用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [純分享] 我的學習和教學英語路
樓主: 1998Ruby1998
go

[純分享] 我的學習和教學英語路  

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-9-27 12:04
是歪理。

同阿仔講, 因為中文係學習母語, 學習層次要更深入。英文係外語, 要求當然較淺。不過, 佢 ...
我都覺得學校中文教得唔錯,好有系統(尤其係作文),不過係阿仔睇得書少又唔吸收先作到一塌糊塗

1998Ruby1998 發表於 17-9-27 14:06
回覆 YanKanMom 的帖子

此言差矣。
謝謝妳提供的文章,印了其中一篇出來,未比阿囝看。初步看了,我猜他看得明啩,他平時會看Economist,但不是看晒雜誌全部內容。我也不太確知阿囝的英文水平是怎樣,他就讀一所直資中小學,今年中二,校內英文成績算好,但不是科一。他閱讀理解及詞彙較強,作天馬行空文章也不錯,實用文寫作則普通,文法OK但不是超強,聆聽及Oral一般。

回覆樓主:

我哋以前學中文其實係學埋中國哲學和文化,例如儒家,論語,道家,莊子,法家等等。教科書常常問的課文內容,中心思想等,都在間接灌輸(古代)中國的思想,道理,價值觀等。

不過我太耐冇睇而家的課程(囡囡尚小),唔知而家係點喇。

回覆 wtyedu 的帖子

唔知有冇個別學校特別重視中文/中國文化,不過呢 d 我都係中學先正式接觸。小學中文科好少談及,反而係常識有提及(老吾老以及人之老、吾日三省吾身...)。中學老師比較少講(因為唔得閒,要追課程趕考試),呢 d 我都係睇中文本強制 SBA 書先知。

1998Ruby1998 發表於 17-9-27 22:21
回覆 wtyedu 的帖子

唔知有冇個別學校特別重視中文/中國文化,不過呢 d 我都係中學先正式接觸。小學中文 ...

係喎,呢度講小學喎。我其實都係講緊中學中文科。

小學中文而家都有好多文法野是我們細時冇學的, 例如P5,6有學律詩同絕詩的分別, 不同的修辭手法, 理解方面亦需要找幾個自然段的中心思想etc,

回覆 HaYi 的帖子

唔係 2、3 年班要學分絕詩、律詩咩?十年前我係咁學,我見依家好多學校都要一、二年班分。

HaYi 發表於 17-9-28 15:53
小學中文而家都有好多文法野是我們細時冇學的, 例如P5,6有學律詩同絕詩的分別, 不同的修辭手法, 理解方面亦 ...

我們新一代中文水平比上一代或幾代好左定差左?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-9-28 16:38
我們新一代中文水平比上一代或幾代好左定差左?

誰會有這個大數據呢?

asweetmom 發表於 17-9-28 19:49
誰會有這個大數據呢?

無數據從來不會阻止人們 form 自己 opinions.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-9-28 16:01
回覆 HaYi 的帖子

唔係 2、3 年班要學分絕詩、律詩咩?十年前我係咁學,我見依家好多學校我都要一、二年班分 ...
我只見P.5,6年班中文書課文後有教分5言7言絕詩律詩個D,     P.1,2年班的有冇太耐我真唔記得, 不過照理P1,2年班唔係通常只背, 冇咩分柝詩的寫法?  我見好似KTS 哩類中文要求高的小學私初小都只背古詩,   最多仿作.
題外話. 你間英小用咩中文書? 我見中文強學校用"啟思" 就似乎深D, 我地用"我愛學語文"相對好似淺D. 不過大多數是依工作紙. 都唔係限書了. .

回覆 HaYi 的帖子

我果間唔係英小黎架,係津貼中文小學。
中文我地以前用「我愛學語文」,冇點出額外工作紙(因為以前學校諗住 A Level 唔洗咁谷中文,結果....)。依家應該深左好多,但係用咩書我就唔知。KTS 我補過小一中文(考試),唔覺得難,係第一 part 不供詞填充麻煩。

shadeslayer 發表於 17-9-28 20:33
無數據從來不會阻止人們 form 自己 opinions.

所以我不明白你那個涉及幾代人的問題有甚麼可討論,每個人都只是在自己的小圈子裏認識極有限的少數人。

asweetmom 發表於 17-9-29 20:34
所以我不明白你那個涉及幾代人的問題有甚麼可討論,每個人都只是在自己的小圈子裏認識極有限的少數人。
...

無數據無阻止專欄作家寫教育,無數據無阻止學校家長教育局互相推諉責任。無數據亦無阻止EK日日千千萬萬留言。

HaYi 發表於 17-9-28 20:59
我只見P.5,6年班中文書課文後有教分5言7言絕詩律詩個D,     P.1,2年班的有冇太耐我真唔記得, 不過照理P1,2 ...
我囡囡學校都用我愛語文。不過會有一些校本教程,教些不同的東西。印象中都係高年級多些古文有關知識。

shadeslayer 發表於 17-9-30 15:55
無數據無阻止專欄作家寫教育,無數據無阻止學校家長教育局互相推諉責任。無數據亦無阻止EK日日千千萬萬留 ...

太有道理了