用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔開咗學習慣嗎
樓主: twsf
go

仔開咗學習慣嗎   [複製鏈接]

回覆樓主

我女 平時星期六日學校會安排一日學校活動,一日出外參觀,Year 7-8是必須參與 ,Year 9以上自行報名, 參觀就 有去皇宮, 攀石, 商場shopping ,溜冰 , 睇戲,動物園 等⋯

剛過去的exeat 被當地同學邀請去她家住了3晚 , 同學媽咪一家帶她 去做瑜珈,打goft , 好開心喎!

twsf 發表於 17-9-25 13:16
我仔Sunday去,theme park通常睇學校安排,無就響房he's 打機

阿仔學校星期六朝早都要上堂,下晝sports game, 星期日又要chapel, 基本上無乜得閒時間。而家upper six 仲忙,好多prep, revisions, 報大學,仲有做prae 嘅duties...

亮燈 發表於 17-9-25 06:33
多數去Tesco買野,打機…

Business Studies :

昨天星期一去了一間發電廠,要做專題報告。

db7mu23 發表於 17-9-26 11:57
Business Studies :

昨天星期一去了一間發電廠,要做專題報告。

努力啊!

亮燈 發表於 17-9-26 12:19
努力啊!

大家加油!

阿仔Y9 學校不會每星期都有活動 都係hea過一日 都幾悶
學校附近只有一個小小village

亮燈 發表於 17-9-26 12:19
努力啊!

昨天學校便報日,阿仔捐了1磅 !

阿仔報了愛丁堡計畫
今天放學買行山裝備 !

db7mu23 發表於 17-9-27 11:13

阿仔報了愛丁堡計畫

爱丁堡裝備學校好似有得借,鞋及雨衣一定要

brother4 發表於 17-9-27 12:05
爱丁堡裝備學校好似有得借,鞋及雨衣一定要

Thank you 4 哥 !

db7mu23 發表於 17-9-27 11:13

阿仔報了愛丁堡計畫

叻仔

回覆樓主:

今日到我送阿囡入宿舍,之前佢收到通知話冇得住新D嘅宿舍已經唔係好開心,而且係G/F。今日攞鎖匙,我見floor plan間房出面係停車埸,亦覺得麻麻,點知入到房,真係超級失望!好細、好細!亦略為殘舊。最大問題係張床褥太"林",佢有脊柱側彎,唔可以訓咁林嘅床褥。雖然即時反映咗,但係都叫佢試訓ㄧ晚先!仲話所有床褥都ㄧ樣!我叫阿囡聽朝去同佢講話腰骨痛,因為accomodation話真係唔掂會特別安排張床褥俾佢,以後換房張床褥亦跟住佢。
床褥問題佢要自己跟進,算係成長ㄧ課啦。但係間房真係令人好失望,佢好唔開心,跟住我又要走....。我同佢都忍唔住

etoile 發表於 17-9-28 01:24
今日到我送阿囡入宿舍,之前佢收到通知話冇得住新D嘅宿舍已經唔係好開心,而且係G/F。今日攞鎖匙,我見floor p ...
唔好唔開心!如無記錯囡囡入大學吧,如果宿舍情況唔理想,可否要求如果有其他宿生換宿舍時留新宿位俾佢?好多年前(咸豐年前)有學生被分配地下宿舍,佢(女仔)呀爸投訴後換咗個高層宿舍。

etoile 發表於 17-9-28 01:24
今日到我送阿囡入宿舍,之前佢收到通知話冇得住新D嘅宿舍已經唔係好開心,而且係G/F。今日攞鎖匙,我見floor p ...

希望你囡囡問題盡快解決啦。

可以講係邊個college 嗎? 之前有EK parent 都分享過佢囡囡interview 完唔鍾意Cambridge, 嫌宿舍殘舊。
呢個college 係咪你囡囡first choice? 有visit 過嗎?

所以提下大家school/site visit好重要,尤其如果小朋友有要求。我個仔因為已經響英國,所以我叫佢真係唔好懶,自己去睇清楚啲學校。

demio 發表於 17-9-28 06:27
唔好唔開心!如無記錯囡囡入大學吧,如果宿舍情況唔理想,可否要求如果有其他宿生換宿舍時留新宿位俾佢?好 ...
返嚟會請醫院出信,希望有幫助!
換房機會就渺茫D啦,我 叫佢忍下先啦。

Ruby1219 發表於 17-9-28 08:34
希望你囡囡問題盡快解決啦。

可以講係邊個college 嗎? 之前有EK parent 都分享過佢囡囡interview 完唔鍾 ...
Open day有分成間大學嘅open day同個別學院open day。佢當日有activity只去到部分學院嘅open day。
其實另一個角度睇,等佢知道自己幾幸福,好多嘢take it for granted,就唔會珍惜、感恩。尋晚佢都話felt thankful因為個shower好strong,至少可以沖涼舒服!

etoile 發表於 17-9-28 15:52
Open day有分成間大學嘅open day同個別學院open day。佢當日有activity只去到部分學院嘅open day。
其實另 ...

good that you are not helicopter or monster parent! yes i think it’s a good training and learning for the kids apart from academic!

呢類古老學府係咁...我大女上年分到古堡的工人房...低過行人路,窗望出去係行人的腳....晚上11點媳暖氣...住墳場隔離

wloi 發表於 17-9-28 20:03
呢類古老學府係咁...我大女上年分到古堡的工人房...低過行人路,窗望出去係行人的腳....晚上11點媳暖氣...住 ...

嘩!我會驚到訓唔著!

etoile 發表於 17-9-28 21:09
嘩!我會驚到訓唔著!
咁間房又睇唔到,不過出入都會經過。我去探佢時,我都唔慣。不過晚上無暖氣就比較慘,結果要買多張被同暖爐先過到冬。因為前身係古堡,入到去要九曲十三彎先去到間房,廁所、廚房都唔近。不過唔住的話,只可以出去租房。

Ruby1219 發表於 17-9-25 16:35
阿仔學校星期六朝早都要上堂,下晝sports game, 星期日又要chapel, 基本上無乜得閒時間。而家upper six 仲 ...

我仔同非洲尼日利亞人同一間房,個同房好成熟,整齊企理,我仲有機會同佢啲家人打左個招呼,同房晚晚都同屋企人通電話,我仔就唔叫都唔打返來。 同級同學有18個香港人,可能係讀6th Form 啲同學好勤力成日喺房溫書, roll call 就出嚟玩吓傾吓計,有兩三個同佢一齊星期日去附近嘅Church,因為被老師鼓勵讀多一課,又去羽毛球隊,又學樂器想入樂團,所以都好充實。
好似勤力過在香港的時候,當然hea的時候他就在打機,每日都要做功課,冇咁多時間打機,暫時算OK啦!
‹ 上一主題|下一主題