用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔開咗學習慣嗎
go

仔開咗學習慣嗎  

twsf 發表於 17-9-21 23:35
仔識咗幾個香港人成日都係喺埋一齊都唔知佢會唔會學到英文,不過初初有個講同語言嘅人都係好嘅 ...

唔使心急,同聲同氣會快適應啲,你之後可提醒佢要同其他國家既同學傾、玩多啲啊!

回覆樓主:

同上亮兄,加上男仔多玩活動認到外國朋友,英文自然好

我仔都係同香港人玩多,希望慢慢會擴闊圈子,認識多d新朋友啦!btw 佢都幾鍾意玩rugby 喎!

twsf 發表於 17-9-21 23:35
仔識咗幾個香港人成日都係喺埋一齊都唔知佢會唔會學到英文,不過初初有個講同語言嘅人都係好嘅 ...

參加多D球類運動,如Ruby,好快同鬼仔溝通到。

db7mu23 發表於 17-9-22 11:30
參加多D球類運動,如Ruby,好快同鬼仔溝通到。

可惜阿細戴眼鏡,玩唔到Rugby。但佢就特登要求住五人房,同一個香港人、三個鬼仔一齊,都開心。

回覆樓主

我女係頭幾日有點失落,話學校食物唔好食,唔係掛住媽媽喎 。 她最要好的香港同學今年升級轉了另一個宿舍, 好遠很少見 。 所以多了與英國同學玩 , 今個星期Exeat ,  她有同學邀請去她家住和玩 ,所以她前幾天打來叫我快覆email 。

我亞仔間房住4個人,佢同一個香港人,另外兩個係西班牙人,到步第一日有打電話返黎,第二日舊生到宿舍就只係打左一次返黎,第三日開左學就無影,第四日搵唔到人,要家姐搵佢先識打返黎,佢話好開心,不過就掛住我倆老,佢話日日都有跟人去做運動,我問佢有無同西班牙同房交流下,佢就講xxxxxxx,原來係西班牙話!佢個西班牙同房都有同我地say hi。今個星期二亞仔一早打電話返黎,聽到佢把聲有D野,我估佢擔心去宿營要爬石、跳海、玩獨木舟....,佢話當日星期二會去宿營,佢提醒我佢地無得帶電話,所以唔好打電話比佢,今日星期五返學校會打比我。我覺得個仔長大左少少。

我仔學校收電話,只在星期五prep time 8:30pm後先比返佢地,仲要9:30pm light off 前收返,所以開學咁耐只通過電話3次,真係掛心c我,我現在慢慢適應中。最初覺得好慘好掛住好擔心,但諗真d學校這樣安排都好,等佢快d投入校園生活,認識多d朋友,好過做低頭族。

Cherrielo 發表於 17-9-22 12:44
我仔學校收電話,只在星期五prep time 8:30pm後先比返佢地,仲要9:30pm light off 前收返,所以開學咁耐只 ...

同學通常兩部電話
1部上繳
1部自用

我仔學校收電話,只在星期五prep time 8:30pm後先比返佢地,仲要9:30pm light off 前收返,所以開學咁耐只 ...
妳亞仔有無帶 Ipad or 電腦?我亞仔通常用 Ipad 同我 Skype,好少用電話。

醒目開學勳章

db7mu23 發表於 17-9-22 13:02
同學通常兩部電話
1部上繳
1部自用

阿仔學校要求填報所有電子產品, 違例者沒收及處罰, 上星期就有同學被沒收了.

醒目開學勳章

可以經電腦用Messenger視像對話

同學通常兩部電話
1部上繳
1部自用
仲未識,我亦唔會提佢😅

basbyy 發表於 17-9-22 13:07
妳亞仔有無帶 Ipad or 電腦?我亞仔通常用 Ipad 同我 Skype,好少用電話。
冇呀!電腦學校有,y9暫時唔需要住,ipad 冇諗過比佢帶過去!

同學通常兩部電話
1部上繳
1部自用

呢個方法非常醒目 。

3b 發表於 17-9-22 13:29
阿仔學校要求填報所有電子產品, 違例者沒收及處罰, 上星期就有同學被沒收了.
...

我女學校每晚都要交哂所有電子產品,包括Kindle 。
去年頭一個term 有帶iPad  , 但她在學校成日寧願煲劇都唔去跟同學玩,之後我唔比她帶了 ,她有帶note book , 其實要煲劇一樣煲到。

不過今年學校block 了很多link ,  Drama 28上唔到, 連 YouTube 都上唔到 。

回覆樓主:

YouTube 有很多野學,現block ,投訴咗也學校不理

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-9-22 15:11
我女學校每晚都要交哂所有電子產品,包括Kindle 。
去年頭一個term 有帶iPad  , 但她在學校成日寧願煲劇 ...

阿仔學校晚上9點半收電話, 朝早8點後才可以取回, 有需要可以用notebook聯繫。 學校block得某些網站, 相信因為擔心學生不懂自制及選擇適合的才看, 我鍾意你阿女學校的安排

我依家同 4 個英國人(2 個係 friend),一個黑人,一個印度人 share flat。

只要佢地唔嘈唔污糟廚房(已經有少少)就得。