用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 first interview 混亂情況
樓主: hohochichi
go

first interview 混亂情況  

yokulami 發表於 17-9-24 23:23
其實上年單雙重派位事件,到底係圓玄出錯定係EDB出錯根本無人知!!EDB從無交代!
再者,有雙重派位的十幾 ...

hahaha, 雖然我唔知你真正身份係咩, 其實我開post都係講今年混亂情況, 唔知點解無端端會講左上年既野。我個仔女有幾多間有second in甚至offer我唔係度講la, 我相信一定有大把勁人報圓玄既。問題係當日(講返今年)既混亂情況及遲晒放人從無向在場家長交待,仲累我遲到下一場,老師黑面話唔可以早接走, 我心諗非法禁錮咩。我只不過想多D人講出真相, 你想俾D咁既老師教你仔女係你既事, 但係我都係講緊事實。

BTW, 我見D reply都係抱緊不公平,無人葡萄任何野, 唔知點解無端端又話葡萄,扇風點火。而且我係相信一定有考筆試既人有second in, 因為尼個世界係有天才既。

hohochichi 發表於 17-9-25 00:13
hahaha, 雖然我唔知你真正身份係咩, 其實我開post都係講今年混亂情況, 唔知點解無端端會講左上年既野。我 ...

其實我只係回應某會員講上年單新聞啫!對你地既野都無評論,更加無興趣想知令千金有幾多second / offer

唔好見到有唔同意見既人就認定人地係打手先得架!!!

yokulami 發表於 17-9-25 00:19
其實我只係回應某會員講上年單新聞啫!對你地既野都無評論,更加無興趣想知令千金有幾多second / offer:qu ...

我咪話某會員講上年既新聞law, 我唔明你re我乜?

hohochichi 發表於 17-9-25 00:24
我咪話某會員講上年既新聞law, 我唔明你re我乜?

好簡單,因為你re我囉

yokulami 發表於 17-9-25 00:25
好簡單,因為你re我囉

引用同回覆是相同的? 唔好意思,唔太識用forum,我電腦屎真係唔好扮勁,ipad唔掂真係唔好用來interview

回覆樓主

要係度留言,又唔俾人re, 唔俾人引用唔俾回覆,係咩玩法?我只係好奇你係咩身分咁維護間學校啫?如果你同呢間學校毫無關係,根本無資格批評我地!

呢度係俾我地呢啲所謂「失敗者」申訴的地方,睇唔起我地既大可以唔睇,或者開另一個題,唔需要人身攻擊!

回覆樓主

無話唔俾人re post,只係較早前你同我講既野都唔關我事,我又無意討論你地既苦況,又無話學校做法點點點,只想講下上年雙重派位單新聞咋!
另外就係樓主問我做咩re佢,咁我咪禮貌上答佢因爲你re我,我咪回下你咁囉!好簡單!
唔好一見道不同就起哂鋼啦!

回覆樓主

好奇怪囉,我女學校咁多班考頭幾名既全部都無second in, 反而啲中游名次既就有,係咩玩法呢?一個兩個就話失手啫,唔通全部都失手?

回覆 yokulami 的帖子

各位,大家都係討論下,聽下唔同意見都好,可能當日iPad唔係壞呢?可能特登考我地D細路呢?可能佢地有個絕對公平既計分方法呢?可能佢地個日既安排已經好好呢?尼D我地識鬼咩。不過人身攻擊,暗諷既野就唔好多講la, 到此為止,邊個留言想講咩人地一睇實知既。

mashedpotato 發表於 17-9-24 12:51
怎樣可引起傳媒注意?傳媒會逼佢回應!

如果要傳媒,一個人嘅力量係唔夠嘅!

Flintstones 發表於 17-9-25 10:12
如果要傳媒,一個人嘅力量係唔夠嘅!

講真, 肯定好多人受到影響, 唔單單我地呢到出聲嘅人

mashedpotato 發表於 17-9-25 10:05
好奇怪囉,我女學校咁多班考頭幾名既全部都無second in, 反而啲中游名次既就有,係咩玩法呢?一個兩個就話 ...
全中我嘅心聲!應該傳媒會好快報導!大家都要為不公發聲!唔係間學校而為冇人知!

回覆 hohochichi 的帖子

理性討論的確好重要,首先我要表明我不是呢次的考生,我小朋友係係呢間學校就讀的,有不少同學仔細佬妹有份參加所以略知情況,就這件事我不說學校的對或錯。當天學校壞i pad是事實因為數據下載不到所以改用傳統紙張方法問問題,同學家長表示當天是圈答案,形式跟i pad點出答案相似, 首輪面試其實是考學生基本能力,考題包含中英數常等等的綜合學術能力, 學生等待其間老師還會看小朋友的行為佔有一點分數。其實每年在任何小學面試都會有人奇怪點解平日能力較高的入唔到反而資質平平的又入圍,有時真只能怪跟這間學校無緣份而並不是自己嘅小朋友唔叻。

是次壞i pad加上考生人數多,我能想像到當天有幾混亂,再加有很多家長要趕下一場隔離區的面試,這種焦急心情自己都經歷過絕對很明白。
在這裏又有咁多家長對今次面試考核方式有咁多問號,我都認為大家可去信學校及保良局查詢到底這次是什麼一回事? 作為考生家長是有充份理由要知道的。至於傳媒我想你們可等學校/保良局回覆後再決定。
今年是非常難捱的一年,現在才剛開始小一收生程序,小朋友還需要家長支持,跟這間學校無緣很可能有另一間更好的等着你小朋友入讀呢! 在此祝大家小朋友都能入讀心儀小學。

以上建議出自真心不喜勿插!

回覆樓主:

其實我覺得當日面試,如壞ipad應該統一全部用paper作答

回覆 李大人 的帖子

其實你地咁做 出發點係咩呢?點解要寫信比band 1既中學呢? 難道band 1既中學會幫到你地?請問你地有無顧及依家就讀圓玄既學生 ?佢地今年準備考呈分試既小六學生呢?佢地係呢件事上係無辜的,一件事還一件事,你地去信中學對佢地又公平咩?大家身為家長,將心比心吧!學校既行政問題,不能由學生努力去還的!請你們三思而後行 家長一向係小朋友學習對象 你地會咁教小朋友嗎?

現在有兩個問題,一是為何簡介會講明ipad作答,而真正面試唔係,又從來冇交待,這是重點問題,因為校長講大話。二是部分老師態度差劣,看得出平時都係咁,態度係主觀既,所以討論下就算。學校從來冇交待先係令我地不滿既主因。不如等我email尼條link俾圓玄張校長睇下佢有咩回應。
update: 已發送,原文見下,待回覆。

張志鴻校長:

本人是本年度申請入讀小一學生之家長,懇請檢視以下論壇連結,內容是有關本年度小一收生的混亂情況。本人是有關帖文的發起人,旨在討論當日情況。後來發現越多問題出現, 為免誤會,懇請張志鴻校長解答家長心中疑慮。

此致

回覆樓主:

都係果句,會過去的...

hohochichi 發表於 17-9-25 15:28
現在有兩個問題,一是為何簡介會講明ipad作答,而真正面試唔係,又從來冇交待,這是重點問題,因為校長講大 ...

謝謝你做一個action! 希望他會回答,另外亦希望傳媒可以關注一下,逼校長回應!

回覆 hohochichi 的帖子

已發信致張志鴻校長,並詳列超過10個問題要求回覆,並會去信教育局、辦學團體及校管會。