用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [純分享] 我的學習和教學英語路
樓主: 1998Ruby1998
go

[純分享] 我的學習和教學英語路  

little_yolky 發表於 17-9-22 12:55
你講笑咋係咪?

不過, 今年P3又真係唔會犯呢D錯, 係有新既錯誤而已。
冇點你

回覆 Junjun7 的帖子

哈哈,估唔到我嘅文字力量咁大。

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 00:23
回覆 HaYi 的帖子

咁又唔可以話佢冇可能超越大學生嘅,有 d 大學生真係英文唔多掂,不過佢地應該唔係讀文 ...

我識一個三大英文系畢業生,其英文程度,相信不及大部分正統國際學校高小學生。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

因為英文系/文學院係咁多科裡面入學最低分果個,只要其他科高分,英文 4 都可以入。英文 4 係咩斤兩,上網睇一睇就一目了然。

simonlawht2 發表於 17-9-23 10:00
我歪曲那些意思? 這一句不是妳寫的嗎?  "因為要有好的英文水平,可完全不用操練那些垃圾綀習。"  
...

不操文法練習,也可學好文法。香港小孩學中文,可層學文法?

這裏講可能性,不是個别家庭能否達到。

致於好多人閱讀,卻不是好多人寫得好,我有以下解釋:

寫作係一種創作,係一樣抽象的藝術。作文同作曲,作畫一樣,可訓練的技巧有限。唔係話好喜歡聽歌,好喜歡欣賞畫,去學兩堂技巧,便一定成為作家,作曲家,畫家。但要成為好的作家,作曲家,畫家,卻一定要看多書,愛書,聽好多曲,愛音樂,看好多畫,愛畫。

閱讀理解可能係八成技巧,技巧和閱讀量大致成正比。作文可能係二成技巧,其他係創意,生活環境,興趣,領悟力等等。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 16:01

因為英文系/文學院係咁多科裡面入學最低分果個,只要其他科高分,英文 4 都可以 ...

我係回應你說可能不是文科,我的例子係文科,重係英文科。

無論入學時如何,入學後讀多三/四年英文,也惨不忍睹。

我認識人英文 4 入中大英文系。港大入學果陣係讀文學院(所以我冇講係英文系),佢都係攞 4,同樣走去讀英文系。唔知佢咩原因要咁樣庸人自擾。
不過入得去讀又唔代表會變得好,可能人地唔追求 GPA,又冇做 extra reading。

shadeslayer 發表於 17-9-23 16:07
不操文法練習,也可學好文法。香港小孩學中文,可層學文法?

這裏講可能性,不是個别家庭能否達到。

謝謝留言, 我尊重你的意見, 我的情況是這樣:
很多年前, 我本來想法是只要小孩多閱讀, 寫作才有進步, 過了一段時間, 小朋友作文的寫作能力確實比以前強, 但總是覺得她們的文法仍有錯, 我唯有再買一些文法和寫作練習給小朋友操練 (我用的教材是Write Source, 網頁:  http://www.thewritesource.com/ ) 這一套系列書籍我大概在小朋友七年級完成, 此外, 我不斷要小朋友互相改作文, 狂做proofreading, 當時也有不少人給我不少建議和批評, 英文不是這樣學之類的說話。

大女兒在某年中學畢業, 合共考了AP15科5分 (包括英文及英國文學), IB45分, 舊制SAT 2400分, 被Harvard, Princeton, UPenn, Cambridge, Oxford 和HKU MBBS取錄, 最後選了美國其中一間學校, 大學也有老師因為她的文章沒有文法錯誤, 而她寫的文章整體比其他同學好, 後來跟了這位老師工作, 她同時也在網上有提供Editing and Proofreading Services, 我和她也是想不到有這麼多人需要這類服務, 這類人的文體/求職信也是寫得很好, 可是大多是要改文法。

當然, 學習文法佔的時間比閱讀少, 她學會了speed reading, 所以在中學畢業前讀過不少小說。

b3410    發表於 17-9-23 23:08

回覆樓主:

路經,朋友孩子是双學位其中主修英文,有空做很多part-time job,賺夠學費和生活費,生活好充實

simonlawht2 發表於 17-9-23 17:10
很多年前, 我本來想法是只要小孩多閱讀, 寫作才有進步, 過了 ...

原來你女兒是狀元,恭喜晒。又AP又lB?

做人做事,要去到盡,一分不能少,當然十招齊發實無死.。但你女兒狀元的例子,是否「作文好一定要操文法練習」的助証?

是不是第一語言lB 7分,滿分狀元才叫作文好?Charles Dickens , Jane Austin, Agatha Christie 唔知考英文幾多分呢,有無文法操練。

而且我地係講緊一般香港學生的文法練習,和高層次的 proof reading 不是同一件事。

shadeslayer 發表於 17-9-23 17:25

原來你女兒是狀元,恭喜晒。又AP又lB?
是的, AP和IB一起考, AP仍未是狀元, 只是National AP Scholar。
所以我很強調我尊重你意見, 我從來沒想過IB或AP語言拿高分才叫作文好, 我自己和小朋友的經歷和想法覺得學習文法幫助寫作, 至於其他事我就不太想探究了。

simonlawht2 發表於 17-9-23 17:43
是的, AP和IB一起考, AP仍未是狀元, 只是National AP Scholar。
所以我很強調我尊重你意見, 我從來沒想過I ...

雖然係天上與人間之比,不過一點狀元家長的分享,相信很多人想聽。

很多年前, 我本來想法是只要小孩多閱讀, 寫作才有進步, 過了 ...

很好的分享, 你女亦是國際學校的學生? 難得她大了仍肯跟你提供的方式改進文法.  一個肯閱讀, 然後去消化記憶再用出來, 加上肯同時操練文法的同學, 我覺得任何類型的學習都會是必勝的.  向她學習!

MrBeast 發表於 17-9-23 13:53
冇點你

你以為JK Rowling 用錯文法?

shadeslayer 發表於 17-9-23 20:11
你以為JK Rowling 用錯文法?
Nop,但可ease 小朋友 anxiety

IloveJJ 發表於 17-9-21 22:25
謝謝分享!
我仔的寫作方式,也是與你相近,都是不會起稿,在腦中想好,就寫出來。連閱讀理解的方法也一樣 ...
短期難改善到既話, 教你仔仔一個方法, 當年我會考英作A左都係靠佢, 就係寫一個全現在式的故事!當年我考會考又係勁緊張, 好驚自己D文法錯, 幸好突然靈光一閃, 諗起之前睇過一本9成係對話既故事書(中文的), 於是就寫左一篇以倒序法+全對話寫成既謀殺案故事!
寫完我自己都覺得幾滿意, 不過真係估唔到會拎左個A~

不過呢個只能作為考試時執生之方法, 始終都係學好文法先能寫得出更好睇既故事啊~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

MrBeast 發表於 17-9-23 07:27
若然未報,時晨未到
ps 網友覺得有用就快d save 低,手快有手慢冇

可惜今日睇到,佢已經被封左戶口

唔知有冇人有存低佢呢兩日嘅嘢呢?

請問你係咪用 handbook and textbook program series 去教你囡囡?

little_yolky 發表於 17-9-22 10:30
呢個好奇怪, 我個好屎既阿細叫佢講時佢唔會錯 "you is a girl"呢D, 但做作業就係咁錯, 激到我爆炸, 做錯咗, ...

有人說口語是寫作的基礎,而我認為是相反。

好分享