用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵涌保祿六世
樓主: ktdanielli
go

葵涌保祿六世   [複製鏈接]

ktdanielli 發表於 17-10-21 08:17
想問ㄧ下小明要唔要ㄧ體ㄧ藝,藝是可以音樂或視藝嗎?小女不愛音樂但畫畫可不眠不休來晝。
...

體/音/藝必修一樣,音樂考試要計奏樂器/唱歌(必須合唱團成員),5係音樂就低分。我囡出面學樂器,所以揀左一樣運動。

ktdanielli 發表於 17-10-21 12:11
都要準備,參觀下學校呱。得今年和明年兩次機會去睇下,還有好多學校同ㄧ天。如果呈分有變,出年可以小ㄧ間中 ...

我都係由小五開始睇,去左心儀果d先,因為我知可能會撞呈二去5到,其餘小六得閒先睇。

ktdanielli 發表於 17-10-21 12:11
都要準備,參觀下學校呱。得今年和明年兩次機會去睇下,還有好多學校同ㄧ天。如果呈分有變,出年可以小ㄧ間中 ...

- 因為45周年翻新,學校整體感覺好新淨
- 老師有禮貌就算5識,走廊見到都有点頭微笑
- 上堂氣氛好同專注,始終少左男仔
- 中文堂: 老師會前1日叫同學備課,跟據老師既學習5个要素,由同學舉手作答及大家討論。例如舉出文中修詞手法及例句,点解作者要用? 帶出d咩情感及意思...
- 數學堂: 剛開新chapter, 所以由term教起,老師會再拎example問同學,確保所有人都明白新term既意思, 教多幾條exple後,就家一齊做數,有d就出係黑板做。

觀完後,我反而覺得小明教學比想像中活,5係死板。想當年老師死讀死做,而家互動性好高,係問題當中話到比老師知有咩5識?5係老師問你明5明,因為同學反應一定明。不過可能我out左,大部份學校都係咁教。相反同學辛苦,返屋企真係要備課,5係上堂一定遊雲同被人問到口啞啞

JJXKT 發表於 17-10-21 13:30
體/音/藝必修一樣,音樂考試要計奏樂器/唱歌(必須合唱團成員),5係音樂就低分。我囡出面學樂器,所以揀 ...

畫畫是不是ㄧ藝?

JJXKT 發表於 17-10-21 13:34
我都係由小五開始睇,去左心儀果d先,因為我知可能會撞呈二去5到,其餘小六得閒先睇。
...

都是過來人明白小五家長的煩惱。

ktdanielli 發表於 17-10-21 14:22
畫畫是不是ㄧ藝?

阿囡話可以參加手工藝/漫畫班

JJXKT 發表於 17-10-21 14:32
阿囡話可以參加手工藝/漫畫班

明白。體/音/藝 是3項選ㄧ樣或3項都要?

ktdanielli 發表於 17-10-21 15:11
明白。體/音/藝 是3項選ㄧ樣或3項都要?

3選1

kmb2015ltd 發表於 17-9-23 19:20
是呀

想問ㄧ下PP的返學放學時幾點?學校慨㰖冇提。

樓上有説PP多活動 請問 可以講下具體情況嗎🙏🏻

我中學讀PP....我個時(80年代)D女同學好多女中豪傑的, 個個都好爽朗~斯文反而好少.

我想問下, 不論 PP 或小明, 用家覺得校內多唔多攪小圈子, 玩排擠?

回覆 smh94423 的帖子

我家姐個女讀PP, 已畢業, 她有被欺凌, 又有小圈子, 好唔開心, 不過可能佢太文靜, 成為了目標

唉! 就係擔心女校有呢啲煩惱。

回覆樓主:

身邊有幾個畢業於pp朋友, 不論已為人母的, 大學畢業不久的, 都讀得很不愉快, 詳情沒有細問, 建議樓主放學時到學校觀察下, 或直接問學生可能會更清楚

我姨甥女因為個子比較矮, 就比人改花名, 都唔緊要, 仲要蝦佢, e.g. 行過身邊會牽起佢條校裙, 將佢既筆袋固意打番, 仲踢開晒d筆, 有試過同老師社工傾, 解決唔到, 直至升上高中, 可能大家都長大了, 情況比較好好多

妹妹頭 發表於 18-6-27 08:14

我姨甥女因為個子比較矮, 就比人改花名, 都唔緊要, 仲要蝦佢, e.g. 行過身邊會牽起 ...

我覺得係女校比較多bully, 再加上老師唔會理。

我自己都有同樣遭遇, 不過唔係pp, 九龍區女校, 我到高中先好D, 我畢業咁多年, 從來冇返過去, 因為真係好唔開心。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

亦因為咁, 我同老公都唔想阿女讀女校, 我地真係SKIP左PP, 小明, 依2間去觀校, 好彩阿女一直都同樣唔鍾意女校, 所以我地一家意見好一致

妹妹頭 發表於 18-6-27 08:53
回覆 gracelam 的帖子

亦因為咁, 我同老公都唔想阿女讀女校, 我地真係SKIP左PP, 小明, 依2間去觀校, 好彩 ...

same here.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

smh94423 發表於 18-6-26 15:30
我想問下, 不論 PP 或小明, 用家覺得校內多唔多攪小圈子, 玩排擠?

我囡讀緊小明F1, 初初都擔心。經過1年,我覺得又5係想像中咁多問題!學校多活動,我囡又active咩都參加,咩都試!小圈子實有,啱玩同學就一堆。小明係用成績分班,同班學生都參不多,所以又無咩欺凌,不過學校都幾緊張成績。好處可以專心讀書,我囡對自己有要求,所以成績keep到。睇小朋友性格去揀,暫時我未見到有咩壞處!
‹ 上一主題|下一主題