用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋會唔會選擇性買2本書,1本放學校, 1本放屋企? ...
go

你哋會唔會選擇性買2本書,1本放學校, 1本放屋企? [複製鏈接]

因為中學啲書真係都幾重, 學校又有 locker, 新書放 locker 上堂用, 選擇性某些科目課本買幾十蚊本嘅二手書放係屋企用作做功課及溫習之用, 係咪都網友咁安排呢?
   5    0    0    0

我就係咁做,最重嗰幾本,買多一套二手,新書放locker, 舊書放屋企。冇法子,現在課本都是彩色,係靚,但真係太重了

會,中學課本真係太重,如果日日揹來揹去,真係腰骨斷

我哋係有兩套,一新一舊。

醒目開學勳章

小時了了 發表於 17-9-22 12:45
因為中學啲書真係都幾重, 學校又有 locker, 新書放 locker 上堂用, 選擇性某些科目課本買幾十蚊本嘅二手書 ...

我都會,全部買兩套,一新一舊

中一開始,我scan所有書連作業,屋企用ipad温書,書放locker. 鬼叫我窮

冇錢,唯有同同學夾,有 d 課堂如果唔撞的話,可以一齊用(例如地理、Phy Chem Bio),是旦一個 scan(錢除開一齊分擔),咁樣仲平過買一本全新!

不過有 d 老師好唔鍾意 scan、二手書...

回覆樓主:

無諗過咁做,要溫嘅時候佢自己會拎返屋企

回覆樓主:

舊年就係一新一舊,新書學校用,佢上堂習慣highlight同寫notes喺書,結果又帶返書返屋企做或溫,舊書原封不動,所以今年佢叫唔駛要多套

小時了了 發表於 17-9-22 12:45
因為中學啲書真係都幾重, 學校又有 locker, 新書放 locker 上堂用, 選擇性某些科目課本買幾十蚊本嘅二手書 ...

阿仔學校部份課本有 eBook,返學用eBook,正式的書在家中,上堂帶 iPad ,可以參考一下!

另外一些教科是每個 chapter  一疊,上那個 chapter 帶果疊!

真的兩者都冇,才會考慮買多一本!

滿唔滿意!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

我想咁安排,但我老公唔肯。
話俾個女自己安排,唔應該咁買多本

mamasprits 發表於 17-9-23 07:06
無諗過咁做,要溫嘅時候佢自己會拎返屋企

同意

emmyfok 發表於 17-9-22 14:10
我就係咁做,最重嗰幾本,買多一套二手,新書放locker, 舊書放屋企。冇法子,現在課本都是彩色,係靚,但真 ...

Me too

回覆樓主:

我小朋友只有一套書,佢唔怕重,日日擔泥返學,考試前及學期尾清Locker時更加變成舉重選手咁。孩子應付到的話,我就會由得佢,當學習又好,當鍛鍊又好。

回覆樓主

真係諗都無諗過會買多一套書

港孩就是這樣練成的

kctsang 發表於 17-9-26 15:23
真係諗都無諗過會買多一套書

港孩就是這樣練成的

恭喜您冇SEN的仔女。

如果有,你都會用盡一切方法幫佢地渡過每個關口。

gigilovesnoopy 發表於 17-9-27 08:33
恭喜您冇SEN的仔女。

如果有,你都會用盡一切方法幫佢地渡過每個關口。

對唔住原來上面家長係有SEN小朋友所以買兩套書,當然我都覺得如果小朋友有問題我都一樣會用盡方法去幫佢。但係如果係一個正常小朋友已經係中學學生都要擔心書包重已買多一套書,對唔住我真係接受唔到

其實每個小朋友身型體質不同,學校書本重量不同,學校遠近、是否要帶樂器,種種因素下,家長自有不同的考慮。我記得樓主女兒要誇區返學,想為女兒減輕負擔,我覺得相當合理。

其實我們大人也會做類似的事吧!許多上班族都會在辦公室放置個人物品,簡單如水杯、文儀用品,甚至絲襪、皮鞋、拖鞋、電子產品等,難道天天帶筆袋水杯上班,才算不港女?

既然學校有 locker,就善用吧!

回覆 小時了了 的帖子

我都係咁GA, 但我兩套都係2手書

‹ 上一主題|下一主題