用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文
樓主: vinvin901
go

14網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文   [複製鏈接]

mba34567 發表於 17-9-22 16:04
其實自行唔係要進取d乜?唔中去大抽獎呢幾間擺乙一實得啩?
今年仲進取?! 我吳敢.........., 亦無quali咁進取

vinvin901 發表於 17-9-22 14:19
知道了, 謝提醒
得一班普教中, 仲有兩班粵教中.
希望每天開心渡過 ;-)

Ytfc 發表於 17-9-22 14:21
我係新手,其實都未輪到我小朋友玩,但想問下近年家長係咪穩陣保守咗?第一志願已經放李賜豪?
...
只可以話多左人將李賜豪/寶血放第一志願, 但機會率呢家野真係好浮動, 年年都有變數, 我諗全香港無人會估到2017年SF會有人第二志願入羅.  
希望每天開心渡過 ;-)

老實講,李賜豪咁多年無咩驚喜,即係無咩特別。黃焯庵呢幾年多左新氣象,勝在有活力,唔條咸魚一條。雲官始終位置輸晒,去年話開4班,結果只有2班,情況令人擔心。

mcl203 發表於 17-9-22 11:02
你指學校有指引學生全選某一間中學,又幸運地乙1全部抽入? 有無數字可以分享下,始終黃焯庵升中資訊對升 ...

如果可以有指引應該可以有一半人升上b1英中(emoji)
我認識大多數派B1的學生第一階段都已面試,
相信是首輪表現已被接納的。
看學校網會見到每年首志願和頭三志願百分比都高於教署公佈的。
即是說讀完六年企出來面試差極也有泡(emoji)自信,人品,成績都可以令人接受的

Charlotte_mom 發表於 17-9-22 11:54
李賜豪「業績」較佳

業績是指派位百份比?學生多了,比例也會多,如果看tsa成績又是另一回事了,這個不是計人頭的呢,這個業績一定可以相比得起呢

EKPAMA 發表於 17-9-24 16:54
老實講,李賜豪咁多年無咩驚喜,即係無咩特別。黃焯庵呢幾年多左新氣象,勝在有活力,唔條咸魚一條。雲官始 ...

意見 ......

terdy 發表於 17-9-24 17:11
如果可以有指引應該可以有一半人升上b1英中(emoji)
我認識大多數派B1的學生第一階段都已面試,
相信是首輪 ...

你係黃焯庵既前用家,又係EK積極出post去介紹該校,但從未見有講述升中確實實成績,有無數字去支持你既論點。
你如何肯定派B1中學係自行已被接納?人數有多少?所佔比例?
又若全部均係自行入,是否表示已沒有學生係經統一抽入?是否異於一般小學派位現況,正正等於所有家長均選某校,又全被抽中既幸運成份?
又全選某校如何可以提高B1率, 可以提高至全校有一半人升B1中學?你指一半即係50%, 又或係50% B1率?
首3志願同B1率又有乜直接関係?尤其是係一條龍既小學
升中派位同TSA,或現已改為BCA有乜直接關係?

麻煩你解釋吓,讓其他家長更瞭解你既論據,加深對該校了解,係EK宜提供實質數字去支持自己既論點~~~

2jkidsfather    發表於 17-9-27 09:15

terdy 發表於 17-9-24 17:15
業績是指派位百份比?學生多了,比例也會多,如果看tsa成績又是另一回事了,這個不是計人頭的呢,這個業績 ...
業績是指派位百份比?學生多了,比例也會多, <----學生多了 Vs 派位% 有乜直接關係...學生多左就自動可以提高派位%....係咪搞錯左D邏輯 ~~~

mcl203 發表於 17-9-24 18:34
業績是指派位百份比?學生多了,比例也會多,

網上發放資訊發到如此誤導,真係~~~

若某灣仔區學校能有50% 本區B1率,再加只要針對某校,就能全部係自行階段憑優異面試表現獲直接取錄,無需經統一既抽獎睇運氣,相信,呢D咁極優異表現,全港都無一間小學能有此成績,仲能係咁多強校既灣仔取到50% B1率,加上百發百中,學校實力真係令人讚嘆~~~

mcl203 發表於 17-9-24 20:14

若某灣仔區學校能有50% 本區B1率,再加只要針對某校,就能全部係 ...

