用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [純分享] 我的學習和教學英語路
樓主: 1998Ruby1998
go

[純分享] 我的學習和教學英語路   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-9-22 08:51

唔使 documentary, 中國/韓國/日本人教大部分其他人種 ...
印象中好似(not 100% sure) 連英文科都係高分d

little_yolky 發表於 17-9-22 11:50
如果你既小孩係响香港接受教育, 唔係啲ABC、BBC, 咁肯定你哋係刻意訓練到佢母語係英語(香港好多家長都嘗試 ...

little_yolky 發表於 17-9-22 10:30
呢個好奇怪, 我個好屎既阿細叫佢講時佢唔會錯 "you is a girl"呢D, 但做作業就係咁錯, 激到我爆炸, 做錯咗, ...

common mistakes, 大d自然會好d。其實西人都會犯同樣的錯誤ga

MrBeast 發表於 17-9-22 12:51
common mistakes, 大d自然會好d。其實西人都會犯同樣的錯誤ga
你講笑咋係咪?

不過, 今年P3又真係唔會犯呢D錯, 係有新既錯誤而已。

MrBeast 發表於 17-9-22 12:47
印象中好似(not 100% sure) 連英文科都係高分d

都唔係無可能,中國人係考試專家,唔係浪得虛名。而且要看年級。低班易D,到高中,中國式教英文能考蠃西式,機會又少D。

我看過的一集係講數學。

shadeslayer 發表於 17-9-22 13:02

都唔係無可能,中國人係考試專家,唔係浪得虛名。而且 ...
所以之前咪話香港人平均IQ高囉, 佢哋都神經病既, 俾份卷香港人做, 緊係個個變IQ爆棚啦。

little_yolky 發表於 17-9-22 12:55
你講笑咋係咪?

前句定後句先? assume latter,有集sherlock 其中一個基層的角色係咁講錯grammar 英文,跟住sherlock correct 番佢,有時睇書人面pirate的英文對白都係咁

little_yolky    發表於 17-9-22 13:12

MrBeast 發表於 17-9-22 13:11
前句定後句先? assume latter,有集sherlock 其中一個基層的角色係咁講錯grammar 英文,跟住sherlock cor ...

嗰集唔係講 “You is a girl” 之類的錯誤。

其實,有時係有D人圈子慣用一些不正統的英文,是文化。例如 She ain't you!  佢哋社區嗰嗰都係咁講,唔係個别錯誤。

shadeslayer 發表於 17-9-22 13:18

嗰集唔係講 “You is a girl” 之類的錯誤。
wah,你咁都記得!我仲lum 住小朋友大d比佢睇tim

回覆 retriever 的帖子

冇啦,家長有要求過,不過時差咁多,我都唔想兩邊辛苦,補到我上機之前一日先停。

little_yolky    發表於 17-9-22 15:45

回覆 Covenant2017 的帖子

可否分享一下孩子嘅學習旅程?可作參考。

回覆 poonseelai 的帖子

希望我那張清單還算管用。
興趣真的很重要,就算沒興趣,也不能討厭。

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 15:44
回覆 Covenant2017 的帖子

可否分享一下孩子嘅學習旅程?可作參考。
你唔好諗住偷師呀, 佢既方法只有父母做到, 補習老師好難做架。不過好似武林秘笈咁, 學得一招半式, 對於我哋呢D local school students都十分受用。而且, 可以套入中文學習, 因為佢其實係用教native language既方法, 唔係用教外語既方法教佢小朋友學英文。

回覆 little_yolky 的帖子

難怪佢話我個方法難等大雅之堂啦,原來佢係用父母身分去幫小朋友學英文。
不過偷師呢樣野,我可以自行過濾,有用而課堂上真係可以實行的話,我可以試試。但係要用父母身分先做到,咁就要睇我有冇福氣嫁人生 B

遲 d 打算出「如何不閱讀也可以 DSE 作文 5」 不過一定畀「閱讀派」嘅人插死我,話我咁樣鼓勵歪風。

little_yolky    發表於 17-9-22 16:20

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 16:15
遲 d 打算出「如何不閱讀也可以 DSE 作文 5」 不過一定畀「閱讀派」嘅人插死我,話我咁樣鼓勵歪風。 :laugh ...
我唔知閱讀同作文有無必然既關係, 不過, 我大女suddenly小四開始作文變好咗就是了。不過, 係講緊中文。

欸,我都係講中文 wor
由細到大,中文作文都係最好,次次都靠佢拉分

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 16:21

欸,我都係講中文 wor
我以為你只係英文好, 原來中文都咁好? 請教大人, 小學時點樣中英同時學習得咁好既?

我中文真係唔得架,係作文唔知點解可以高分到。
我少睇中文書,有可能就係咁上唔到去 5* 或以上。(閱讀真的很重要 X 3)
‹ 上一主題|下一主題