒注意。所以我都係唔係好明你鬧我啲咩,作為家長,如果當日受不公平對待,我認為重考都係好合理,雖然佢亦未必收返我個女,我只係覺得一間好學校應該作出一個交待,甚至係補償。

我女受不公平對待,作為家長難度為子女發聲都有錯?如果我為子女申訴就叫唔岩,逆來順受就叫好既家長,咁對唔住,我諗我唔係好既家長,咁就由你地好家長繼續留守呢度啦!

回覆樓主:

這間學校不嬲唔公平!算吧啦!但而家唔方便講啦!遲多幾個月,我就會講啦!

mashedpotato 發表於 17-9-26 23:48
如果你當日唔係度,我覺得你無資格批評我地,仲有,我唔覺得我無禮貌,我只係問下點引起傳媒注意。所以我 ...

佢地針唔咭到肉
又點會知痛呢?
如果佢地仔女有份被不公平對待 佢又會有另一套講法

不過件事發展成咁 校方睜大眼講大話
真係有2nd in 我都唔去呀
我真係接受唔到出notice講大話的學校!

回覆樓主

我覺得有一批人還是不太明白我們這一批家長申訴的是什麼

到事情發生到這個地步 我們申訴的並不是失去2nd in的機會 (反正愈看得清就覺得冇2nd in是好事)
我們申訴的是小朋友被不公平對待 及 校方一連串安排上的失當

1. 校長一開始就告訴大家用ipad 考核 我們也告知小朋友
2. Ipad壞了,這是意外,但用紙考核跟ipad 考核無論在各方面也標準不一
3. 事後由小朋友口中告知家長ipad壞了,校方應該當日就告訴家長,因當日是校長親口說考ipad的,不應等到事情鬧大了,才出notice草草了事
4. 接小朋友異常混亂 在沒有任何識別下就可以接走小朋友 真的很荒謬
5. 我先生跟老師說這樣接送太混亂 老師說年年也這樣 沒有問題 如果有小朋友被壞人帶走 學校擔當得起?
6. Notice道出用紙考核也是口頭作答 但早上考的確實有人執筆寫字 你可以說可能一班小朋友怎可能相信?但我選擇相信我的小朋友多於校方
7. 其實怎樣考核 做家長確實沒權控制 但apple to apple 是比賽的大原則
當這埸面試是比賽400 米 所有人就應該由400米開始跑起 你小朋友被安排到800 米遠處開始,你有什麼感受?還會說比賽就是這樣啦 投訴什麼?
8. 面試圓玄年年都舉辦一次,應急措施像新手,反映其行政有嚴重問題

再次重申 我們不滿的是以上各點
2nd in的機會不要也罷!

mashedpotato 發表於 17-9-26 23:48
如果你當日唔係度,我覺得你無資格批評我地,仲有,我唔覺得我無禮貌,我只係問下點引起傳媒注意。所以我 ...

我個囡當日都係考 paper 亦入 2nd in.

我寫既唔係惡意...只係想講,你可能好嬲,好想令學校比第二機會你2nd in,但方式錯左,向學校求之以情結果一定比逼脅學校更好吧!

回覆樓主:

太假了,學校選新生是睇你讀邊間幼稚園!

這間老師……唉!不願置評

唔俾就闹,自己得唔到,人哋都休想要,安吗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己
:毋忘初心!
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

雖然學校今次的處理有不足的地方,但我囡在這所學校讀了五年,老師都很好,校長很努力改善學校的硬件,配套。看不到甚麼上樑不正下樑歪。

回覆樓主

明白係咁重要既時刻壞ipad,會令好多家長有負面感受,尤其係今年競爭咁大,家長為子女既升學問題緊張、煩躁、擔憂....校方面對此情況的確要好小心處理。

不過作為圓玄家長多年,我好感恩校長同老師,甚至家長義工對小朋友既付出,大家都好用心經營一個優質既學習環境俾小朋友,眼見小朋友熱愛學習、喜歡老師、喜歡返學、能係各種活動中發掘自己專長,充滿自信、心裏滿是感恩。

我深信一間學校既質素係可以用多方面去評估(emoji)

我們當天是最早一輪in, 等左個半鈡,問仔仔是用紙,冇用筆寫,他說是指著答案比老師。有一個疑似串字,同下午朋友女女串的字一樣。結果,好傷心冇2nd..... 不過我估冇20張紙.......小朋友應該唔知佢自己做左幾多張掛。另外,跟據仔仔所講,in得唔耐,但在禮堂等左好耐。現在眾說紛紜,好難知道真相⋯⋯

mashedpotato 發表於 17-9-22 15:44
呢間咁既學校累到我地遲到呀!分分鐘另一間都無offer!

ckysand 發表於 17-9-27 07:38
我覺得有一批人還是不太明白我們這一批家長申訴的是什麼

到事情發生到這個地步 我們申訴的並不是失去2nd i ...

我想問下,你係校長既,早上開門先發現ipad壞,應該點做?

回覆 fatchoibaby 的帖子

你講得好啱