用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [純分享] 我的學習和教學英語路
樓主: 1998Ruby1998
go

[純分享] 我的學習和教學英語路  

1998Ruby1998 發表於 17-9-25 03:08
回覆 asweetmom 的帖子

可以提醒她,如果每次把這組詞翻譯成 “run happily”, "jump happily", "sigh sad ...

好的

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 16:01
回覆 shadeslayer 的帖子

因為英文系/文學院係咁多科裡面入學最低分果個,只要其他科高分,英文 4 都可以 ...
乜依家個世界變成咁樣? 我哋想當年想入中文系/英文系, 中英兩科都唔可以低分, 寫明要中英成績優良的。我中文有A都唔敢報中文系, 因為英文成績差。因為當年唔同依家, 一個Jupas搞掂, 我哋一間大學只可以填三個志願, 而且志願一唔得, 已經九成無行, 就好似揀自行咁, 填志願要好謹慎。

IloveJJ 發表於 17-9-22 22:44
咁其實係咩方法呢?可否介紹下?我未看過呢?
有無搞錯呀!我無上嚟幾日啫, 佢又俾人封咗戶。我今次相當小心用語, 佢應該無俾人辣興格, 邊鬼個走去舉報呀, 我一條帖都無睇到呀!

IloveJJ 發表於 17-9-26 09:28
你唔駛啦!你咪話你之前睇過佢既方法,已學咗一招半式囉!佢今次都無講咩方法。話時話,我想問下你,佢之 ...
咪就係太耐所以唔多記得, 想溫故知新囉。只係記得佢响小朋友英文既閱說學習同寫作既安排都好突出, 我相信佢小朋友係好乖, 因為我當時望落去, 覺得係mission impossible, 要持之以恒真係唔容易。不過, 讀國際學校功課少D, 測考少D, 相對時間都會多D既。

1998Ruby1998 發表於 17-9-24 17:16
回覆 asweetmom 的帖子

當然有!因為小學階段的小朋友只會用「副詞+動詞」這個組合,很少會用我的寫法, ...
Not because they are primary student, it's all because they are taught by their teachers that "地" must be followed by verb while "的" must be followed by noun or marks will be deducted

little_yolky 發表於 17-9-26 09:24
有無搞錯呀!我無上嚟幾日啫, 佢又俾人封咗戶。我今次相當小心用語, 佢應該無俾人辣興格, 邊鬼個走去舉報呀 ...
係囉, 需然佢態度係串串地, 但未致於遭封鎖, 我都想看佢分享方法啊

shadeslayer 發表於 17-9-23 16:07
不操文法練習,也可學好文法。香港小孩學中文,可層學文法?

這裏講可能性,不是個别家庭能否達到。
我成日俾國內位尖子恥笑我哋香港人學中文唔學文法。不過, 好似話後生一代中學有學咩副詞、謂語等等了。

睇書睇得多, 但作文作得唔好, 其實好簡單, 作得少而已。當小朋友睇書睇得多, 又無被鼓勵寫作, 大大下就會眼高手低, 想寫得好, 但就是寫唔出。另外, 要作文作得好, 自身既生活體驗亦不可缺少。作, 邊有得咁多得嚟作, 有個基礎輪廓跟一跟, 作出嚟先會感情到位, 要先感動自己, 先能感動別人。我阿女寫兩篇最好既作文, 一篇係描寫爸爸, 一篇係寫遊記(雖然遊記並唔高分, 因為老師規定既修辭手法佢無用得夠, 所以, 扣分!)。無辦法, 依家小學訓練寫作既方法, 寫得好至出奇。

前日我見阿女寫作文功課, 係咁响度寫大綱, 寫咗幾個鐘, 然後動筆作, 作咗半個鐘, 之後又响度係咁tick。我問佢做乜, 佢話老師叫做既, 作文前先寫好個腦圖, 然後作完就檢查自己有無用2個成語、5個形容詞、2種修辭手法.........., 我聽到都想暈, 明明一篇好作文, 因為要基於老師要求, 硬要加入必要元素, 而且張工作紙, 事前事後做既麻煩嘢仲長過篇作文, 簡直係抹殺小朋友既寫作興趣。我諗唔到有邊個小朋友係會鐘意咁樣作文。

