用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃宣 vs 千禧 vs 奉基, 基督教, 20分, 點選好? ...
樓主: fdsafdsa
go

黃宣 vs 千禧 vs 奉基, 基督教, 20分, 點選好? [複製鏈接]

可能奉千個校長刻意要做d野,令人覺得佢同奉基係有分別,因為大家背景相近而又「客源」相同。如果大家都sell學術強,大家鬥成績,好容易形成惡性競爭,到時老師學都會辛苦,所以一間sell學術,另一間就sell愉快學習。

Felix223 發表於 17-10-6 10:33
我又講下自己嘅看法,去過黃宣開放日,紅馬、千奉、奉基丶葛小聽過簡介會。5間小學都各具特色,除了宗教信 ...

我都聽晒區內簡介會,感覺同你差不多,奉基雖然只重學術,會鼓勵學生參加公開考試,算係區內派位幾好。葛小真係學會自理、耐性,理念非常好,今年大抽獎我仔第2派到,但考慮到升中派位比較差,都試試叩門,不過壓力不大。千禧感覺好著重運動,課室枱的擺位另我非常欣賞,鼓勵小朋友愉快投入學習,我都好鍾意。紅馬區內比較係傳統、出名,但見近幾年換左校長退步中,升中資料亦變不透明,太親中,樂器亦只有中樂,普教中大失所望,但校舍環境都好好。黃宣喺我心目中係課室比較舊,超多活動,宗教氣氛濃厚,學術亦好,近幾年不斷進步中,全部學生喺禮堂lunch, lunch後有好多午間活動興趣班,可以返學時間內學好樂器、運動,我覺得非常適合小朋友,係我111的選擇,可惜今年太多人選黃宣第一,派不到。

利申:大抽獎 黃宣,葛小,聖提,千禧,奉基,紅馬
叩門入:紅馬,黃宣。而家讀緊黃宣
大家加油(emoji)

Monosaru 發表於 17-10-6 11:55
我都聽晒區內簡介會,感覺同你差不多,奉基雖然只重學術,會鼓勵學生參加公開考試,算係區內派位幾好。葛 ...
好少家長好似你咁認真去瞭解每一間學校...... 又數都係盲目追捧, 尤其係隻馬
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-10-6 10:33
我又講下自己嘅看法,去過黃宣開放日,紅馬、千奉、奉基丶葛小聽過簡介會。5間小學都各具特色,除了宗教信 ...
紅馬簡介會十分正,台下家長問唔知乜野教學理念,個校長叫家長睇學校網頁喎。。。
咁要個簡介會做乜?

cloudcloudrobot 發表於 17-10-6 12:09
紅馬簡介會十分正,台下家長問唔知乜野教學理念,個校長叫家長睇學校網頁喎。。。
咁要個簡介會做乜?:ques ...

當日台下個家長問紅馬校長小一會有多少測考,校長叫佢看網站。其實去網站看,我點解要去簡介會?成個簡介會只是介紹學校設施喎,當時見到呢個情景,我哋班家長O 曬,係都要我講到咁白....

hkpapa852 發表於 17-10-6 11:59
好少家長好似你咁認真去瞭解每一間學校...... 又數都係盲目追捧, 尤其係隻馬
...

雖然我切實去了解,但派不到亦無辦法。隻馬其實不差,硬件幾好,曾經入到亦好感恩,仍然有進步空間。如果學黃宣改變普教中的模式,應該會更受歡迎,另外家教會的角色亦可以學習黃宣,不偏重於獨立家長的興趣班,唔應該星期六家長掉低小朋友,番小學自己學嘢,我覺得over左少少。黃宣家教會好著重返學時間內到學校幫手教小朋友,照顧低年級小朋友等等,家長義工當值圖書館教小朋友讀書,很多個範疇都係幫小朋友,大部分都係親子,亦係全校學生受惠。我意思係家長可以幫學校發展,亦有好多好有heart的FTM, 但希望活動main point在於幫助小朋友,不是家長們的榮耀。

se6b03 發表於 17-10-6 11:04
可能奉千個校長刻意要做d野,令人覺得佢同奉基係有分別,因為大家背景相近而又「客源」相同。如果大家都sel ...

我反而覺得係奉基校長刻意另人覺得奉基同千禧係有分別。係簡介會唔只一次強調自家學校同鄰校既分別。個人覺得言語間有少少睇低千禧。

konew720 發表於 17-10-7 15:55
我反而覺得係奉基校長刻意另人覺得奉基同千禧係有分別。係簡介會唔只一次強調自家學校同鄰校既分別。個人 ...
奉基校長覺得自己學生高人一等? 我又吾覺囉,不停谷谷谷升中band one %都冇一半。

josewing 發表於 18-1-11 09:54
奉基校長覺得自己學生高人一等? 我又吾覺囉,不停谷谷谷升中band one %都冇一半。 ...
奉基好像不是很谷,入band1中學雖然不到50%,但比區內其他學校已高出許多,估計在全港應排在50名內。

Arabellahk 發表於 18-1-11 23:33
奉基好像不是很谷,入band1中學雖然不到50%,但比區內其他學校已高出許多,估計在全港應排在50名內。
...
小學只需要和同區既比較就夠了, 畢境大部份學生升中最後都要靠大抽獎

大抽獎要按區內分Banding, 就係區內學校學術水平既比較. 只要好過區內學校, B1比例自然會高D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-12 10:05
小學只需要和同區既比較就夠了, 畢境大部份學生升中最後都要靠大抽獎

大抽獎要按區內分Banding, 就係區內 ...

Oh 我以為係全港咁rank, 去分banding, 界三份 tim...

Pigdripy 發表於 18-1-18 21:50
Oh 我以為係全港咁rank, 去分banding, 界三份 tim...
分Banding, 實際上係要分兩次.

第一次係全港學生去分, 用作甲部派位; 第二次係以區內學生去分, 用作乙部派位

升中大抽獎同升小一樣, 主要學額都係乙部, 所以區內既Banding更重要

黃宣舊年最多人選,落空的多,奉基有幾個朋友第二中,但這些每年都會不同。紅馬舊年派位QE位極少,想當年蔡校長時派位成績幾靚。奉基相對區內幾間教的深,功課多,升中派位是區內最好。x

joyce76123 發表於 18-1-28 22:26
黃宣舊年最多人選,落空的多,奉基有幾個朋友第二中,但這些每年都會不同。紅馬舊年派位QE位極少,想當年蔡 ...

部分家長嫌奉基校舍唔吸引,又比較傳統、比較谷。所以,就算近幾年升中派位持續進步,都唔係部分家長嘅首選。

視乎個別情況,各有各喜愛!

joyce76123    發表於 18-2-2 22:01
‹ 上一主題|下一主題