用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文
樓主: vinvin901
go

14網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文  

醒目開學勳章 王國長老

EKPAMA 發表於 17-9-24 16:54
老實講,李賜豪咁多年無咩驚喜,即係無咩特別。黃焯庵呢幾年多左新氣象,勝在有活力,唔條咸魚一條。雲官始 ...

實話實說,fans勿插
我仔2010升小。當年李賜豪係派位失敗至入(約乙5、6啦,當時叫派得差)
有同學讀落話好好,人少,小朋友信心返晒黎。但隨住佢努力上位,操tsa做大大本練習又補課,唔手軟。家長有怨言了
又,最近轉左校長,聽聞操練少左

有上過位?無上過位?家長自行定奪。但從「派位失敗至入」到而家乙二入唔晒,都係事實

反而雲官就真係一池死水。關位置鬼事,早幾年瑪利曼用同一校舍,唔見無人揀?聖雅各一樣山卡啦都係熱門。用返我之前覆過果句,對雲官印象就係無印象。如果佢食唔住呢幾年個勢攪好學校,真係......太古、康山都上晒黎啦!

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 10:32
實話實說,fans勿插
我仔2010升小。當年黃焯菴係派位失敗至入(約乙5、6啦,當時叫派得差)
有同學讀落話 ...
但D家長好多無真正去了解每一間學校的都係寧讀雲官不讀黃焯菴, 唉!! 真可惜!!!
陳校長真係好盡力去攪好學校, 唔係好多家長睇得到羅.  
希望每天開心渡過 ;-)

雲官連簡介會呀開放日呢D都唔擺D時間攪真係好難比人去認識羅.

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 17-9-27 11:10
但D家長好多無真正去了解每一間學校的都係寧讀雲官不讀黃焯菴, 唉!! 真可惜!!!
陳校長真係好盡力去攪好學 ...

原來我打錯字上面講緊李賜豪,唔好意思呀

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 17-9-27 11:12
雲官連簡介會呀開放日呢D都唔擺D時間攪真係好難比人去認識羅.

整電子顯示屏,日日開,我星期六下午經過都開,唔知係咪無休
資訊又唔係有用,Side晒納稅人嘅錢

vinvin901    發表於 17-9-28 17:01

vincelo29 發表於 17-9-27 10:19
謝謝你分享,我想知道黃焯奄的中學是在邊間?我當然想一條龍。
是否自己在第一輪親身交表?為什麼唔使面見 ...
中學在小學隔離, 是佛教黃鳳翎中學, BAND 2尾, 不過現在都上緊位, 升大學率都比之前高左, 校風OK架.
在香港入讀官立小學/津貼小學係完全不用interview的, 全港都係架.   

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 11:14

原來我打錯字上面講緊李賜豪,唔好意思 ...
我知你講緊李賜豪

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 11:16
...
咁無聊??? 用佢自己學校d資源咋??

佢地點咁吊腳, 個顯示屏剩係比住附近d人睇, 裝來真係無意思架喎!!! 你唔講我都唔知有塊咁既野啦!!!

兩間學校在自行及抽獎階段都和一般官津學校一樣,不需要面試。有問題可直接問學校或教育局。
教育局的FAQ:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/FAQ-Sept_tc_POA2018.pdf

黃焯菴資料:
http://www.chsc.hk/psp2017/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=406&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D5%26sort_id%3D-1
其一條龍中學:
http://www.bwflc.edu.hk/index/customIndex.aspx?nnnid=1

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 11:16
...
吸引眼球吖嗎....唔係可能見唔到間學校名....

官校有乜所謂,反正學校摺左佢又可以分派去其他學校,攪乜鬼開放日吖,學生少做得舒服啲添

再分享下, 尋日去了李賜豪交表.........順道可以參觀下學校, 同埋聽校長簡介........
感覺新校長似乎很努力加強學校活動方面.......增加資源開興趣班,提升學生課後活動/比賽自信心........(可能想淡化早前在學術上的操練形像).......

有家長問今年收表多吳多世襲, 但副校答今年少佐好多

twotwoshing 發表於 17-9-27 12:26
官校有乜所謂,反正學校摺左佢又可以分派去其他學校,攪乜鬼開放日吖,學生少做得舒服啲添 ...
其實我真係想知係咪所有官校都吳會有簡介會/開放日呢

Jessy 發表於 17-9-27 11:17
中學在小學隔離, 是佛教黃鳳翎中學, BAND 2尾, 不過現在都上緊位, 升大學率都比之前高左, 校風OK架.
在香港 ...
請問知吳知黃焯奄使吳使1.1.1叩門?

我沒去到他們的簡介會, 錯過了聽他們新校長講話的機會..........

RE: 12網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文

Jessy 發表於 17-9-27 11:10
陳校長真係好盡力去攪好學 ...
係, 錯過了去聽他們的簡介會

醒目開學勳章 王國長老

vinvin901 發表於 17-9-28 17:03

黃焯菴多為同區家長乙345之選。如今年無大變化,乙一應該穩陣

Charlotte_mom 發表於 17-9-28 17:08
黃焯菴多為同區家長乙345之選。如今年無大變化,乙一應該穩陣
啱啱check完啟基既升中派位, 我都係轉番做"另類外貌協會成員", 選擇間透明度高D既學校.

甲1啟基, 應該可以安心收工.... 如果唔得, 要叩入應該都唔難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vinvin901 發表於 17-9-28 17:03

呢間真係冇必要放1喎?你真的咁快棄權?12網就算唔揀一線仍有其他選擇。

Felix223 發表於 17-9-28 17:27
呢間真係冇必要放1喎?你真的咁快棄權?12網就算唔揀一線仍有其他選擇。
...

講得咁勇猛~~~