Doray 發表於 17-9-26 09:55
Not because they are primary student, it's all because they are taught by their teachers that "地" m ...
是的, 例如:漂亮的花兒, 唔可以寫成漂亮地花兒。不過, "地" 字用法可以商榷。例如:靜靜地聆聽著媽媽的教誨, 我見過有台灣作家寫成 "靜靜的"。不過, 靜靜地讀來更為順口。

IloveJJ 發表於 17-9-26 11:08
我仔無咁乖,一開始就諗,諗完就作,作完都唔睇!我成日叫佢要睇返,佢就成日有漏字。不過,我自己當年都係 ...
唔係佢乖, 係老師規定, 作文紙有另一頁要填的。阿女又愚蠢, 寫個腦圖寫得好仔細, 好嘥時間。

今次篇文其實個出發點幾好, 係課文學咗一課書「豆腐頌」, 老師叫小朋友參考寫另一種食物頌, 規定有幾種的。小朋友可以模仿來寫作, 知道一篇文章大概應點樣舖排。不過, 要規定咁多嘢就顯得過猶不及, 窒礙創作, 顯得堆砌。

miujoey 發表於 17-9-26 10:16
係囉, 需然佢態度係串串地, 但未致於遭封鎖, 我都想看佢分享方法啊
上次先慘, 佢同另一個JM嘈交, 我見佢方法好好, 返屋企思考一下其中一個方法, 諗住轉頭再睇其他, 點知就俾人封咗, 乜都無得睇了。

brother4 發表於 17-9-23 00:07
好奇!假如小朋友入咗寶校,壓力少,功課少,少考試,用同樣方法,出來結果一樣?
...
寶校唔代表壓力少, 功課少喎。寶校好多時只係收大部份雙非、升中派位勁差、又或者係好多SEN就讀, 令課堂秩序出問題而已。

其實如果好似你咁講, 壓力少、功課少、考試少既寶校, 用同樣方法教個小朋友, 我覺得個結果係一樣的。只會係少咗學校內個語境, 咁再想想辦法補救一下就得。當然前題係要小朋友合作啦, 好似我阿細咁, 你俾部九陰真經佢, 佢同你用嚟攝煲底。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-9-26 11:21
上次先慘, 佢同另一個JM嘈交, 我見佢方法好好, 返屋企思考一下其中一個方法, 諗住轉頭再睇其他, 點知就俾人 ...
有心嘅網友有抄低,再唔係直頭去圖書館借佢本鉅著又得
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2561265

little_yolky 發表於 17-9-26 11:21
上次先慘, 佢同另一個JM嘈交, 我見佢方法好好, 返屋企思考一下其中一個方法, 諗住轉頭再睇其他, 點知就俾人 ...
煩惱皆因chai 過場

little_yolky 發表於 17-9-26 11:04
是的, 例如:漂亮的花兒, 唔可以寫成漂亮地花兒。不過, "地" 字用法可以商榷。例如:靜靜地聆聽著媽媽的教 ...
我也想起了徐志摩的<<再別康橋>>

輕輕的我走了,
正如我輕輕的來;
我輕輕的揮手,
作別西天的雲彩。

第二句的"來"和第三句的"揮"都是動詞,但就用上輕輕的,不是輕輕地。

Olympian 發表於 17-9-26 14:11
我也想起了徐志摩的

輕輕的我走了,

是的, 我有好多機會都見到有作家是用"的"取代"地"。不過《再別康橋》是新詩, 寫法又可以不需太跟文法就是了。

IloveJJ 發表於 17-9-26 14:27
所以我完全唔明點解一定要用「地」,唔可以用「的」。慶幸我仔學校,從來無試過呢種令人費解既扣分方法。
...
我哋主要係默書時, 因為「地」同「的」係同音, 小朋友要分得開先得。