用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 票選: 市場上考小3大邪說!!!
樓主: retriever
go

票選: 市場上考小3大邪說!!!  

SCboy 發表於 17-9-21 19:14
奧數
樂器x級

見大家唔多補充其他邪說。

我再講多個。

話考小“普通話” 要好都係邪說。

小曳人 發表於 17-9-21 14:37
搭咀:有無人話過要考認字?

今朝見到以下情況:

其實考小要認字既學校,應該唔少。

貴公子舊校都考架。

不過一般考既字唔深,主要係生活上既野,譬如顏色。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Edwinalo 發表於 17-9-21 22:55
其實串字有幾奇?好多k3學校要默書,小朋友考小一又有幾間面試都考串字,好似德望考過串butterfly 咁,有d ...
sorry我真心覺得面試前嗰一個鐘應該開心, 心情輕鬆,先好
識就識,考平時功夫,咁先係matching

原來要last minute 溫書是正常,我outdated...

唉~ 勉強無幸福呀~

祝大家好運!
恐龍家

Soundervolt 發表於 17-9-21 16:29
五歲人仔音樂厲害就唔出奇,但係喺運動可以有幾勁?

有D運動係可以好勁, 例如25米游水時間.
問題係學校識吾識睇呢D成績.

retriever 發表於 17-9-21 13:56
邪說指 "妖言惑眾"
只選3大, 因希望光譜闊D.

基本上無用, 係"1"可能對某D校有少少用.

retriever 發表於 17-9-22 07:15
考小應唔睇呢D。

但知道有人小一開始學“水煙管”。
我地呢d過來人都知道作用不大,除非玩得好出色,但信的大有人在。

yuenkw 發表於 17-9-22 00:43
1. 真正「神童輝」:羅文輝此「神童輝」並非股壇羅兆輝,而是計數神童。70年代末,香港出了一個轟動全港的 ...
他有這樣的天賦但不斷被迫,搞到油盡燈枯太可惜了!

小曳人 發表於 17-9-22 07:59
sorry我真心覺得面試前嗰一個鐘應該開心, 心情輕鬆,先好

咁我完全同意面試當天唔應該溫書。

不過考某校時,的確係有人已在WAITING ROOM等第一面, 仍然叫女拿著一厚厚的習題筆記在溫,相信係俾面試班老點。

kkhon 發表於 17-9-22 08:34
他有這樣的天賦但不斷被迫,搞到油盡燈枯太可惜了!

只係大人教不得其法,令小朋友抗拒!

yuenkw 發表於 17-9-22 08:38

只係大人教不得其法,令小朋友抗拒!

其實叫細路表演下唱歌彈琴,同表現速算有無分別?

retriever 發表於 17-9-22 08:36
咁我完全同意面試當天唔應該溫書。

不過考某校時,的確係有人已在WAITING ROOM等第一面, 仍然叫女拿著一 ...
老師見到成疊貓紙"叮"得

adriantai 發表於 17-9-22 08:12
有D運動係可以好勁, 例如25米游水時間.
問題係學校識吾識睇呢D成績.

以運動成績收生衹會考慮有認受性公開賽紀錄,私人舉辦嘅比賽嘅認受性有幾高,當中可以有好多水份?泳總、田總等除左一尐柴娃娃同樂日外,好似冇5歲組別公開賽。而且幾歲人仔發育對運動成績有好大影響,名校揀蟀多數喺學界及公開賽而唔喺升小一階段,但係音樂就冇呢個限制,例如ABRSM唔會限制考生年紀,而且身型對玩音樂影響較小,學校比較少入錯貨。

Soundervolt 發表於 17-9-22 08:43
以運動成績收生衹會考慮有認受性公開賽紀錄,私人舉辦嘅比賽嘅認受性有幾高,當中可以有好多水份?泳總、 ...

首先, 我無話5歲運動勁對入小ㄧ有幫助. 我覺得學校吾睇呢D.

第二, 勁吾勁吾係睇乜比賽冠亞季, 係睇做出既時間.

我係回應5歲有D運動小朋友已經可以好叻.

回覆樓主:

其實運動叻可以靠操練得來, 吾通音樂吾洗操嗎? 所以我覺得係升ㄧ面試呢D成績都吾重要的.

adriantai 發表於 17-9-22 08:51
首先, 我無話5歲運動勁對入小ㄧ有幫助. 我覺得學校吾睇呢D.

第二, 勁吾勁吾係睇乜比賽冠亞季, 係睇做出既 ...
個时间既認受性点尼? 有認受性既比赛既所有timing devices係比赛前都有SGS等做過calibration,所有timing marshals都係所屬國家/地区總会certified,而呢尐計时條件只有所屬國家/地区總会所举辦既比赛先至有,呢尐先至有認受性,唔係好似徐校董租個運動場搞既運勳比赛可以做到。如果小朋友身懷体育特異功能,都係要參加所屬体育總会所舉辦既比赛所得既成绩先至有用。

Soundervolt 發表於 17-9-22 09:08
個时间既認受性点尼? 有認受性既比赛既所有timing devices係比赛前都有SGS等做過calibration,所有timing m ...

如果睇哂過去十年, 所有泳會比賽, 公開比賽D成績, 就會知道游到乜時間係同年齡中的最前列。

但有幾多人/學校係會硏究得咁深入架

Soundervolt 發表於 17-9-22 09:08
個时间既認受性点尼? 有認受性既比赛既所有timing devices係比赛前都有SGS等做過calibration,所有timing m ...

同意,考小一前既運動比賽,唔少都係賣證書啫,無乜代表性~

retriever 發表於 17-9-21 14:37
完成K2 ,則剛開始K3 ,點表現運動?

游泳睇個人時間。有d仔幼稚園已游得好快

adriantai 發表於 17-9-22 09:13
如果睇哂過去十年, 所有泳會比賽, 公開比賽D成績, 就會知道游到乜時間係同年齡中的最前列。
...
可能我講極您都唔明,成绩(时间)本身要來自有認受性比赛。如果冇,就算睇哂開埠以來既纪录都冇用,最直接係參加有認受性(所属運動總会所舉辦)既比赛得到既成绩及時間先至有甪。

小曳人 發表於 17-9-22 07:59

你無問題!如面試前去溫到坐住車溫,咁即係平日準備不足。