佢係超級fans, 你又同佢玩。
但唔知佢當年係咪自行,甲一,乙一都係選黃呢?

mcl203 發表於 17-9-24 20:14

若某灣仔區學校能有50% 本區B1率,再加只要針對某校,就能全部係 ...

其實熟真熟假……也謝謝各位在本帖寶贵的意見(emoji)……雲官的地理位置確實是輸了些'……比其他十二網的學校來說……一切皆是命,半点不留人……如果小一叩門也失敗……唯有寄望小二插班了(emoji)

twotwoshing 發表於 17-9-24 20:53
佢係超級fans, 你又同佢玩。
但唔知佢當年係咪自行,甲一,乙一都係選黃呢?
...

超粉一早知,任何人可以係超粉,提供正確資訊無人會理會粉唔粉,但去到咁,一半入B1中學,百發百中,相信,好易誤導家長~~~

33.33% 係B1,全區7直聯小+3非直聯小,已經佔升中~70%,間間都應超越33.33%B1率,連聖雅各~25%都建議學生行保險線,勢估唔到隱藏間50%升B1中學+百發百中既小學,呢次真係大左唔少~~~

回覆樓主

個人接觸過黃焯菴及張凝文的學生,感覺良好,後者特別是女孩子,部分升中唔錯,包括St Paul Cat、鄧肇堅、真光、筲官,甚至DG都有認識一個。當然亦有唔少去了何東,個人覺得ok,從小朋友口中亦得知該校老師很有教學熱誠。黃焯菴係好有愛心的學校,其一條龍中學對學生支援亦很好,學校亦積極參與地區活動,耐唔耐都會見到學生擺booth介紹學校活動。至於大部分版友較喜歡的李賜豪,我就無機會接觸過他的學生了~

mcl203 發表於 17-9-24 21:03
超粉一早知,任何人可以係超粉,提供正確資訊無人會理會粉唔粉,但去到咁,一半入B1中學,百發百中,相信 ...

呢啲咪係某專家最鍾意講嘅隱世優質小學囉

meowymeowy 發表於 17-9-24 21:07
個人接觸過黃焯菴及張凝文的學生,感覺良好,後者特別是女孩子,部分升中唔錯,包括St Paul Cat、鄧肇堅、 ...

我小朋友剛升K2,有言語社交緩慢,學校老師建議我們考慮這兩間小學,老師大多接受特殊訓練,又係小班教學,好希望大家分享有關這兩個學校是否適合。這兩間學校有沒有安排面試?,謝謝

vincelo29 發表於 17-9-26 23:48
我小朋友剛升K2,有言語社交緩慢,學校老師建議我們考慮這兩間小學,老師大多接受特殊訓練,又係小班教學 ...

曾認識一位小朋友幼稚園時有自閉傾向,獲協康會姑娘推薦去讀黃焯菴,他是自行入的,不用interview,家長跟學校充分溝通,一起合作,小朋友現在完全沒問題,成績不錯,仲有做過學校小司儀。知道入張凝文的都沒有面試,老師主任很有愛心。

vincelo29 發表於 17-9-26 23:48
我小朋友剛升K2,有言語社交緩慢,學校老師建議我們考慮這兩間小學,老師大多接受特殊訓練,又係小班教學 ...

黃焯菴不時有開放日,你可以去了解下。你亦可以考慮下想不想有一條龍中學。

meowymeowy 發表於 17-9-27 07:41
黃焯菴不時有開放日,你可以去了解下。你亦可以考慮下想不想有一條龍中學。
...

謝謝你分享,我想知道黃焯奄的中學是在邊間?我當然想一條龍。
是否自己在第一輪親身交表?為什麼唔使面見?謝謝

meowymeowy 發表於 17-9-27 07:34
曾認識一位小朋友幼稚園時有自閉傾向,獲協康會姑娘推薦去讀黃焯菴,他是自行入的,不用interview,家長跟 ...

學校是否同一校長,沒有轉過?
‹ 上一主題|下一主題