用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [純分享] 我的學習和教學英語路
樓主: 1998Ruby1998
go

[純分享] 我的學習和教學英語路   [複製鏈接]

回覆 Covenant2017 的帖子

難怪,國際學校冇功課,考試都唔會有一大部份專門考文法,真係會多出好多時間去培養。我套方法只適用於 local school。如果我做家庭教師,人地孩子讀 IS,我係佢屋企坐 4-5 小時,父母又放心畀我全權管理,相信都可以用到你套方法。

little_yolky    發表於 17-9-22 17:20

請問如何培育他有系統的指導他如何自我學習  ?  

Covenant2017 發表於 17-9-22 16:39
哈哈!我的小朋友不是ABC、BBC,是土生土長的香港人,當然是謮緊國際學校,但他的英文程度能夠在七八歲超 ...
這個理所當然!如果只要讀國際學校就有令郎既英文水平, 豈不人人都可做到? 當然是你一套獨特既教育方法同埋無比既耐性先可以做到。

如何你可以重點介紹一下你個方法(因為無端端又search唔到了), 大家一定獲益良多。因為EK好多人未必能及時讀到, 又或有新加入會員, 學識一招半式, 响local school已經好受用。而且仲唔係為應付考試, 係真係學好英文。我記得當年阿大只鐘意睇中文書, 正在煩惱之際, 我只用咗你其中一個方法, 佢對英文書已經唔再抗拒, 現在已能閱讀簡單既chapter books, 所以希望你可以公諸同好, 又可以讓我溫故知新。

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 16:15
遲 d 打算出「如何不閱讀也可以 DSE 作文 5」 不過一定畀「閱讀派」嘅人插死我,話我咁樣鼓勵歪風。 :laugh ...

快D出版,好心急

Covenant2017 發表於 17-9-22 16:39
哈哈!我的小朋友不是ABC、BBC,是土生土長的香港人,當然是謮緊國際學校,但他的英文程度能夠在七八歲超 ...

想了解套方法,可詳細講?

我相信棲上英文native的國際學校學生是有天資的, 因7-8歲時家長的介入不可能太多年,  所以單靠家長發功在一個普通7-8歲孩子身上, 無論多有系統多奇特, 都不可能有超越大學生的成積.   (我亦識不少國際學校初小學生,就算是幼稚園己是國際學校上課, 英文 聽說不錯但作文同閱讀能力肯定不如大學生, 尤其是academic  重的文章寫不出看不明.  如果是國際學校初中生反而有可能. .  

所以我覺得樓主的經驗對普遍的孩子, 就算如我個已讀英小, 但英文仍是第2語言的人來說, 是較實用的.   

係咪似似地聰明仔爸爸既方法……

Covenant2017 發表於 17-9-22 22:19
我以前已分享很多了,我不像某網友,耐唔耐又翻抄自己一些三腳貓功夫來獻醜。

我的方法其實靈感來自國際 ...

在那分享?有否日誌?

Covenant2017 發表於 17-9-22 17:03
時間很公平的,無論讀LS定IS,孩子可用的時間是一樣,為何IS的學生可以不用做那麼多功課,不用操練及不用 ...

好奇!假如小朋友入咗寶校,壓力少,功課少,少考試,用同樣方法,出來結果一樣?

我知道英文作文 5 唔難,但係中文作文 5 我就覺得係一件難事。可能你同小朋友都係天資聰穎,資源充沛,只需少少功力,不論中文英文都可以寫得好文章。

EPGY 費用大概多少?

回覆 HaYi 的帖子

咁又唔可以話佢冇可能超越大學生嘅,有 d 大學生真係英文唔多掂,不過佢地應該唔係讀文科。

又或者佢小朋友真係天資非常高,家裡又有資源。我父母一定唔會畀我上 d EPGY,就算上左英文會突飛猛進。

回覆樓主:

epgy?

Yanamami 發表於 17-9-22 23:11
係咪似似地聰明仔爸爸既方法……

Covenant2017 言談間,好明顯明示佢係聰明仔爸爸。
反而我好奇,過往聰明仔爸爸會係eviepa嘅帖唇槍舌劍後被人封戶口,今次佢係eviepa帖度只係出過一次聲就無再出聲!#3 文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3529631&fromuid=1539350

‹ 上一主題|下一主題