用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋會唔會選擇性買2本書,1本放學校, 1本放屋企? ...
樓主: 小時了了
go

你哋會唔會選擇性買2本書,1本放學校, 1本放屋企? [複製鏈接]

一套書,放學校 。 囡囡每日揀2本帶返屋企溫習。 reader 放學校,屋企用電子版。不過日日都要帶電腦返學,書包好難減重。

kctsang 發表於 17-9-27 10:48
對唔住原來上面家長係有SEN小朋友所以買兩套書,當然我都覺得如果小朋友有問題我都一樣會用盡方法去幫佢。 ...
Agreed

小時了了 發表於 17-9-22 12:45
因為中學啲書真係都幾重, 學校又有 locker, 新書放 locker 上堂用, 選擇性某些科目課本買幾十蚊本嘅二手書 ...

試過一年 原來無用
因為自己書寫筆記實用多過舊書
另一本放學校 以為可以執漏野時來頂替
但造成太依賴 成日漏帶野
第二年無再買 帶漏野 自食其果
反而小心咗

唔會, 我覺得唔環保,又嘥錢。

aeiou_drm 發表於 17-10-1 14:17
唔會, 我覺得唔環保,又嘥錢。
agree

因為中學啲書真係都幾重, 學校又有 locker, 新書放 locker 上堂用, 選擇性某些科目課本買幾十蚊本嘅二手書 ...

不會

回覆樓主

我有d太厚都會搵多本舊書,舊書放屋企溫同做功課,新書返學校上堂用,但都考試就會拿返本書返屋企溫

王家爸爸    發表於 17-11-14 10:34

我原本都以為吾駛買兩套書,但見阿仔書包真係超重,發育期怕揹到寒背,所以10月就買多套舊書放屋企,兩套都係較新淨嘅舊書。其實各按需要而決定啦,我吾認為0甘做小朋友會變港童,亦吾覺家長怪獸囉。阿仔班主任都有分享佢對仔女都係一套書放locker,一套放屋企。

仔一星期總有兩天上七科,加埋其他雜物,我都差不多拿不到,決定選擇性買多一套,
請問新書和舊書的價錢相差幾多?

王家爸爸 發表於 17-9-22 19:17
我哋係有兩套,一新一舊。

大家都咁富貴。

試過 但我女無咩用旧書 話旧書寫嘅野
唔啱佢 影響佢思維 佢只放向locker
做spare 做功課温書用反自己的

retriever 發表於 17-11-14 07:50
大家都咁富貴。
舊書唔值錢,通常四折買入,三折賣出,只係蝕一成。

我之前讀書都唔會買多一套...咪又係咁樣渡過左..完全無諗過需要買一套呀..
上堂始終會有D NOTES寫係書上...咁另一套書其本上都唔會用到..

會買2本書,1本放學校, 1本放屋企

試著就數學書提出一些建議。

如果怕孩子留書在校做不到功課,不如在學期頭先把每課重點 scan/影相存檔。不用全書拍下,那太花功夫了。每課重點主要是 Exercise、Answer 和 Summary。理論上上課有學好就夠做功課了。(請孩子自己做,這過程也能教懂他們手機並不只是玩具,適當使用也是很好的學習工具)

如果害怕沒 example 參考做不了,真想買個保險呢。那不如買另一個出版社的數學書。課程和例子基本上是共通的,而且能做的練習會多了一倍!用來備試就更有把握了。

kenzonat 發表於 17-11-10 23:51
我原本都以為吾駛買兩套書,但見阿仔書包真係超重,發育期怕揹到寒背,所以10月就買多套舊書放屋企,兩套都 ...

有D青年有脊柱問題,書包過重會另病程惡化,家長找一個方法去幫助仔女都無可厚非,吾理比人叫港孩,身体最緊要

angiehouse 發表於 17-11-16 16:59
有D青年有脊柱問題,書包過重會另病程惡化,家長找一個方法去幫助仔女都無可厚非,吾理比人叫港孩,身体最 ...
都唔明點解一定要用超厚、超重既紙印書。

回覆 IloveJJ 的帖子

I would also see if the parents plan for them or the kids initiate it themselves.The best is the kid pays by themselves

唔會要多本.
有心溫書, 一本就夠. 而且又有NOTES,   
沒帶回家, 又要溫的話, 就問同學WHATAPPS.  
‹ 上一主題|下一主題