用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 兒童智能測試中心
go

兒童智能測試中心 [複製鏈接]

女女五歲,剛升K3。K2時上堂經常遊魂,及比老師投訴專注力不足,老師懷疑女女係資優,爬佐群組,女女有幾樣好似,唔知係唔係資優兒童,好擔心。
1)遊魂
2)社交能力差
3)專注力不足
4)固執

雖然沒有專心上堂,但成績有中上,及老師提問也可以回答到問題(emoji)

今日收到電話,叫女女十月去見醫生,請問幾耐可以有結果?感謝各位(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你收到咩電話?
一般評估唔係見醫生架,係見心理學家...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

話時話,點解你只講d "負面"野?唔講d正面特徵呢?

資優兒一般會
- 好奇心強
- 理解能力高
- 記性好
- 有時會覺得佢地專注力超強 (但好多時佢明白得快,就被誤會係專注力弱)
- 想像能力較高- 對事物睇法跟他人不同,觀察能力一般較高
- 有自己觀點 (可以叫固執)
恐龍家

你最寶貴 發表於 17-9-21 23:29
女女五歲,剛升K3。K2時上堂經常遊魂,及比老師投訴專注力不足,老師懷疑女女係資優,爬佐群組,女女有幾樣 ...

老實說,我的資優仔女只有固執,其它完全一啲都冇,相反係佢地非常非常專心上堂及任何事,記憶力更加係驚人,所以唔使點溫書都會成積好!見意樓主,多注意小朋友其它方面,例如專注力不足……等等

小曳人 發表於 17-9-29 09:29
你收到咩電話?
一般評估唔係見醫生架,係見心理學家...

阿仔當年係見兒童精神科醫生。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題