用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友已開學讀緊SC K1, 發覺真係教得好淺 ...
go

小朋友已開學讀緊SC K1, 發覺真係教得好淺 [複製鏈接]

唔知係咪剛剛開始, 見佢仲係教緊幾個形狀, 數字, 字母, 完全無功課, 課本都沒有, 只有2本兒歌書
有無家長可以分享下, sc在學術上是否真的很淺
如果唔出去外補, 屋企以中交為主, 有機會扣門或考到好小學嗎
謝謝!

10    0    1    0

若然你唔buy SC理念,好奇點解你唔搵間教得好深既幼稚園讀呢?

回覆 Vanadium 的帖子

我想請教一下 st cat 係什麼理念呢?!

Vanadium 發表於 17-9-21 19:50
若然你唔buy SC理念,好奇點解你唔搵間教得好深既幼稚園讀呢?

冇話唔buy, 想問下讀緊的家長如何報署小一

chriskaan 發表於 17-9-21 21:46
回覆 Vanadium 的帖子

我想請教一下 st cat 係什麼理念呢?!

SC校歌歌詞由老師填寫,相信可反映學校理念之一二。

https://www.youtube.com/watch?v=bh_LprG-og0

Vanadium 發表於 17-9-21 22:23
SC校歌歌詞由老師填寫,相信可反映學校理念之一二。

https://www.youtube.com/watch?v=bh_LprG-og0

K1 時覺得首校歌好唔順口,不過K3畢業時就真真正正理解內裏意思了。

Nomos 發表於 17-9-21 16:43
唔知係咪剛剛開始, 見佢仲係教緊幾個形狀, 數字, 字母, 完全無功課, 課本都沒有, 只有2本兒歌書
有無家長可 ...
K1 開學都未夠一個月喎…… 有d小朋友都仲係適應緊

creambun 發表於 17-9-21 22:28

我見普遍家長也很滿意学校

Nomos 發表於 17-9-21 23:03
我見普遍家長也很滿意学校

SC 不是一間主攻學術的幼稚園。課程深淺適中,主張培養學習興趣和自信心。每天開心上學,開心學習,我小朋友在學校渡過了愉快的3年。學習上基本上沒什麼壓力。K1 及 K2 課程深淺中等,K3 因預備函接小一,所以會比較深。今年認識的同學都有不錯的直/私offer. 有些小朋友不慣面試所以考直/私成積較遜色,即所謂讀名幼零offer. 但叩門時不考面試技巧考學術時,卻可以叩到幾間。學校學到的知識加上早些養成小朋友閲讀的習慣,升小一不需太擔心!

回覆樓主:

有D奇怪會有家長問呢d問題,唔知係真心定博出位?

真心答,大女讀教會學校,K1上學期完先識寫中文「一」字,依家咪又好好!

Nomos 發表於 17-9-21 16:43
有無家長可 ...
lei d 官津小一上學期都有教wor,係sc淺定其他深?

回覆樓主

其實何為深?何為淺呢?
到底幼稚園要學到幾深才是深呢?
我仔也是SC K1, 學校絕不是完美,入讀前也知學術不是特別深的(尤其對於大B和超大B);入讀後,我對於學校堅持自理、獨立、和訓練孩子自己上堂專心留意老師的吩咐(帶不同物品回校而沒有另外通知家長),我覺得非常理想。至於學術,其實唸兒歌也是在學習中文,認讀中文字。學形狀也不只是形狀;而是有叫學生嘗試show and tell, 向其他同學介紹相關形狀物品。你覺得容易?其實有好多大人都未必做到一分鐘站台有條理的「演說」呀。家長擔心考小是理解的。不過如果教育路長漫漫,打好基礎,定必受用終身。大家一起努力。

meloC    發表於 17-9-28 14:01
garlicsalt    發表於 17-9-22 09:03

我個B都係SC K1, 阿B返咗兩個星期學,都有返黎唱學校D歌,我覺得學校可以令小朋友投入學習同埋鐘意返學,我都幾鐘意呢間學校,因為我阿B係喺另一間幼稚園轉過黎,之前都冇咁主動分享學校嘅事,分別都幾明顯,邊間唔講喇。我一直都希望小朋友愉快學習,SC做到了。
不過見到咁多家長話學術強好D,我真係反思緊究竟我想小朋友學習思考發問,定係讀書機器...我都有D疑惑了

其實發覺教淺又吾想額外教可以轉去教深的學校。留下名氣就可。

Bevaja 發表於 17-9-22 00:45
有D奇怪會有家長問呢d問題,唔知係真心定博出位?

真心答,大女讀教會學校,K1上學期完先識寫中文「一」字 ...

SC K1是不寫中文字的。
K1主要是運筆連線,下學期上堂時有機會寫下英文字母。
相信你間K應該教得仲深過SC。

回覆 creambun 的帖子

謝謝分享, 請問介意說一下小朋友有無外補學術呢?

回覆 lambeanmama 的帖子

謝謝分享, 請問k1已要他們自己說1分鐘嗎, 小朋友不太講學校事, 所以我都不太知道在學校做過什麼

Nomos 發表於 17-9-22 15:31
回覆 creambun 的帖子

謝謝分享, 請問介意說一下小朋友有無外補學術呢?

因為讀英粵班,為了應付小一普教中,所以外補普通話。另外暑假參加一下暑期英文班。

Nomos 發表於 17-9-22 15:35

謝謝分享, 請問k1已要他們自己說1分鐘嗎, 小朋友不太講學校事, 所以我都不太知道 ...

我仔個班老師有叫帶指定類型的玩具和物品回校作介紹。我估沒有「演說一分鐘咁勁」,只是講吓「這是甚麼」罷了。
但他們用兒歌書認字則是肯定的。我仔有講老師教咩字。可多點同孩子聊天,或接送放學跟老師了解。加油!

謝謝
‹ 上一主題|下一主題